Ce este un coronavirus?
„Corona” înseamnă„ coroană ”, astfel încât aceste coronavirusuri apar în formă de coroană atunci când sunt privite la microscopul electronic.
Multe coronavirusuri sunt inofensive. De obicei, acestea provoacă boli ușoare până la moderate ale tractului respirator superior, cum ar fi răceala comună. Majoritatea oamenilor se va infecta cu aceste virusuri la un moment dat în viața lor.
Este de subliniat că, deși prognosticul este bun pentru majoritatea persoanelor infectate cu acest tip de virus, tulpinile SARS și MERS sunt mai agresive. Rata de deces este de aproximativ 10% în cazul persoanelor infectate cu tulpina SARS și 30% în cazul persoanelor infectate cu tulpina MERS.
Coronavirusurile umane se transmit cel mai frecvent de la o persoană infectată la alte persoane pe cale aeriană prin tuse și strănut, prin contact personal apropiat, cum ar fi atingerea sau strângerea mâinilor, atingerea unui obiect sau a unei suprafețe ce conține virusul, apoi atingerea gurii, nasului sau a ochilor înainte de spălarea mâinilor.
Conform specialiștilor, oamenii se infectează de obicei cu coronavirusuri umane obișnuite în perioadele de toamnă și iarnă. Cu toate acestea, este important de subliniat faptul că infecția poate apărea în orice moment al anului. Așadar majoritatea oamenilor se va infecta cu unul sau mai multe coronavirusuri umane obișnuite în timpul vieții lor.
Specialișții subliniază, de asemenea, că focarele SARS și MERS au izvorât în urma contactului animal-om, cel mai probabil SARS din contactul cu liliecii și MERS din contactul cu cămilele.
Deoarece agentul infecțios este un virus, până în prezent, nu există niciun medicament antiviral specific pentru acest tip de coronavirus.
Focarul primar de coronavirus
Oamenii de știință chinezi au identificat un nou tip de coronavirus necunoscut anterior ca fiind cauza unui recent focar de pneumonie în orașul Wuhan, potrivit presei de stat.
Situația actuală urmează focarului de sindrom respirator acut sever produs de un coronavirus (SARS-CoV) din anul 2002 și focarului sindromului respirator produs de un coronavirus din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) din anul 2012.
Noul coronavirus face parte din aceeași familie cu virusul SARS, însă se pare că este mai agresiv. Deși până la ora actuală au fost confirmate doar cinci cazuri în Statele Unite, un număr de 165 sunt în prezent investigate.
Măsurile autorităților chineze
China a început să oprească zborurile și trenurile din Wuhan, orașul fiind în carantină, potrivit raportărilor.
Potrivit unei raportări a Comisiei municipale de sănătate din Wuhan, experții indică faptul că orașul se află în prezent în sezonul incidenței ridicate a bolilor infecțioase de iarnă și primăvară. Cetățenii ar trebui să acorde atenție menținerii circulației aerului în încăperi, evitarea locurilor publice închise și insuficient aerisite și a locurilor aglomerate și să poarte măști, dacă este necesar.
Conform specialiștilor, orice infecție situată oriunde în lume este întotdeauna un risc pentru fiecare țară, deoarece călătoriile internaționale au devenit foarte frecvente la ora actuală. Cercetătorii adaugă că acesta este motivul pentru care detectarea precoce și carantina sunt măsuri esențiale în vederea stopării transmiterii acestor infecții.
FDA anunță noi măsuri împotriva virusului Wuhan
Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) va întreprinde acțiuni critice pentru a promova dezvoltarea măsurilor de combatere a noului coronavirus, a anunțat Administrația luni, 27 ianuarie.
„Avem o misiune vitală de a proteja și promova sănătatea publică, iar FDA colaborează strâns cu partenerii sîi de sănătate publică internațională pentru a atenua impactul noului coronavirus apărut la Wuhan, China”, a declarat comisarul FDA, Stephen M. Hahn , într-o declarație.
Vestea vine pe fondul unei creșteri semnificative a infecțiilor raportate cu coronavirus. China a raportat că 6.065 de persoane au fost infectate cu virusul respective și 132 de persoane au decedat, potrivit sursei de încredere a Organizației Mondiale a Sănătății.
