CNAS: Noul contract – cadru de servicii medicale va intra în vigoare din 1 iulie

CNAS: Noul contract – cadru de servicii medicale va intra în vigoare din 1 iulie

Un nou Contract-cadru va intra în vigoare în vara anului acesta. Concret, proiectul noului Contract-cadru va fi publicat în procedura de transparență decizională în luna martie 2021

Acest lucru înseamnă că în această etapă pot fi transmise propuneri de modificări ale respectivului proiect, înainte de a fi adoptat de Executiv. 

Potrivit unei informări transmise de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), instituția a avut recent o discuție cu reprezentanții Ministerului Sănătății. 

Citește și Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu lipsa medicilor de familie din mediul rural

Ulterior acestei întâlniri, cele două instituții intenționează să propună Guvernului să fie prelungit, până pe 30 iunie 2021, termenul de aplicare a prevederilor din Hotărârea de Guvern 140 din 2018.

Această Hotărâre este baza legislativă pentru „aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019”.

Aici sunt incluse toate îngrijirile medicale de bază, primare, pe care le poate primi o persoană asigurată. 

Potrivit președintelui CNAS, Adrian Gheorghe, noul Contract-cadru ar aduce mai multe modificări importante pentru sistem, inclusiv reducerea birocrației. 

Citește și Verificări în spitale după incendiul de la Neamț. Câte unități funcționează fără autorizație ISU

Proiectul de Contract–cadru va propune revizuirea pachetelor de servicii medicale, întărirea prevenției în sănătate prin orientarea cu prioritate a fondurilor către serviciile de profil, precum și diversificarea unor tipuri de servicii medicale necesare pentru prevenirea, monitorizarea și tratamentul unor afecțiuni. Alte propuneri au ca scop scăderea birocrației”, a explicat președintele CNAS, în cadrul aceleiași informări. 

Pe marginea proiectului noului Contract-cadru vor exista discuții, dezbateri. Reprezentanții CNAS subliniază că în scurt timp va fi publicat calendarul consultărilor cu partenerii de dialog social, ca forma finală a proiectului să fie gata într-un timp rezonabil. 

Intenția este ca proiectul de act normativ să ajungă pe masa Guvernului pentru aprobare până în data de 1 iunie 2021. În acest fel, în 30 de zile, adică pe 1 iulie, noul Contract-cadru ar putea intra în vigoare. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment