Site icon MEDIjobs

Ce trebuie sa stii despre somn pentru o viata sanatoasa si echilibrata

     Somnul este o stare fiziologica esentiala fiecarui individ si are doua perioade: REM (rapid-eye-movement) si non-REM.

    In prima perioada globii oculari se misca rapid, apar visele de care ulterior ne amintim, iar respiratia si bataile inimiii sunt apropiate ca valori de momentul trezirii.

     Somnul non-REM este caracterizat de visele de care nu ne mai amintim, atonie, consolidarea memoriei, scaderea frecventei cardiace si respiratorii. Practic cele doua tipuri de somn se afla intr-un echilibru, astfel incat sa pastreze functiile organismului in parametri normali. Orice modificare poate duce la dereglari metabolice, hormonale, psihice si imbatranirea prematura a organismului.

     Persoanele care dorm mai putin de 6 ore pe noapte prezinta un risc cu 50% mai mare de a avea probleme cardiovasculare, cerebrale si sunt mult mai susceptibili in contactarea unor infectii, din cauza slabirii sistemului imunitar.

     De asemenea s-a demonstrat ca persoanele care dorm putin sunt mai irascibile si au tendinta de a manca obsesiv.

Glanda pineala este cea care regleaza ritmul circadian, datorita unor celule sensibile la lumina, asemanatoare cu cele din spatele retinei, doar ca se afla la nivel cerebral. Aceasta glanda secreta un hormon numit melatonina care, pe langa reglarea orarului de somn, mai are si alte functii, precum: regleaza menstruatia, intervine in controlul ritmului cardiac si a functiei sexuale, efect antioxidant, imunostimulant. Productia acestui hormon este maxima in timpul noptii si scade treptat ziua, in prezenta luminii. Chiar daca este dependenta de lumina, acelasi lucru se intampla si la persoanele care nu vad, neavand legatura cu retina.

Productia de melatonina scade odata cu varsta, fiind maxima la 5 ani, de unde se si explica faptul ca batranii au mai multe probleme cu somnul.

     Daca pana acum exista un echilibru intre somn si perioada de activitate din timpul zilei, in momentul acesta sunt tot mai multe persoane care au probleme cu trezitul si cu oboseala cronica.

     De ce?

     Privitul continuu in telefon, tableta, laptop, deplasarile continue, aglomeratia, agitatia si suma informatiilor adunate intr-o singura zi isi spun cuvantul. Ca sa “stochezi” toate acestea  si sa le transformi intr-un”cod” pe care sa-l accesezi atunci cand ai nevoie, creierul si organismul tau au nevoie de odihna. Invatatul noaptea sau statul pana tarziu au efecte pe termen lung destul de nocive. Creierul trebuie sa aiba si o perioada de relaxare, pentru a aduna toata informatia acumulata in timpul zilei. Noi din contra, il suprasolictam, crezand ca vom obtine rezultate mai bune, dar de fapt nu facem decat sa ne pierdem randamentul si capacitatea de concentrare, deci scadem pratic calitatea in locul cantitatii.

    Confrom unor studii, somnul se afla in legatura si cu tendinta de ingrasare: prin cresterea cantitatii de mancare ingerate (timp mai mult ziua, mese neorganizate) si scaderea consumului de energie (din cauza oboselii oamenii nu mai sunt dispusi sa faca efort fizic, scaderea temperaturii corpului).

Alte studii demonstreaza ca somnul se afla in directa legatura cu depresia, fiind atat cauza cat si consecinta. Persoanele care dorm mai putin de 6 ore pe noapte sunt mult mai predispuse sa faca depresie, iar un simptom caracteristic al acestei boli este dificultatea de a adormi si de a avea un somn neintrerupt.

 

Pentru a avea randament constant, o viata sanatoasa si echilibrata este bine sa dormim minim 6 ore pe noapte, iar daca putem sa ne rezervam si o ora dupa-amiaza organismul nostru ar fi recunoscator.

Exit mobile version