FDA va implica angajații din toate specialitățile relevante a administrației pentru a facilita dezvoltarea și creșterea disponibilității produselor medicale de investigare pentru a ajuta la abordarea acestei situații urgente de sănătate publică. FDA a lansat, de asemenea, pentru public, o pagină web dedicată care oferă informații-cheie, inclusiv despre eforturile FDA ca răspuns la această situație critică recent apărută.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că unele cazuri de manifestare a infecției pot fi foarte ușoare, facilitând o răspândire mai rapidă a epidemiei. Cele mai frecvente simptome la debutul bolii sunt adesea reprezentate de febră, tuse și dureri musculare, respectiv de oboseală musculară, potrivit cercetătorilor.
Creșterea numărului de cazuri în S.U.A.
În data de 26 ianuarie 2020, CDC a confirmat că numărul cazurilor din Statele Unite de infectare cu coronavirus legate de călătoria în China, a crescut la cinci. Acești pacienți au fost identificați în Arizona și California.
Investigațiile sunt în curs pentru a stabili unde s-au dus aceste personae infectate după ce s-au întors în Statele Unite și pentru a identifica persoanele care au fost posibil expuse prin faptul că au intrat în contact cu acestea. Echipele CDC au fost mobilizate pentru a sprijini aceste eforturi. Nu s-au identificat infecții suplimentare, deși în prezent sunt cercetate până la 165 de cazuri în Statele Unite, potrivit CDC.
Conform Organizației Mondiale (MOS) a Sănătății, au existat cazuri în Thailanda, Japonia, Hong Kong, Taipei, China, Macau, SUA și Republica Coreea. OMS a confirmat că toți pacienții au călătorit în Wuhan.
Este de așteptat ca noi cazuri să apară în orice țară. Astfel, toate țările ar trebui să fie pregătite pentru reținere, inclusiv supravegherea activă, depistarea timpurie, izolarea și gestionarea cazurilor, urmărirea contactelor și prevenirea răspândirii continue a infecției cu coronavirus și să raporteze datele complete Organizației Mondiale a Sănătății.
În concluzie
Autoritățile chineze au identificat un focar de boli respiratorii produs de un coronavirus nou. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) a emis un avertisment de nivel III din cauza acestui focar, anunțând călătorii că ar trebui să evite deplasările neesențiale în zona respectivă.
Mai multe persoane din Statele Unite au fost până acum confirmate ca fiind infectate cu noul coronavirus după ce au călătorit la Wuhan, China.
Cercetările au relevat că un coronavirus a provocat infecția, un tip comun de virus care poate provoca, de asemenea, răceala comună.
Experții subliniază că, din moment ce un virus cauzează boala, nu există tratamente disponibile, iar infecția este lăsată să-și urmeze cursul, vindecarea depinzând de imunitatea fiecăruia.
Bibliografie:
Carolyn Driver. (2014) MERS-CoV: an emerging disease. Independent Nurse 2014:17, 21-22.
Kayla M. Peck, Christina L. Burch, Mark T. Heise, Ralph S. Baric. (2015) Coronavirus Host Range Expansion and Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus Emergence: Biochemical Mechanisms and Evolutionary Perspectives. Annual Review of Virology 2:1, 95-117.
Peiris JSM, Lai ST, Poon LLM, et al. Coronavirus as a possible cause of severe acute respiratory syndrome. Lancet 2003;361:1319-1325.
Susan R. Weiss, Julian L. Leibowitz. 2011. Coronavirus Pathogenesis. Advances in Virus Research, 85-164.
Zhiqi Song, Yanfeng Xu, Linlin Bao, Ling Zhang, Pin Yu, Yajin Qu, Hua Zhu, Wenjie Zhao, Yunlin Han, Chuan Qin. (2019) From SARS to MERS, Thrusting Coronaviruses into the Spotlight. Viruses 11:1, 59.
Mă numesc Alice Piperea, sunt absolventă șef de promoție a Facultății de Farmacie a UMF Carol Davila cu media 10.00, sunt fostă olimpică națională la chimie, farmacist primar în laborator farmaceutic și doctor în farmacie. Am o mare pasiune pentru domeniul farmaceutic, chimie și profesia didactică și mă consider o norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place: sunt Lector universitar la Facultatea de Farmacie a UTM și le predau studenților disciplina pe care am îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției: Toxicologia.