Oamenii de știință prezic faptul că în următorii 10 ani, boala COVID-19 va deveni la fel de banală precum o răceală și că odată cu vaccinările, oamenii își vor putea relua activitățile de zi cu zi.
În timp ce numărul cazurilor noi de COVID-19 continuă să crească peste tot în lume, un nou studiu oferă speranță că până la sfârșitul verii se va ieși din pandemie. În acest sens, cercetătorii de la Emory și Universitatea de Stat Penn susțin că SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, va deveni la un moment dat cel puțin la fel de comun precum cel gripal. Teoria este că acesta va deveni endemic, adică un patogen care circulă în cadrul populației la un nivel scăzut.
Citește și Ce au învățat specialiștii medicali în urma pandemiei din 2020?
Studiul a fost publicat pe data de 12 ianuarie 2021 în revista de specialitate „Science” și s-au folosit date de la șase tipuri de Coronavirus pentru a crea un model care să prezică viitorul SARS-CoV-2, printre care SARS (virusul care provoacă sindromul respirator acut sever), MERS (virusul care provoacă sindromul respirator din Orientul Mijlociu) și alte patru tipuri de coronavirus.
Modelul arată că datorită faptului că oamenii răcesc pentru prima oară în copilărie, simptomele sunt blânde și dezvoltă o oarecare imunitate la acest tip de infecții, motiv pentru care adulți fiind se activează sistemul imunitar, adică răceala atacă din ce în ce mai puțin.
„Acest model pornește de la prezumția că adulții vaccinați se vor comporta precum copiii mici care formează o memorie a imunității începând cu primul vaccin, de aceea vor avea simptome din ce în ce mai slabe. Dacă va funcționa în acest fel, nu va mai trebui să vaccinăm majoritatea adulților, ci doar pe cei cu deficiențe de imunitate.” susține Bettie M. Steinberg, virusolog în cadrul „Feinstein Institutes for Medical Research” din Long Island. Cu toate acestea, dacă majoritatea adulților se vaccinează acum, COVID-19 va deveni mai puțin letal în doar câțiva ani, dar nu există încă nici o garanție și experții recomandă în continuare respectarea măsurilor de protecție, în special a măștii care să acopere gura și nasul, cel puțin până la sfârșitul acestui an.
Când va începe etapa endemică
Autorii studiului nu știu încă cu siguranță când va începe etapa endemică, dar Jennie Lavine, postdoctorand la Universitatea Emory din Atlanta, susține că indiferent de rata vaccinării, acest lucru va mai dura undeva între 1 și 10 ani, în funcție de mai mulți factori, printre care viteza cu care se răspândește virusul. Cu cât se răspândește mai repede, cu atât se va ajunge la faza de mijloc, dar din nefericire acest lucru va afecta mai multe vieți. Printre ceilalți factori numărându-se cât de repede se va vaccina populația și de cât de multe doze va fi nevoie pentru a crea un sistem imunitar mai puternic.
Modelul se poate schimba
Deși acest nou model endemic oferă speranță pentru viitor, el este privit cu scepticism de către comunitatea medicală.
„Trebuie să ținem cont de faptul că acesta este un model bazat pe ceea ce știm acum și atât cunoștințele noastre cât și virusul se pot modifica în timp”, a spus Bettie M. Steinberg.
Cu cât reducem mai repede răspândirea virusului, prin vaccinare, distanțare socială și purtarea echipamentelor de protecție, cu atât mai puține șanse sunt ca virusul să mai sufere mutații, ceea ce înseamnă, paradoxal, că acest model va fi depășit.
Shiv Pillai, director al Masteratului de Științe Medicale de la Harvard și a programului de Imunologie, declară că deși crede în reușita acestui model în următoarele decenii, e totuși destul de posibil ca acest virus să devină la fel de banal precum o răceală, fiind de părere că deși numărul cazurilor noi va scădea pe măsură ce din ce în ce mai mulți oameni se vor vaccina și își vor întări sistemul imunitar, cineva, undeva, tot va avea o formă severă a bolii. El a spus în felul următor: „Dacă o persoană nu a fost imunizată și nu este protejată, ea nu are anticorpi, deci ar putea face în continuare o formă severă a bolii.”
Citește și Descoperă cât de multă încredere poți avea în vaccinurile anti-Covid-19
Viitorul COVID-19
Până la ora actuală, numai în Statele Unite ale Americii, peste 2.1 milioane de persoane au primit unul dintre vaccinuri, respectiv doza care oferă protecție 94% și 95%, iar președintele Joe Biden este de părere că poate implementa programul de 100 milioane doze în 100 de zile.
Dacă până la sfârșitul verii majoritatea adulților se vor vaccina și virusul nu mai suferă nici o mutație care să cauzeze boli grave la copii și adolescenți, cazurile se vor diminua semnificativ și viața va reintra în normalitate.
„Cu toate acestea, trebuie să facem tot posibilul pentru a împiedica răspândirea virusului, în timp ce continuăm programul de vaccinare, pentru a salva cât mai multe vieți și a reduce riscul de mutații periculoase, ceea ce înseamnă că până la urmă toți adulții vor trebui vaccinați. Sperăm ca în cinci ani COVID-19 ca boală distinctă să dispară și oamenii să revină la a avea doar câteva răceli pe an, dintre care, eventual, unele produse de SARS-Cov-2.”
Dacă totul decurge bine, până la sfârșitul anului, cei care sunt vaccinați se vor putea întoarce la muncă și la studii, redevenind activi, continuând totuși să poarte mască în spațiile publice, deoarece pe termen lung, virusul nu va dispărea complet.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.