Site icon MEDIjobs

Codul Muncii: ce drepturi ai ca angajat

angajat

Un candidat negociază cu angajatorul, înainte să semneze un contract de muncă, o serie de drepturi. Însă sunt anumite drepturi prevăzute în Codul Muncii la care nu poate renunța niciuna dintre aceste părți (angajat și angajator) pentru că legea nu permite acest lucru. 

Iată care sunt, în linii mari, cele mai importante drepturi pe care le are un angajat în cadrul companiei în care lucrează: 

Dreptul la salarizare pentru munca depusă – Codul Muncii reglementează salariul în articolele 159 – 174. Salariul va fi exprimat în bani și cuprinde salariul de bază, sporuri (dacă este cazul), indemnizații și alte adaosuri. Salariul trebuie plătit cel puțin o dată pe lună. Dacă vorbim de angajați în cadrul spitalelor de stat sau a altor instituții publice, salariile sunt stabilite prin lege și sunt publice. 

Citește și Salariul net vs. salariul brut: care este diferența?

Dreptul la repaus zilnic și săptămânal – angajații au dreptul, între două zile de muncă, la repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive. Repausul săptămânal este acordat pentru două zile consecutive (de regulă sâmbăta și duminica, însă pot fi și alte zile din săptămână).

Dreptul la concediu de odihnă anual – concediul de odihnă este garantat pentru toți angajații, este plătit, iar salariatul nu poate renunța la acest drept. Durata minimă a concediului este 20 de zile lucrătoare. Pe durata concediului, contractul de muncă nu este suspendat. 

Citește și Lucrezi mult peste program? Iata ce ar trebui sa stii despre orele suplimentare!

Dreptul la egalitatea de șanse și de tratament – Legea interzice orice discriminare directă sau indirectă față de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, handicap, situație familială sau chiar activitate sindicală.

Dreptul la demnitate în muncă – angajatorul trebuie să evite orice gest care ar putea dăuna demnității unui salariat. În caz contrar, este obligat să-l despăgubească. 

Dreptul la securitate și sănătate în muncă – pentru toate aspectele care țin de munca prestată, un angajator are obligația să asigure sănătatea și securitatea salariaților. Fiecare instituție trebuie să aibă regulament intern unde sunt toate măsurile pentru prevenirea accidentelor de muncă și a incendiilor. 

Citește și Ce să faci dacă te simți discriminat la locul de muncă: ce spune Codul Muncii

Dreptul accesului la formarea profesională – toți salariații au dreptul să participe la formarea profesională cel puțin o dată la doi ani (dacă în instituție sunt mai mult de 21 de angajați) sau cel puțin o dată la trei ani (dacă în instituție sunt sub 21 de salariați). Cheltuielile trebuie acoperite de angajator. 

Dreptul la protecție în caz de concediere – în cazul în care un angajat nu își îndeplinește sarcinile, concedierea este posibilă, dar numai în anumite condiții prevăzute de Codul Muncii (de exemplu: abatere gravă, arest preventiv, inapt fizic sau psihic sau dacă salariatul nu corespunde profesional locului de muncă). Dacă această concediere nu a fost efectuată legal, instanța o va anula, iar salariatul va primi despăgubiri. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version