Site icon MEDIjobs

Ce inseamna sa fii un doctor bun?

Cand spunem despre cineva ca e un doctor bun, ne referim la acea persoana ca la cineva care si-a tocit coatele in facultate, nu a dormit nopti pentru ca a avut de invatat, lucreaza intr-un spital sau intr-un cabinet medical, trateaza si e ”de treaba” cu pacientii. Care sunt, de fapt, calitatile unui medic bun?

Toata lumea ar putea sa dea o definitie proprie la ceea ce inseamna un doctor bun. In realitate, lucrurile sunt mult mai complexe. Sa o luam de la inceput, gasim in DEX, urmatoarea definitie pentru dóctor sm: 1. Persoana cu studii superioare care se ocupa cu vindecarea, tratarea si prevenirea bolilor umane si animale, Si: medic. 2. inalt titlu stiintiific acordat de o institutie academica sau de invatamant superior. 3. persoana cu titlul de doctor (2). 4 (is) ~ honoris causa titlu onorific acordat unei mari personalitati in domeniul vietii sociale, politice, culturale, stiintifice. Deci e important sa aiba studii superioare de medicina, sa fi depus juramantul lui Hipocrate la finalul facultatii, sa poarte halat alb, sa lucreze intr-un cabinet medical sau intr-un spital / clinica, sa trateze pacientii si sa mearga la conferinte medicale.

Dar ce il face cu adevarat un doctor bun?

Sa fii un doctor bun, credem noi, inseamna in primul rand sa fii om, cu tot ce presupune: stari bune, stari rele, emotii, frici, anxietati, energie, oboseala. Sa ai compasiune pentru cei pe care ii salvezi. Apoi, inseamna ca scopul tau sunt oamenii din jur (pacientii) si faci tot ce stii pentru ca ei sa fie bine. Iar asta e credinta ta. Iti asculti pacientii, le esti aproape, le castigi increderea, le raspunzi cu rabdare la intrebari, le alini suferintele. Medicina nu este doar despre iubirea de stiinta, este in primul rand despre oameni.

In cartea What it takes to be a doctor, Dr. Ranjana Srivastava, povesteste din experienta ei ce inseamna sa fii cu adevarat un medic bun. Spune asa: „Intrarea la o scoala medicala este importanta, dar supravietuirea carierei, dupa facultate, este critica.” si implica multe alte lucruri, printre care:

Sa fii curios

In lumea cercetarilor si descoperirilor medicale, invatatul nu se opreste niciodata. Incepe la liceu (4 ani), continua la facultate (6 ani + 6 specializarea) si continua pentru tot restul vietii. Cunostintele, intelegerea si tehnologia medicala evolueaza atat de rapid, iar medicii depun eforturi sa tina pasul cu cele mai recente informatii, pentru ca modul in care le practica le influenteaza direct viata lor si a pacientilor. Deci, pentru a fi un medic bun presupune sa fii curios, enervant de curios. Sa fii curios despre pacientii tai si despre vindecarea bolilor lor, despre ce fac colegii tai in alte sectii, despre tehnologie si natura umana. Desigur, curiozitatea poate deveni obositoare, dar, la final, este cea care face diferenta.

Sa fii responsabil

Meseria de doctor vine la pachet cu o tona de responsabilitati. Dupa curiozitate, dedicare si motivatie, simtul datoriei este extrem de important. Un doctor bun va respecta procedurile si legea pentru a-si salva pacientul.

Sa fii empatic

Dr. Srivastava nota ca atunci cand incearca sa inteleaga motivatia pacientilor ei, ii veneau in minte cuvintele lui Lincoln: ”Nu-mi place acest om, trebuie sa-l cunosc mai bine.” Sa fii empatic, medic fiind, presupune in primul rand sa comunici cu pacientul tau, sa-i pui intrebari si sa-l asculti, apoi sa te pui in pantofii lui ca sa poti sa intelegi cu adevarat prin ce trece si sa-i oferi sprijinul pe care si-l poate permite. Poate pentru unul e mai important sa cumpere un cadou pentru nepot, decat medicamente, poate o femeie va alege sa mearga acasa sa aiba grija de copiii singuri, decat sa ramana internata cateva zile in spital, poate altul prefera sa plece intr-o vacanta in jurul lumii decat sa faca chimioterapie, exemplele sunt multiple. Teoria ar putea spune cu exactitate ce-i trebuie fiecarui pacient, dar empatia de decide ce va face pacientul. Fara ea, te poti numi pe jumatate medic.

Pastreaza-ti rabdarea si umilinta

Sunt doua calitati esentiale in cariera unui doctor. Auzim adesea cum se spune despre x doctor ca e arogant si are momente de superioritate, insa din domeniul medicinei, aroganta si mandria sunt periculoase. Deschiderea catre nou si catre pacient te va ajuta, cu adevarat, sa evoluezi. Cum spuneam la inceputul articolului, medicina nu incepe azi si se termina peste 10 ani, medicina iti aduce cate ceva nou in fiecare zi, accepta evolutia in ordinea in care vine, organic, treptat, si cu multa rabdare.

Sa ai constiinta

Ziceam mai sus ca pentru noi, sa fii un doctor bun inseamna sa fii om si sa ai compasiune fata de cel pe care-l tratezi, il vindeci, il faci sa ramana in viata. Credem ca medicina inseamna stiinta si constiinta, inseamna sa ai abilitatea de a combina cele doua elemente pentru a invinge moartea. Sa depui toata pregatirea ta, cu uneltele potrivite, pentru a trata si vindeca suferinta omului de langa tine.

Sa ai abilitati bune de comunicare

Poate suna ca cerinta unui job de vanzari, insa si in medicina, comunicare este o unealta importanta. Majoritatea plangerilor in domeniul medical iau nastere in jurul comuncarii. A lipsei ei, de fapt. O comunicare slaba cu pacientul va produce in lant o serie de ”dezastre”: diagnostic pus gresit, recomandare de medicamente care poate nu-i fac bine, pacient nefericit si nevindecat. Fara comunicare, riscam sa ne indepartam de experienta umana si de la meseria pe care ne-am ales-o. Apoi, mai e situatia in care e nevoie sa-i comunici pacientului si familiei, un diagnostic nefericit. Cu cuvintele si tonul potrivite, poti face ca vestea sa fie primita mai putin dureroasa.

Ca un rezumat, notam omenie, curiozitate, responsabilitate, empatie, umilitate, constiinta si comunicare, sunt primele calitati de care ai nevoie ca sa fii un doctor bun. Orice medic stie ca dincolo de tratamente si aparaturi medicale, exista preocupare si interes pentru fiinta umana. Si Hipocrate stia asta cand a zis ca ”acolo unde este iubită arta medicinei, există și o dragoste pentru umanitate”.

 

Daca doresti sa fii la curent cu ofertele de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Exit mobile version