Site icon MEDIjobs

Ce tipuri de terapie poti practica in medicina

tipuri de terapie in medicina

De la refacerea dupa un accident vascular la ajutarea copiilor de a intelege lumea prin joaca, rolul unui terapeut este surprinzator de complex.

Un terapeut este o persoana licentiata in medicina care lucreaza in mod direct cu oamenii. Responsabilitatile lui sunt sa ajute pacientii sa-si imbunatateasca viata, sa faca fata bolilor fizice, emotionale sau mentale. Daca esti interesat de o cariera in terapie, ai o paleta larga de cariere din care poti alege.

Pentru a obtine titulatura de terapeut e necesar sa urmezi un program de formare specializat, echivalent studiilor postuniversitare. In functie de specializare, pot dura intre 4 si 9 ani. Licentierea necesita, de obicei, prezenta la o serie de programe teoretice, promovarea unui exament si formarea clinica. Este folosit adesea ca termen umbrela pentru profesionistii care lucreaza in domeniul psihologiei.

Ce face un terapeut?

In primul rand, terapeutul e acolo pentru pacient, pentru a-l ajuta sa-si imbunatateasca starea de sanatate. In functie de situatie, terapeutul poate oferi terapie fizica sau online. Uneori poate lucra in cercetare sau consultanta.

Responsabilitatile unui terapeut:

Unde lucreaza terapeutii:

In functie de specializarile alese, dar si de afectiunile pacientilor, terapeutii pot fi gasiti in diferite locatii:

Tipuri de terapie pe care le poti practica in medicina

Fizioterapeut

Terapia fizica se bazeaza pe evaluarea functiei motorii a pacientului si pe activitarea fizica prescrisa pentru a trata si recupera organismul uman. Conform Colegiului Fizioterapeutilor, diploma de licenta iti poate asigura titulaturi ca: fizioterapeut, fiziokinetoterapeut, kinetoterapeut, balneokinetoterapeut.

De cele mai multe ori, fizioterapeutii lucreaza cu pacienti care au nevoie de recuperare in urma unor interventii chirurgicale, au suferit diverse accidente sau traumatisme care necesita terapie fizica pentru a-si recupera rezistenta si a preveni traume musculare.

Terapeut ocupational

Terapia ocupationala se axeaza pe imbunatatirea capacitatii unei persoane de a-si indeplini sarcinile de baza necesare vietii independente: imbracat, mancat, deplasat, comunicat.

Terapeutii ocupationali au grija de persoanele care se recupereaza dupa accidente vasculare sau leziuni cerebrale (persoane cu dizabilitati), dar si de persoane expuse riscului marginalizarii si excluziunii sociale.

Logoped

Logopedul depiseteaza, corecteaza si trateaza tulburarile de limbaj. Este instruit sa se adreseze atat copiilor, cat si adultilor care intampina dificultati in a vorbi. De asemenea, el poate face recomandari cu privire la problemele care apar la nivel de mestecare sau inghitire, fiind actiuni care utilizeaza aceiasi muschi utilizati pentru vorbire.

Logopedul poate avea un loc in spital, dar si in scoli sau centre speciale. Poate lucra cu adulti care au nevoie de reinvatarea actului de vorbire dupa un accident vascular sau leziuni cerebrale traumatice.

Psihoterapeut

Psihoterapia este un tip de terapie des intalnita in domeniul sanatatii mentale pentru a ajuta la tratarea de variate afectiunie mentale, emotionale si psihiatrice, inclusiv depresie si anxietate.

Un psihoterapeut poate fi psiholog sau asistent social care lucreaza cu copii, adulti, familii, cupluri si grupuri sau comunitati. Poate lucra atat in centre medicale, scoli, dar si in companii si institutii private.

Dansterapeut

Terapia prin dans este o practica a miscarii care ajuta la rebalansarea legaturii dintre corp, inima si minte. Se adreseaza in general persoanelor cu probleme emotionale.

Dansterapeutul este o persoana pasionata de dans si stiinta medicinei. Poate lucra individual sau cu grupuri vulnerabile, persoane cu autism, cu dificultati de invatare, dementa, adictii

Meloterapeut

Meloterapia este o forma de terapie care utilizeaza muzica in forme si moduri diferite pentru a imbunatati starea de sanatate fizica si mentala a unui pacient. Terapia prin muzica poate fi aplicata ca tratament de sine statator sau ca metoda complementara, alaturi de un tratament conventional.

Meloterapeutul este o persoana experimentata care pune la disponizitia pacientului metode de audiere a unor melodii, sunete speciale sau sunete emise vocal. Prin meloterapie se pot trata tulburari mentale sau afective, ajuta in depasirea unor blocaje, stimuleaza creativitatea, ajuta la relaxarea mintii.

Pe masura ce tehnologia si domeniul terapiei evolueaza, definitia unui terapeut va continua sa se extinda. Cu toate astea, cea mai importanta parte din rolul terapeutului va fi aceea de a ajuta pacientii sa traiasca o viata mai usoara.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Exit mobile version