INTERVIU | Cătălina Margareta Radu, asistent medical generalist: „O experiență memorabilă a fost atunci când am reușit să conving o tânără pacientă (care venise pentru chiuretaj) să păstreze sarcina”

INTERVIU | Cătălina Margareta Radu, asistent medical generalist: „O experiență memorabilă a fost atunci când am reușit să conving o tânără pacientă (care venise pentru chiuretaj) să păstreze sarcina”

Mă numesc Radu Cătălina Margareta, am urmat cursurile Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” din orașul Târgoviște, iar motivul pentru care am ales această meserie a fost unul izvorât încă din copilărie. În prezent lucrez la Spitalul Clinic Filantropia, din București. Despre mine pot spune că sunt o fire altruistă, săritoare, corectă și iubitoare de oameni.

1. Ce anume te-a motivat să urmezi cursurile unei școli medicale?

În primul rând, motivația mea a fost aceea de a-mi ajuta familia în momentele de vulnerabilitate medicală și nu numai, dar și pe alți oameni aflați în suferință.

2. Cum arată o zi din viața unui asistent medical într-un spital din România? 

Începutul de tură este întotdeauna unul foarte activ, începând cu preluarea pacientelor, recoltarea probelor biologice, monitorizare, administrarea tratamentelor și intervenții specifice secției.

3. Ai ales secția de ginecologie, ce anume te-a determinat să te îndrepți în această direcție?

Femeie fiind, am avut dorința de a-mi cunoaște propriul organism, iar această meserie mi-a oferit șansa ideală de a o face, dar și de a ajuta alte paciente aflate în nevoie.

4. Care sunt principalele atribuții ale unui asistent medical?

Asistentul medical trebuie să se integreze foarte bine în echipă, să aibă o bună organizare zilnică a obiectivelor, responsabilitate și să fie comunicativ, dar în același timp și receptiv.

Citește și: INTERVIU | Vișan Ionela Florentina, asistent medical ginecologie

5. Ce calități ar trebui să aibă un asistent medical?

După părerea mea asistentul medical ideal ar trebui să fie ceva mai răbdător și mai blând decât restul oamenilor și nu în ultimul rând să fie empatic.

6. Cum ai descrie relația pacient-asistent medical pe durata tratamentului?

Relația dintre un asistent medical și pacient trebuie să fie undeva la mijloc, dar nu foarte strictă, să fie o relație deschisă, să existe o comunicare deschisă, informațiile furnizate să fie corecte, dar în același timp relația trebuie să se bazeze foarte mult pe respect.  

 7. Cât de importantă este comunicarea cu pacientul? 

Comunicarea cu pacientul este una esențială în vindecarea acestuia. Comunicarea este primordială, în funcție de aceasta putem avea un diagnostic cât mai corect.

8. Ne poți spune o experiență memorabilă cu un pacient al clinicii, ceva ce te-a impresionat?

O experiență memorabilă a fost atunci când am reușit să conving o tânără pacientă (care venise pentru chiuretaj) să păstreze sarcina.

9. Cum gestionezi cazurile mai deosebite? 

În general, cazurile deosebite sunt administrate în funcție de priorități sau în funcție de gravitatea lor.

10. Care sunt provocările cu care se confruntă un asistent medical într-o zi de lucru pe secția de ginecologie?

În fiecare zi apare câte o provocare pe care o gestionăm cu răbdare și calm.

11. Care sunt cele mai frecvente cazuri pe care le tratați pe secția de ginecologie?

Din păcate, cele mai frecvente cazuri întâlnite pe secțiile de ginecologie sunt intreruperile de sarcină, avorturile și infecții ale aparatului genital feminin.

12. Cum vezi în acest moment situația sistemului medical din România? Ce ar trebui îmbunătățit după părerea ta?

În momentul de față, pe o scară de la 1 la 10, situația sistemului medical din România se află la 5. Până să se ajungă la 10 ar mai trebui îmbunătățite circuitele din spitale, echipamentele de protecție și să fie echipate cu aparatură adecvată.

13. Care consideri că sunt cele mai importante realizări din cariera ta?

Cea mai mare realizare este aceea de a face parte dintr-o echipă minunată. 

14. Ce îi sfătuiești pe asistenții medicali care sunt la început de drum?

Îi sfătuiesc să urmeze această meserie doar dacă simt acest lucru cu tot sufletul.

Citește și: INTERVIU | Alina Adam, asistent medical generalist

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment