Recoltarea unor probe de sange este necesara pentru diagnosticarea multor afectiuni, de aceea analizele de sange sunt recomandate de medic de fiecare data cand apar simptome de orice fel. Chiar si in lipsa simptomelor, analizele anuale sunt recomandate pentru monitorizarea sanatatii pacientului.
Asistentul care recolteaza probele de sange se confrunta cu o serie de probleme, care mai de care mai greu de gestionat – iata care sunt situatiile cele mai neplacute cu care te poti intalni si cu care poti avea de-a face daca flebotomia intra in atributiile tale zilnice!
De multe ori pacientii prefera un anumit asistent pentru recoltarea de sange, pe motiv ca “are mana usoara”. Ei bine, nu greseste. Cu cat un asistent are mai multa experienta in ceea ce priveste obtinerea probelor de sange, cu atat mai putin dureroasa va fi experienta pentru pacient.
Cu toate ca ai crede ca doar pacientul este cel care priveste recoltarea sangelui ca pe o provocare, si asistentul medical poate avea parte de cateva provocari, in ciuda faptului ca aceasta procedura este considerata una banala si deloc solicitanta. Iata care sunt acestea:
1. Pacientul se panicheaza si se agita
Indiferent de varsta pacientului, teama de ace sau de sange poate reprezenta o problema. Daca unii dintre acestia reusesc sa isi controleze emotiile si sa se stapaneasca, altii incep sa se agite si fac misiunea asistentului care recolteaza sange foarte dificila. In prima faza, pacientul poate refuza sa intinda mana pentru recoltare, adoptand o atitudine ezitanta. Apoi, dupa ce se introduce acul, se poate agita, iar acest lucru este contraindicat intrucat poate misca acul, iar vena se poate sparge.
Asistentul trebuie sa isi pastreze calmul si sa il determine si pe pacient sa faca acelasi lucru. Acesta trebuie sa ii vorbeasca ferm pacientului si sa ii solicite sa se linisteasca, asigurandu-l ca nu va mai dura mai mult de 1 minut. In acest fel, cel caruia i se recolteaza sange se va rusina de propria sa atitudine, va sta locului in ciuda fricii care il copleseste si isi va recapata speranta auzind ca nu mai dureaza mult.
Citește și: Asistent debutant: cum să scapi de frica de făcut injecții
2. Pacientul este un copil care se agita
Cosmarul oricarui asistent de recoltare este sa aiba ca pacient un copil extrem de agitat, eventual care are un tantrum in toata regula. In aceasta situatie, trebuie sa duca munca de lamurire cu cel mic, poate chiar sa il mituiasca cu o bomboana sau acadea, astfel incat sa il convinga sa se lase intepat.
3. Pacientul lesina
Unii pacienti isi pierd cunostinta in timpul recoltarii de sange sau imediat dupa. Lesinul poate avea doua cauze – fie blocarea respiratiei sau hiperventilarea de frica, fie glicemia scazuta din cauza ca analizele se fac, in general, dimineata, pe stomacul gol. In caz de lesin al pacientului, asistentul trebuie sa isi mentina calmul, sa se asigure ca acesta sta jos, intr-o postura confortabila si sa ii ofere apa sau ceva dulce de mancare imediat ce isi revine. Pacientul nu va fi lasat sa plece imediat ce isi recapata cunostinta pentru ca e posibil sa i se faca rau din nou.
4. Pacientul are vene dificile
Sunt situatii in care asistentul se chinuie sa depisteze venele pacientului si intampina dificultati pentru ca acesta are vene prea mici sau este deshidratat. Si venele fragile reprezinta o problema pentru ca acestea se sparg cu usurinta, nefiind deloc flexibile, si astfel se formeaza hematom in urma recoltarii de sange. Din fericire, hematomul se retrage in cateva zile, fara sa creeze alte probleme. Daca apar dureri in urma recoltarii, o compresa cu gheata aplicata pe zona cu probleme va ameliora instantaneu disconfortul pe care pacientul il acuza.
Citește și: Cum să îți alegi uniforma ca asistent medical debutant
Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.