Ce specialități de medicină primară merită să ai în vedere, ca viitor medic?

Ce specialități de medicină primară merită să ai în vedere, ca viitor medic?

Dacă te numeri printre cei care aspiră să devină medici nu doar din pasiune pentru științe, dar mai ales pentru a ajuta și a fi alături de pacienții tăi constant, înseamnă că medicina primară (sau generală) este cea ideală pentru tine. Dar ce specialități poți alege în această direcție, ca student sau viitor student, pentru a o practica și ce satisfacții îți aduce fiecare?

Dacă tot mai multe tipuri de specialități moderne au ca scop analiza unui sistem, a unui aparat sau a unei boli anume, medicina primară (sau internă) abordează omul integral, în ansamblul său. 

Contrar aparențelor, medicina primară nu înseamnă să fii “medic de familie”. Nici denumirea sa nu este întocmai clară, adesea ea se referă la medicina generală. Cert este că e un domeniu vast și plin de oportunități, care te ajută să înțelegi corpul uman la 360°, nu doar o bucățică din el. 

O astfel de carieră presupune nu doar abilități cheie, competențe medicale diverse și o pasiune pentru meserie, ci în primul rând o pasiune reală pentru a ajuta pacienții și a le fi alături pe termen lung, apoi pentru știință în sine.

Dar ce înseamnă, mai precis, medicina primară? Și care sunt specialitățile medicale pe care viitorii medici ca tine merită să le ia în considerare în carieră? 

Descoperă în ghidul de mai jos toate aceste răspunsuri și află ce specialitate ți se potrivește și ție.

Ce înseamnă medicina primară (sau medicina generală)? 

Este dificil să găsim o departajare foarte clară a specialităților și subspecialităților medicale.  De exemplu, majoritatea dintre ele sunt clasificate în specialități chirurgicale și non-chirurgicale sau în chirurgie, medicină internă și cele paraclinice.

Dar în Nomenclatorul de specialități medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală avem:

  1. Specialități clinice (care include medicina de familie, medicina internă, pediatria, geriatrie și gerontologie)
  2. Specialități chirurgicale (care include obstetrica-ginecologie)
  3. Specialități paraclinice

Prin urmare, când vorbim de medicina primară, ne referim mai degrabă la medicina generală sau la acele specialități care, cum spuneam la început, tratează omul mai degrabă decât un organ sau un sistem.

Asistența primară este esențială pentru sănătatea pacientului. 

Spre exemplu, cei care au acces regulat la un astfel de medic sunt internați mai rar în spitale și săli de urgență. Au mai multe șanse să-și mențină sănătatea și să gestioneze mai bine afecțiunile cronice, pe termen lung. Cumva, accesul la îngrijirea primară le permite oamenilor să trăiască mai mult, mai ușor și mai frumos. 

Citește și: Viața de student la Medicină: 10 lucruri pe care merită (și ai vrea) să le știi dinainte, ca să îți fie mai ușor

Iată cele mai cunoscute 5 specialități care fac parte din această ramură și care oferă servicii de asistență medicală pentru diferiți membri ai comunității tale.

Acestea sunt potrivite pentru cei cu abilități cheie precum: empatia și compasiunea, pasiunea și curiozitatea de a înțelege organismul în totalitate, ascultare activă și răbdare, comunicare și inteligență emoțională, gândire critică și analitică și o integritate care inspiră siguranță omului din fața ta.

Află ce presupune fiecare, pentru a decide pe care o poți lua în considerare la rezidențiat, în funcție de obiectivele și abilitățile tale:

  1. Medicina de familie

Începem cu medicina de familie, fiind specialitatea cea mai cunoscută din sfera medicinei primare (în alte țări sunt numiți specialiști în medicină generală). Atenție, medicii de familie sunt absolvenți de rezidențiat și nu sunt medici generaliști (care nu aleg să urmeze o specialitate la rezidențiat)

Deși neoficial este una dintre cele mai vechi specialități, medicina de familie a înflorit abia în anii ‘60 în special în Europa, ca răspuns la fragmentarea tot mai mare a domeniului medical prin specializare. 

Definiție: Medicina familiei este o disciplină academică şi ştiinţifică, având propriul conţinut

educaţional, activitate clinică şi de cercetare bazată pe dovezi ştiinţifice, precum şi o specialitate clinică orientată către asistenţa medicală primară.

În timp ce alți specialiști lucrează cu o anumită grupă de vârstă, boală sau organ, medicina de familie servește întreaga unitate familială, în contextul comunitar și cultural al fiecărei persoane. Ea te va pregăti să îngrijești de la copii mici la adulți în vârstă și să tratezi o varietate de boli diferite. 

De aceea, medicina de familie îți conferă un rol esențial în comunitate și tot de aceea este considerată baza unui sistem medical sănătos.

