CNAS va lansa o aplicație prin care pacienții pot semnala încălcarea drepturilor

CNAS va lansa o aplicație prin care pacienții pot semnala încălcarea drepturilor

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va lansa o aplicaţie prin care pacienţii vor putea semnala situaţiile neplăcute, în care nu le sunt respectate drepturile. Aceasta este una dintre măsurile necesare pentru consolidarea unui parteneriat corect atât cu pacienţii, cât şi cu furnizorii de servicii medicale.

Obiectivele CNAS

Preşedintele CNAS Adrian Gheorghe a declarat că a sesizat „o aplicare neuniformă a reglementărilor din sistem care afectează uneori accesul pacienţilor la servicii medicale. Încurajăm pacienţii să ne semnaleze problemele pe care le întâmpină pentru a le putea remedia. Scopul nu este de a găsi vinovaţi, ci de a îndrepta erorile din sistem care pot afecta pacienţii”. 

CNAS va centraliza săptămânal petiţiile şi solicitările de informaţii primite la casele de asigurări de sănătate.

Citește și Medicii de familie sunt nemulțumiți și susțin că medicina primară devine domeniu de experiment pentru CNAS

De asemenea, odată cu aplicația, se va rezolva și problema cu contractul-cadru. Şeful CNAS a spus că noul contract-cadru şi normele de aplicare ale acestuia pentru perioada 2021-2022 se află acum în dezbatere publică, iar obiectivul este ca acestea să intre în vigoare din 1 iulie 2021.

Propunerile din aceste proiecte de acte normative au ca principal scop creşterea ponderii serviciilor medicale de prevenţie şi reprezintă primii paşi în demararea procesului de inversare a piramidei serviciilor de asistenţă medicală, prin creşterea ponderii serviciilor acordate în medicina primară şi în ambulatoriul de specialitate şi reducerea internărilor nejustificate pentru cazurile medicale care ar putea fi tratate în condiţii de siguranţă şi în ambulatoriu sau de către medicii de familie”.

O altă schimbare propusă și aplicată este organizarea probei scrise a concursului pentru ocuparea posturilor de director general al caselor de asigurări de sănătate judeţene şi CAS AOPSNAJ, care a avut loc pe 6 mai.

Este un concurs organizat în mod transparent, obiectiv, fără discriminare pe criterii politice sau de orice altă natură, un concurs în care vor promova acei candidaţi cu cele mai bune abilităţi de planificare, organizare, coordonare şi control”.

Te-ar putea interesa și Cum arată bugetul pentru Sănătate în 2021

Pe 7 mai au fost afișate rezultatele concursului. Doar 5 din 33 de candidaţi au promovat examenul pentru Casele de Asigurări de Sănătate.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment