Site icon MEDIjobs

Cercetarea medicală: cât de apreciată este în România și cât este de importantă într-o societate dezvoltată?

cercetarea medicală

Am pornit acest articol chiar în tumultul eforturilor colective făcute de cei mai buni cercetători medicali din lume, pentru a produce vaccinul împotriva COVID-19. Este unul dintre cele mai aprinse subiecte ale zilei, care ne arată importanța reală a cercetării medicale, dar și faptul că aceasta primește atenție adeseori doar în perioadă de criză, și nu întotdeauna lipsită de controversă. 

Europa, în special, se confruntă cu provocări grele și alegeri imposibile în domeniul sănătății – și nu numai. 

Pe 25 martie, OncoGen – institut de cercetare medicală din Timișoara și cel mai mare centru de terapii personalizate pentru cancer, din estul Europei – anunța că deține echivalentul a 1000 de doze de vaccin împotriva coronavirusului, pe care a început să le testeze pe celule umane. O veste incredibil de bună, însă nu lipsită de obstacole. După ce au anunțat pe pagina de Facebook că un grup de cercetători chinezi i-a contactat pentru o colaborare binevenită, de altfel,  institutul a declarat că aceștia “au publicat un articol aproape identic” despre tehnologia folosită de români pentru a produce vaccinul.    

Probleme, dileme și întrebări dificile există și vor mai exista, iar subiectul cercetării va continua să fie unul fie impresionant, fie subestimat complet. Mai ales în perioada aceasta de criză și teamă generală, există motive întemeiate pentru care merită să ne întrebăm cât este de apreciată cu adevărat – sau de ce nu e apreciată mai mult – această ramură a medicinei, în România. Care este importanța ei pentru orice societate sau, mai bine zis, de ce trebuie să fim conștienți de importanța cercetării medicale în evoluția umanității? Vom încerca să abordăm aceste întrebări cât mai clar posibil. 

Zilele trecute, cei de la OncoGen mărturiseau despre problema avută: Așa că în timp ce presa românească relata uneori și cu ironie, cercetătorii chinezi se inspirau la greu. Oricum noi mergem înainte cu punerea în practică a tehnologiei noastre,… deși autoritățile române au văzut nenumărate referințe la acest vaccin, nimeni nu s-a oferit să ne întindă o mână de ajutor”. Chiar și această declarație scoate la iveală problemele actuale, cel puțin în România: cercetarea medicală românească are potențial incredibil, însă e mereu în umbră și în lipsă de fonduri.

Ce rol are cercetarea medicală într-o societate? Cum este văzută în România?

Într-un limbaj cât mai simplu, cercetarea medicală are rolul de a oferi soluții eficiente la problemele medicale care pun în pericol omenirea și care nu pot fi rezolvate cu medicina actuală. 

Specialiștii cercetează, testează și identifică soluții de prevenire a bolilor, de a pune diagnostice mai sigure și clare, de a aplica terapii eficiente și de a produce medicamente eficace, pentru ca oamenii să ducă o viață sănătoasă și lungă. 

Din punct de vedere societal, această ramură reprezintă și un factor puternic de dezvoltare a unei națiuni – inclusiv dezvoltare economică – și un canal prin care crește prestigiul științific al unei țări, pe harta lumii. De asemenea, este un domeniu care cere timp, răbdare și multe resurse pentru a ajunge la obiectivele dorite. Este un domeniu al performanței și al inovației.

Practic, sistemul medical dintr-o țară este o radiografie a situației din prezent, în timp ce cercetarea medicală arată potențialul de a inova și, deci, de a evolua. În România, cercetarea medicală a fost foarte mult timp neglijată, deși are nevoie constant de cele mai prețioase resurse: 

Acestea sunt extrem de importante pentru că centrele de cercetare se ocupă atât de studii observaționale (cu intervenție minimă asupra pacientului), cât și de studii clinice, pentru a îmbunătăți sănătatea populației. În țara noastră, sunt realizate studii clinice exploratorii și confirmatorii ale medicamentelor noi, în cadrul clinicilor și spitalelor acreditate de Ministerul Sănătății (mai multe detalii despre studiile clinice în România se pot afla pe site-ul Asociației Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din România). De asemenea, există foarte puține studii clinice realizate în România, spre deosebire de alte țări precum Olanda, Germania, Franța sau Belgia. 

Cercetarea medicală românească din ultimii ani s-a focusat foarte mult pe două teme de cercetare – studiul genomului și terapiile celulare, care sunt prioritare și la nivel european. 

Printre centrele și laboratoarele dedicate cercetării medicale în România se numără marile centre universitare din București, Cluj, Iași, Timișoara, marile spitale din România, cât și centre private moderne, recunoscute la nivel internațional. 

Cum văd cercetătorii medicali acest domeniu, în România?

O analiză rapidă a statisticilor pe anul 2017 arată marea problemă din cadrul cercetării medicale românești: 

Obstacole în calea dezvoltării cercetării medicale în România:
Cine alocă cel mai mare PIB pentru R&D (cercetare și dezvoltare) din lume? 

Uniunea Europeană se mișcă lent în această direcție, cu investiții nu foarte crescute pentru research and development (cercetare și dezvoltare). Targetul pentru anul 2020 a fost de 3% din PIB pentru Europa – procent față de care încă este cam departe. În statisticile internaționale făcute cel mai recent în 2017, procentul alocat cercetării medicale era de 2.06%.

Pe primele locuri rămân mari puteri internaționale precum: Coreea de Sud, Japonia, Statele Unite ale Americii și China (2.13% din PIB în 2017), după cum se poate observa în graficul de mai jos. Acest lucru se datorează faptului că aceste națiuni fac eforturi pentru a dezvolta și implementa strategii naționale de susținere și reglementare a tuturor activităților de cercetare medicală. 

Revenind la cercetarea în România, situația arată astfel: 

Cât e de importantă cercetarea medicală într-o societate modernă?

Este o întrebare al cărei răspuns este cât se poate de clar și pe care o bună parte dintre noi toți îl cunoaștem – și care se face auzit îndeosebi în contextul pandemiei de coronavirus. Această criză globală în domeniul sănătății se bazează întru totul pe activitatea cercetătorilor și a specialiștilor medicali: găsirea unui “leac”, a unui vaccin eficient împotriva COVID-19 care să protejeze sănătatea populației cât mai bine posibil. 

Totuși, iată câteva motive mai detaliate cu privire la cât de importantă este cercetarea medicală în cadrul oricărei societăți dezvoltate:

Sursă 

În cadrul pandemiei de coronavirus, multe grupuri de cercetători medicali din toată lumea muncesc cot la cot pentru a găsi și testa diferite tipuri de vaccin pentru COVID-19. De asemenea, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a anunțat recent că are loc un studiu global numit SOLIDARITY, pentru a testa deja patru tratamente promițătoare pentru coronavirus. Și, așa cum menționam și la începutul articolului, în ciuda lipsei crase de resurse, cercetătorii români reușesc să inoveze chiar și în aceste condiții, luptând alături de specialiști internaționali pentru cea mai bună soluție dezvoltată împreună pentru a proteja omenirea. Tot ce putem spera e ca lucrurile să se îmbunătățească considerabil după trecerea acestei crize, pentru a preveni evenimentele viitoare de acest gen și pentru a duce o viață demnă și mai bună. 

Exit mobile version