În general, vei lucra într-un cadru ambulatoriu, diagnosticând și tratând o varietate de afecțiuni. Rezidențiatul în medicina de familie înseamnă o pregătire extinsă pentru a trata cele mai multe afecțiuni și pentru a oferi asistență medicală cuprinzătoare tuturor, indiferent de vârstă.

Rezidențiatul durează 4 ani: primii 2 ani în cabinete de medicină de familie, centre de permanență, centre de diagnostic şi alți 2 ani în ambulatorii de specialitate, integrate, spitale pentru îngrijirea pacienților vârstnici, clinici universitare şi secţii de specialitate. 

Ce vei învăța: medicină de familie, medicină internă, oncologie, diabet, boli de nutriție, metabolice și endocrinologie, cardiologie, boli infecțioase, dermatologie, neurologie, psihiatrie, pediatrie, obstetrică-ginecologie, medicina de urgență, chirurgie.

Poți afla aici cum arată cariera de medic de familie, perspectivele de viitor și beneficiile ei.

  1. Medicina internă

Medicina internă este o altă specialitate care ține de medicina primară (sau generală).  

Este considerată una dintre cele mai complexe ramuri pentru că abordează corpul uman și patologiile acestuia ca pe un tot unitar, iar medicii de medicină internă deprind o viziune extinsă asupra felului în care funcționează organismul. 

Istoria apariției medicinei interne este mai veche decât a medicinei de familie, apărând la sfârșitul secolului 19, pe măsură ce medicina era aplicată tot mai științific pentru o varietate de boli comune la adulți. 

Definiție: medicina internă este o disciplină de bază, care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor complexe ale unuia sau mai multor organe interne la adulți. 

Ca medic de medicină internă, vei ști să evaluezi rezultatele altor specialități medicale pentru a le integra în strategii de diagnostic, tratament și îngrijire pentru pacient și a stabili prioritățile tratamentului, inclusiv unul invaziv sau chirurgical. 

În plus, vei putea stabili programe de sănătate și medicină preventivă generală și vei putea lucra oriunde dorești – în spitale, clinici sau cabinete medicale.

Rezidențiatul durează 5 ani: vei efectua stagiile în clinici universitare, spitale județene și spitale municipale acreditate de Ministerul Sănătății și de universitățile de stat. În primii 2 ani vei învăța un trunchi comun pentru toți rezidenții (serviciu de urgență/pacienți gravi, stagiu la alegere dintre cardiologie, pneumologie, gastroenterologie, reumatologie), medicină internă. Următorii 3-4 ani sunt dedicați specialității de medicină internă. 

Ce vei învăța: urgențe medicale, medicină internă, cardiologie, pneumologie, diabetologie, gastroenterologie, reumatologie, nefrologie, hematologie, neurologie, boli infecțioase, ecografie și imagistică, etică medicală.

Specialiștii de medicină internă tratează astăzi toate tipurile de boli ale adulților, de la afecțiuni comune, la boli cronice severe și chiar afecțiuni rare și complicate.

Citește și: Pacient internat versus ambulatoriu: cum diferă cele două tipuri de îngrijire medicală?

  1. Pediatria

Pediatria s-a dezvoltat din nevoia de a avea specialiști în medicină internă – dar pentru copii. Alături de medicii de familie, pediatrii sunt pregătiți pentru a oferi servicii de asistență medicală și de îngrijire a pacienților foarte tineri care suferă boli sau probleme medicale tipice vârstei lor fragede. 

Totodată, ca pediatru ești responsabil și de medicina preventivă, de vaccinări și examene fizice periodice. Și, pentru că ai grijă de pacienți copii de când se nasc, vei oferi consiliere părinților acestora privind dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a acestora. 

Definiție: Pediatria este specialitatea care se ocupă cu patologia medicală a copilului de la 0 la 18 ani, incluzând un domeniu profilactic și unul curativ, la care se asociază aprofundarea suplimentară a unor subdomenii – specializări derivate din pediatrie precum Cardiologie pediatrică, Gastroenterologie pediatrică, Hematologie şi oncologie pediatrică, Pneumologie pediatrică, Nefrologie pediatrică. 

În ultimii ani, pediatria a început să își revină ușor, după ce numărul de medici pediatri din România scăzuse drastic din 1994. Din păcate, și acum există un deficit de medici pediatri, România fiind și la coada clasamentului privind numărul de asistenți medicali și moașe pe cap de locuitor, în Europa. 

Această situație poate fi o foarte bună motivație pentru a alege o carieră ca pediatru, pentru că cererea este mare pe piață, iar potențialul său este foarte mare. 

Unii medici pediatri își încep propria practică medicală privată, în timp ce alții lucrează într-o clinică sau un spital. Cererea de pediatri continuă să crească în paralel cu creșterea populației.

Rezidențiatul durează 5 ani: primii 3 ani sunt trunchi comun, apoi se studiază specialitatea pediatrică aleasă (sau pediatria generală).

