Site icon MEDIjobs

Ce trebuie sa stie un asistent medical despre sectia de psihiatrie

asistent medical

Sectia de psihiatrie si clinicile specializate exclusiv pe aceasta patologie incep timid sa isi faca loc in peisajul serviciilor medicale din Romania si reprezinta un domeniu care necesita abordari speciale si specifice din partea asistentului medical. 

Domeniul psihiatriei si sectiile specifice nu reprezinta prima alegere a tinerilor absolventi atunci cand este vorba de a opta pentru viitoarea lor cariera dar, in acelasi timp, domeniul acordarii de ingrijire celor mai vulnerabili dintre noi ar trebui sa implice cea mai profunda implicare umana si dovada de empatie din partea personalului medical, medici, asistenti si ingrijitori. 

Astfel, un asistent medical in sectia de psihiatrie trebuie sa aiba trei valente si tipuri de competente:

  1. sa cunoasca in primul rand tehnicile de ingrijire a bolnavului si administrare a medicamentelor, conform competentelor asistentului medical generalist; 
  2. sa se implice in asigurarea si furnizarea unor servicii de spitalizare potrivite pentru pacienti si mai ales, 
  3. sa adopte o atitudine cu specific psihoterapeutic dobandita in urma absolvirii cursurilor de specializare si specifice acestor sectii. 

Pentru a deveni familiari cu terminologia si aspectele specifice din sectiile de psihiatrie, am citat mai jos cateva atributii importante care se vor regasi in orice Fisa a Postului pentru un asistent medical de psihiatrie: 

Atributiile unui asistent medical generalist in sectia de psihiatrie

De asemenea, ca pentru orice alt post de asistent medical generalist, acesta:

– pastreaza secretul profesional al actului medical si respecta Codului de etica si  deontologie al asistentului medical generalist, al moasei si al asistentului medical din Romania, adoptat de OAMGMAMR; 

– respecta normele referitoare la calitate, mediu, securitate si sanatate in munca precum si la apararea impotriva incendiilor in vederea implementarii Sistemului Integrat de Management (S.I.M.)  si demonstreaza calitati inalte umane, de empatie si de responsabilitate. 

Aceste atributii sunt valabile si in alte sectii medicale si se potrivesc de asemenea si pentru posturilor celor care isi exercita profesia in domeniul asistentei medicale acordate varstinicilor si invalizilor in centre medicale specializate, precum camine de batrani, centre de ingrijire varstnici, etc. 

Boala psihica si tulburarile psihiatrice si psihologice reprezinta unele dintre cele mai vulnerabilizatoare si incapacintante stari ale unei persoane si tocmai de ceea, personalul medical abilitat de a lucra cu acesti pacienti (care pot avea concomitent si alte tipuri de patologii clinice) trebuie sa dea masura intregii lor competente si responsabilitati in aceasta profesie. 

Exit mobile version