Cu siguranță nu este un termen nou, se practică în orice domeniu și există deja evenimente și organizații apărute tocmai cu acest scop. Cu toate acestea, mulți înțeleg greșit sau sunt reticenți la ideea de networking, fiind un concept tradițional la care mulți își imaginează că participă oameni la costum, afaceriști, vorbind doar despre business și bând cocktailuri într-o sală de conferințe.
De fapt, networking-ul este benefic pentru oricine dorește să reușească în cariera aleasă, fie ea medicală sau artistică, fiind o ocazie foarte bună de-a cunoaște oameni de calitate din domeniu, de a relaționa și învăța de la ei și de-a te dezvolta tu însuți ca profesionist, fie că ești student, proaspăt absolvent sau un specialist cu ani de experiență.
Ce este networking-ul în comunitatea medicală?
Networking-ul este, în mod clar, benefic pentru a dezvolta o carieră promițătoare.
El definește o comunitate de oameni cu obiective mai mult sau mai puțin comune, în care aceștia se cunosc, fac schimb de idei, informații sau diferite resurse și recomandări, dacă este cazul. Mulți o văd ca pe o oportunitate de business și strict de a găsi clienți noi, însă networking-ul te poate ajuta în cariera ta medicală mai mult decât crezi – fie că vrei să îți găsești primul job, un alt job mai potrivit pentru țelurile tale, sau să înveți lucruri noi și să poți să te implici în proiecte interesante, care rezonează cu tine.
În domeniul medical, oportunitățile de networking apar de obicei sub formă de conferințe, ateliere, dezbateri, întruniri, dar și pe social media. Suntem ființe sociale, menite să se organizeze în grupuri și comunități, așadar networking-ul este de folos și pentru componenta socială și educațională.
Iată câteva avantaje majore pentru care merită să aloci timp pentru networking, dacă dorești să îți clădești o carieră medicală de succes și pe termen lung.
Cum te ajută networking-ul în carieră? 8 avantaje ale networking-ului în domeniul medical
Pentru fiecare, networking-ul se poate dovedi ceva diferit în funcție de nevoile sale, după cum spuneam. Dincolo de a fi simple întâlniri superficiale în care se schimbă cărți de vizită și se face reclamă proprie, oportunitățile de acest gen au beneficii pe termen lung și încheagă o comunitate. Iar pe tine te aduce mai aproape de profesioniști de calitate, care fac lucruri de calitate și cu care poți colabora sau comunica foarte bine. Desigur, comunicarea înseamnă și reciprocitate, prin urmare e important să descoperi pe cine poți ajuta cu experiența sau cunoștințele tale, la început, și să ai curaj să te prezinți lumii, apoi să afli cum poți beneficia la rândul tău de ajutor – care, de obicei, vine și natural prin networking.
1. Îți poți găsi primul job sau un job mai bun
Pentru mulți, poate, este familiară expresia “Nu contează ce știi, ci pe cine știi!”. Asta nu trebuie să aibă o conotație negativă. Networking-ul te poate ajuta să intri în contact cu oameni care au nevoie de cineva ca tine – sau care cunosc pe altcineva care tocmai ce începuse căutările pentru un nou angajat, pentru care tu te-ai potrivi de minune. Recomandările oferite prin astfel de platforme de networking sunt binevenite, pentru că pornesc de la ideea de încredere. În plus, este mult mai ușor să legi colaborări sau să angajezi pe cineva activ în comunitate.
De cele mai multe ori, evenimentele de networking se dovedesc a fi o “platformă” de încredere pentru a găsi un loc de muncă sau o oportunitate de colaborare așa cum îți dorești, fie că ești la început de carieră medicală sau un specialist care are nevoie de o schimbare profesională.
Cu toate că în domeniul medical este vorba foarte mult de cunoștințe vaste, de natură științifică sau tehnică, educația și socializarea joacă roluri importante pentru a te conecta cu oamenii care au nevoie de tine sau de care ai tu nevoie, la un moment dat. Iar asta înseamnă eforturi puține, dar constante care te aduc mai aproape de cariera la care ai visat, într-un mediu compatibil cu nevoile tale.
Citește și: Ai primit mai multe oferte de angajare? Iată 6 sfaturi despre cum să negociezi și să o alegi pe cea mai bună
2. Afli cum să te perfecționezi ca să devii competitiv în specialitatea ta
Mai ales dacă ești student sau absolvent, networking-ul pe care îl faci în cadrul organizațiilor studențești, al asociațiilor sau al altor evenimente similare te ajută să afli lucruri noi despre tine, dar și despre cei pe care îi admiri. Cunoștințele, resursele și informațiile pe care le afli te ajută să te perfecționezi și să îți dezvolți abilitățile care te disting de ceilalți potențiali candidați la jobul pe care ți-l dorești sau la nivelul la care aspiri. Totul este să știi să le folosești în favoarea ta și să vezi cum alții aflați pe poziții similare au reușit să aibă succes.
Totodată, networking-ul te ajută să afli cum poți face trecerea de la un tip de job la altul, spre exemplu în management sau administrație, cum să negociezi mai bine pentru o promovare la locul de muncă. Profesioniștii pe care îi poți întâlni la evenimentele de networking vin din diferite medii, cu diferite experiențe de viață, au perspective diferite și toate te pot ajuta să găsești abordarea care te ajută să devii mai bun în ceea ce faci sau să faci o schimbare radicală în meseria ta.