Ce vei învăța: pediatrie, urgențe pediatrice, neurologie pediatrică, psihiatrie pediatrică, chirurgie și ortopedie pediatrică, neonatologie, boli infecțioase, genetică medicală, imagistică medicală.

Citește și: Clinică sau spital? Află ce tip de unitate sanitară ți se potrivește mai bine

  1. Obstetrică-ginecologie

Nu toată lumea consideră că această specialitate este una de medicină primară sau generală. Dar, în ciuda acestei dezbateri, obstetricienii și ginecologii joacă un rol crucial în accesul populației de sex feminin la serviciile de asistență medicală (cel puțin de bază) de care au atâta nevoie.

Obstetrica și ginecologia reprezintă o specialitate medico-chirurgicală care se ocupă cu studiul morfo-fiziopatologiei aparatului genital feminin ca parte a întregului organism, al proceselor biologice legate de reproducere și tratamentul stărilor patologice din sfera genitală.

Ca medic de obstetrică-ginecologie, te ocupi cu diagnosticarea, tratarea și îngrijirea sănătății feminine pentru pacienți, din adolescență până la vârsta adultă. 

Toți ginecologii de astăzi sunt și obstetricieni (obstetrica este o subramură care se ocupă cu studiul și asistența medicală a femeii pe perioada sarcinii, nașterii și lăuziei). 

Această specialitate este una pe cât de complexă, pe atât de interesantă. Spre exemplu, există paciente care au nevoie de îngrijiri, dar nu sunt bolnave (femeile însărcinate sau cele care urmează evaluarea anuală). 

Însă este și un domeniu provocator pentru că încă există un deficit de informare și educare medicală a pacientelor și o anumită agresivitate a lor și a aparținătorilor (află mai multe în acest interviu cu Ana Maria Mihai, medic rezident ginecolog). Aici vor influența foarte mult noile generații de viitori medici, care pot îmbunătăți accesul la informație și educație medicală a comunității.

Medicii ginecologi pot lucra în propriul lor cabinet medical sau într-o clinică sau spital, aceștia oferind examene preventive și alte forme de îngrijire primară pentru pacienți.

Rezidențiatul durează 5 ani și vei învăța: obstetrică ginecologie, ultrasonografie, chirurgie, gineco-oncologie, endocrinologie reproductivă, genetică medicală, neonatologie, bioetică, elemente juridice medicale și malpraxis, urologie și uroginecologie, colposcopie, histeroscopie, laparoscopie ginecologică. 

Citește și: Schimbare Specialitate Medic Rezident: condiții și cerere de solicitare

  1. Geriatria și gerontologia

Această specialitate este un alt domeniu al medicinei generale care vizează o anumită categorie de membri ai comunității: pacienții de peste 60-65 de ani, având ca preocupare afecțiunile tipice întâlnite la aceștia. 

Ea are drept obiective asistenţa medicală din îngrijirea acută, cronică, preventivă, de recuperare şi terminală a vârstnicilor, precum şi studiul procesului de îmbătrânire din punct de vedere somatic, mental, funcţional şi social la nivel individual, şi al problematicii legate de acest proces la nivelul societăţii. Este o specialitate extrem de necesară, în contextul în care ponderea persoanelor în vârstă continuă să crească la nivel mondial.

Ca medic geriatru, vei putea diagnostica și trata o serie de boli și leziuni frecvente în rândul adulților vârstnici, inclusiv leziuni legate de traumatisme sau probleme de memorie. De asemenea, vei urmări și utilizarea medicamentelor acestora, ei având adesea mai multe prescripții pentru afecțiuni cronice și acute.

Geriatrii lucrează în cabinete private, cabinete de grup, facilități de îngrijire pe termen lung și spitale.

Rezidențiatul durează 5 ani și vei învăța: geriatrie și gerontologie, medicină internă, cardiologie, medicină de urgență, neurologie, psihiatrie, reumatologie, diabet, nutriție și boli metabolice, endocrinologie, pneumologie, bioetică, nefrologie, medicină fizică și reabilitare. 

Citește și: Top 10 joburi pentru medici: care sunt cele mai căutate specialități medicale, în pandemie?

Așadar, de ce să alegi una dintre aceste specialități?

Este ușor de văzut de ce ai fi interesat de acest domeniu al medicinei primare. Cererea pe piața muncii este mare și va continuă să fie astfel și în viitor, prin urmare îți vei putea găsi un loc de muncă foarte ușor după rezidențiat. 

Și, până la urmă, lucrezi cu numeroase cazuri și boli simple și complexe, ai parte de provocări noi și observi efectiv cum se dezvoltă pacienții tăi pe termen lung, cum munca ta are rezultate în calitatea vieții lor și cum devii parte importantă din comunitate. 

Sună așa cum ți-ar plăcea să arate și cariera ta ca viitor medic? 

Atunci merită să iei în considerare una dintre aceste specialități de medicină generală de mai sus, care poate să-ți aducă împlinirea și succesul pe care ți le dorești în cariera ta medicală.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment