Site icon MEDIjobs

Chestiomed: Viki Dumitrache

psihoterapeut viki dumitrache

viki dumitrache

Viki este psihoterapeut si mama unei fete de 17 ani. Are multi prieteni si colegi si adora sa se distreze, sa danseze (merge inclusiv in cluburi, uneori), sa faca sport, sa dezbata teme controversate, sa abordeze etic situatii, sa fie activa pentru democratie, sa faca stand-up comedy, sa se joace (diverse jocuri).

Este al 4-lea copil intr-o familie cu 3 copii mari, nascuta datorita decretului lui Ceausescu privind interzicerea avorturilor. A crescut usor neglijata (asa avea impresia in copilarie), dar crede ca a fost cel mai bun lucru posibil pentru ca n-a avut presiunea de-a invata bine si nici de-a demonstra nimic. A luat singura pozitie in raport cu scoala si anume sa invete doar ce-i place.  Spune despre ea ca „am fost mediocra la scoala. Nu am citit niciodata vreo carte impusa in clasele 1-12. Dar am compensat cu tot ce-mi alegeam singura. Apoi am devenit psiholog si am aflat de la oameni ca sunt buna si priceputa. Oamenii m-au ridicat mereu cu feedback-urile lor. Mi-am construit viata in jurul profesiei de psihoterapeut si imbin cele doua laturi cu grija de profesionist si de persoana privata.”

Momentul in care ai spus: „Asta vreau sa facˮ.

Dadusem examen la chimie de 2 ori si picasem si pe fondul mahnirii ca nu voi fi o intelectuala, am vazut intr-o zi intr-un ziar un anunt cu privire la examen de admitere la psihologie. Nu facusem psihologie in liceu, dar am stat putin si am procesat si am simtit ca cel mai bine stiu sa povestesc carti prietenilor si ca acestia se deschid in fata mea si imi spun secrete daca eu le povestesc carti. Asa am avut un „aha” si am realizat ca aceasta aptitudine ar trebui sa fie corelata cu psihologia.

Daca n-ai fi facut medicina, ai fi facut…

Teatru. A fost o mare pasiune a mea, ca si astronomia. La fel, as fi putut fi biolog. Biosul si Cosmosul m-au fascinat de cand ma stiu, de pe la 3 ani.

Trei lucruri pe care ar trebui sa le stie orice medic / asistent

Ca trebuie sa ai grija de tine ca sa poti fii de ajutor oamenilor.

Ca empatia nu inseamna identificare si nici milă. Compasiunea e foarte potrivita noua.

Ca etica profesionala inseamna sa intelegi omul ca sa-l poti ajuta. Daca critici un om, nu-l mai poti ajuta. Pe om il critici daca proiectezi pe el si asta inseamna (pct1) sa nu ai grija de tine.

Pacientul ideal este… (3 calitati)

Omul care vine varza si totodata vulnerabil. Omul care se deschide psihologic in conexiune cu mine, conexiune care se refera la influenta reciproca acceptata si constientizata. Omul care colaboreaza pentru a se ajuta si se lasa ajutat.

Cel mai bun sfat pe care l-ai primit in viata

Sa am grija ca in discutii sa nu „vreau” sa castig musai discutia, fara sa realizez ca asta intentionez. Ca o discutie uneori poate fi frumoasa doar de dragul de a ma exprima.

Minti doar atunci cand …

Eticheta cere diplomatie si formalism. Atunci cand sunt intr-un rol care nu-mi convine, dar exista motive sa-l fac.

Ce te face sa plangi

Copilul meu, daca se interiorizeaza. Animalele ranite. Amintiri dragi din copilarie si vorbe pe care nu am apucat sa le spun parintilor si ei au murit.

Dar sa razi

Sa rad e scopul vietii mele. Moartea mea ma face sa rad si-mi da motive sa traiesc. Ma fac sa rad foarte multe lucruri si ma las sa reactionez prin ras de cate ori pot.

Daca ai putea sa schimbi un singur lucru in medicina, care ar fi acela?

Abordarea altfel a bolilor psihosomatice. Implicarea omului in vindecarea sa.

Partea preferata a jobului tau

Cand oamenii imi spun ca le-a fost bine. Si cand imi spun ca eu sunt omul care ii cunoaste cel mai bine, mai bine decat sotul sau parintii. Si faptul ca aud ca se vorbeste frumos despre mine in absenta mea.

Cea mai buna decizie pe care ai luat-o.

Sa ma fac psiholog.

Ultima data cand ai facut ceva pentru prima data.

Acum 2 sapt sa merg la un bal de caritate. Sa ma coafez elegant, sa fiu „doamna”. Mi-a fost greu pentru ca mai degraba sunt stilul rock.

Cel mai curajos lucru pe care l-ai facut.

Cand mi-am dat demisia de la protectia copilului dupa 10 ani de vechime acolo.

Cel mai mare regret.

Ca nu am vorbit mai mult cu bunicii si cu parintii mei cat au fost in viata.

Artisti favoriti. Primii trei.

Picasso, Freddy Mercury, Yrvin Yalom.

Super-eroul care te reprezinta.

Pantera roz.

Personalitate, din trecut sau viitor, cu care ai vrea sa iesi la o cafea / ceai / vin.

Dalai Lama.

Despre ce crezi ca ati vorbi?

Despre prostie si despre transa vietii. Despre iluzii si despre autenticitate. Obligatoriu despre moarte si respiratie.

La ce spui inspiratie.

Fiorului din plex care mi se activeaza de la sine in plex. Care lucreaza cu intuitia.

Unde cauti lucruri noi.

In lucrurile obisnuite pe care le vad altfel decat sunt obisnuita. In mine. In carti. In natura. Pe chipul oamenilor. In vis. In imaginatia de tip reverie. In cer. In meditatii si in stari meditative.

Dependente.

Sunt dependenta de aer, de constiinta, de prietenie, de distractii, de meditatie si de fumat.

Ce mai valoroasa posesie.

O casa (in termeni fizici). Paradigma mea, in termeni abstracti. Memoria mea in termeni cognitivi. Corpul meu, in termeni biologici.

Lucruri noi care te preocupa.

Microbiomul, conectomul, neuroplasticitatea, coerenta relationala, brainnetworkingul, campul morfic, wanderlust.

Cea mai mare inventie este…

Programul psihofotoshop adica vizualizarea zonelor afectate intern si interventia asupra lor in vederea vindecarii. Programul „locul rabdarii-locul tacerii” program de crestere a autoritatii parentale potrivit familiilor cu copil mic (1-9 ani)

Ideea ta despre fericire pe pamant.

Sa stii sa conjugi toate verbele la modul constient in actiuni. Sa fiu bucuroasa ca m-am nascut. Sa-mi onorez viata si pentru asta trebuie sa ma ajut. Sa inteleg paradoxurile si sa stiu sa le aplic.

Dar despre relaxare.

Sa ma abandonez pe pat cand vreau sa fac asta. Sa-mi pot retrage tensiunea de control din muschi. Sa ma pot desprinde dintr-o idee si sa ma comut pe ce am chef. Sa stau pur si simplu sa ma uit in tavan sau la cer. Sa pot doar „sa fiu”, fara griji, fara ganduri, fara asteptari, fara frici daca sunt intr-un spatiu safe. Sa fac nimic si sa savurez asta cu mintea, cu corpul, cu sufletul.

Exit mobile version