Ce salariu are un medic rezident în 2021

Ce salariu are un medic rezident în 2021

COVID-19 reprezintă o adevărată provocare pentru întregul sistem medical, iar acest lucru a fost resimțit și de tinerii specialiști aflați la început de drum. Medicii rezidenți au fost implicați în linia întâi și au lucrat în secțiile COVID. Iar acum, la un an de la debutul pandemiei în România, atenția tuturor rămâne asupra personalului de sănătate și implicit a medicilor rezidenți, viitori oameni ce vor salva viețile pacienților lor.

Dacă urmează să îți dai examenul de rezidențiat în acest an și ai în vedere și aspectul financiar, am pregătit pentru tine informații cu privire la salariile medicilor rezidenți în 2021. 

Ce înseamnă să fii medic rezident?

Potrivit Ordinului privind modul de efectuare a pregătirii prin rezidenţiat, prin rezidenţiat se înţelege “pregătirea rezidenţilor în unul dintre domeniile de specialitate prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, efectuată într-o unitate sanitară acreditată să desfăşoare învăţământ postuniversitar pentru obţinerea specialităţii”. 

Poți da examenul de rezidențiat doar după ce ai absolvit și ți-ai luat licența în Medicină și ai decis să optezi pentru o specializare. Examenul de rezidenţiat din acest an va fi organizat pe 21 noiembrie 2021, iar atunci candidații urmează să-şi afle rezultatele. Rezidenţiatul se organizează în următoarele forme: pe locuri şi pe posturi şi are o durată cuprinsă între 3 şi 7 ani, în funcţie de specialitate.

Pregatirea ca rezident are loc în unitățile sanitare acreditate pentru învățământul postuniversitar medical, sub îndrumarea unui coordonator de program cu cel mai înalt grad didactic în specialitatea aleasă.

Citește și: Sunt rezident, acum ce urmează? De ce să ții cont când începi Rezidențiatul – de la alegerea specialității, la gărzi și salarii pentru rezidenți

Ce salarii au medicii rezidenţi 

Lipsa de personal medical instruit este una dintre problemele actuale ale țării, iar pentru a combate această problemă, în ultimii ani au fost adoptate creșteri salariale pentru medicii rezidenți. 

Salariul unui medic rezident a fost mărit potrivit normelor intrate în vigoare în martie 2018, iar absolvenții de studii în domeniul medical care obțin punctajul minim de promovare de 60% îşi vor alege, în funcţie de nota obținută, locurile şi posturile din cadrul fiecărei specialităţi, iar salariul va crește de la un an la altul. 

Astfel, în primul an de rezidenţiat salariul unui tânăr absolvent de Medicină este de 5700 de lei brut. Acest salariu creşte în fiecare an, astfel încât în al doilea an ajunge la 6100 de lei brut, iar în cel de-al treilea an pot ajunge să aibă un venit brut de 6700 de lei lunar, adică aproape 4000 de lei lunar net. În al patrulea şi al cincilea an de rezidenţiat salariul ajunge la 7300 de lei brut, ceea ce înseamnă că un venit net de aproape 4300 de lei, în timp ce în ultimii ani de rezidenţiat venitul brut urcă la 7900 de lei, adică puțin peste 4600 de lei net.

Citește și: Salariul net vs. salariul brut: care este diferența?

FuncțiaSalariul brut
Medic rezident an I5700
Medic dentist rezident an I5700
Medic rezident an II6100
Medic dentist rezident an II 6100
Medic rezident an III  6700
Medic dentist rezident an III6700
Medic rezident an IV-V7300
Medic dentist rezident an IV-V  7300
Medic rezident an VI-VII7900

Sumelor menționate în tabelul de mai sus li se pot adăuga venituri suplimentare.

Venitul unui medic (primar, specialist sau rezident) este reprezentat de salariul de bază, la care se adaugă o sumă de bani aferentă gărzilor realizate în acea lună și sporul pentru condițiile de muncă. De asemenea, se poate adăuga o indemnizație pentru titlurile științifice dobândite. Așadar, dacă ești medic rezident, poți solicita, fie în instituția în care lucrezi deja, fie într-o altă unitate medicală, poate chiar privată, gărzi suplimentare pentru a-ți mări veniturile. Mulți medici rezidenți aleg aceasta variantă și este o foarte bună modalitate de a căpăta experiență. Trebuie să aveți grijă însă să nu vă confruntați cu epuizarea. 

Citește și: Ce sporuri poți lua în funcție de secție și cum se calculează acestea?

Cele mai bine plătite specializări sunt terapia intensivă, anestezia, oncologia, radiologia și medicina de urgență. De asemenea, cardiologia este o specializare căutată și bine remunerată. Specialiștii în medicina de laborator primesc, totodată, salarii ridicate, datorită nevoii de personal în acest domeniu. La polul opus, cele mai mici salarii sunt oferite medicilor specialişti în medicină generală, medicină de familie și medicina muncii.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Alexandra Ariton

Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.

Facebook Comment