3. Îți oferă noi insight-uri creative, de folos în meseria ta
Nimeni nu se naște învățat. După ani de studiu și practică, îți dai seama că medicina modernă evoluează de la an la altul și pentru a fi pe drumul cel bun spre cariera pe care ți-o dorești, networking-ul îți oferă oportunități de învățare, noțiuni de business sau management, ponturi despre comunicarea eficientă în breasla ta și alte insight-uri de folos. Chiar și o simplă interacțiune cu cineva îți poate oferi fix perspectiva de care aveai nevoie ca să iei o decizie sau să îți finalizezi un proiect ambițios.
Desigur, multe întâlniri și evenimente de networking au o componentă educațională de cele mai multe ori. Poți câștiga acces la cursuri sau resurse noi, creative și de impact la care alții nu au în nișa ta, dar la care tu poți apela datorită implicării în comunitate.
4. Afli noutăți și ce se caută pe piața muncii
A fi un profesionist înseamnă a învăța constant fie pe cont propriu, fie cu ajutorul celorlalți, având mentori și ascultând activ ce au alții de oferit. În domeniul acesta, este important să fii la curent cu tot ce se întâmplă, mai ales la lucrurile pe care le caută angajatorii, dar și la aspecte ce țin de dezvoltarea ta profesională pe specialitatea aleasă.
Ca să fii pregătit de noi provocări, fără a fi luat prin surprindere, și să te dezvolți mult mai ușor decât alții pe direcția pe care ți-o dorești, networking-ul e o cale prin care afli rapid despre cele mai noi trenduri, noutăți medicale, subiecte de interes și despre ce anume se caută pe piața muncii în prezent – informații esențiale, de care poți profita la maximum pentru a-ți începe cariera sau, poate, a schimba specialitatea aleasă.
5. Ai parte de susținere din partea unor profesioniști
Networking-ul în domeniul medical nu există doar pentru a bifa prezența la evenimente, a câștiga atestări sau certificate și a te prezenta comunității pur și simplu. Este despre a asculta și a empatiza cu ceilalți, dar și de a oferi sprijin atunci când un coleg de breaslă are nevoie, fie că e vorba de o recomandare, un sfat sau o informație utilă. Cu toții trecem prin provocări și situații dificile, unde avem nevoie unii de alții.
La rândul tău, poți să te bucuri de susținere sau ghidare atunci când ai nevoie, de la profesioniști care te ascultă la rândul lor și, poate, au resursele necesare pentru a te ajuta sau măcar a-ți oferi îndrumare. De aceea, contează mult să relaționezi onest și cooperativ cu oricine interacționezi. Inclusiv când vine vorba de a demisiona, este recomandat să rămâi în relații bune și să menții comunicarea cu angajatorii tăi – abilitățile și integritatea ta pot fi apreciate de aceștia indiferent dacă mai lucrezi cu ei sau nu, și te pot recomanda cuiva sau pentru un job cu care ai putea fi 100% compatibil.
6. Îți dezvolți propria imagine și vizibilitate
Majoritatea oamenilor de succes explorează oportunitățile de networking pentru a face schimb de idei și de a-și oferi (sau cel puțin a-și prezenta) expertiza sau competențele. Participarea la diferite conferințe sau evenimente de acest gen te ajută să intri în contact cu oameni relevanți față de care poți deveni și tu relevant, iar asta te ajută să-ți formezi o imagine pozitivă, de profesionist care înțelege nevoile celorlalți. În domeniul medical, este cât se poate de util dacă vrei să îți consolidezi cariera încă de la bun început.
7. Îți consolidezi încrederea de sine
Bineînțeles, ideea de socializare sub formă de networking nu se referă doar la a-ți promova competențele și a-ți găsi oportunități de lucru. Mai ales dacă ești la început și pornești la drum cu gândul de a deveni un profesionist capabil și deschis la a învăța lucruri noi, atitudinea aceasta se va reflecta în feedback-ul pe care îl primești și în interacțiunile cu profesioniști pe care îi admiri sau care au reușit ceea ce îți dorești și tu să faci.
Toate aceste întâlniri și comunicarea interpersonală pe care o dezvolți, atât de importantă într-o carieră medicală, îți dezvoltă încrederea de sine și te ajută să ajungi acolo unde, poate, nici nu visai. Cu cât faci networking de calitate, cu atât ai șanse mari să te folosești de abilitățile învățate astfel la un interviu pentru un job mult visat sau într-o negociere de care vei avea nevoie.
8. Socializezi cu oameni interesanți!
Pe lângă toate aceste avantaje prin care networking-ul te ajută în carieră, este vorba și de conexiunea cu oameni ca și tine, cu țeluri comune sau ale căror perspective te surprind plăcut. Socializarea de acest gen este benefică pentru că te pune în contact cu profesioniști de la care ai ce învăța, care te susțin atunci când ai nevoie și care te pot provoca să devii și mai bun în domeniul ales.
Cu cât interacționezi mai bine în cadrul evenimentelor de networking, fie ele online sau față în față, cu atât ai șanse mari să dezvolți relații de lungă durată cu oameni de calitate, care te pot îndruma și cu care poți lucra, la un moment dat, pentru a-ți atinge obiectivele de carieră.
Citește și: LinkedIn: de ce este important în găsirea unui loc de muncă
Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni – așa cum au nevoie.