Site icon MEDIjobs

Cât de ușor îți găsești un loc de muncă după absolvire, în timpul pandemiei?

absolvire

Răspunsul pare simplu, la prima vedere: da, este ușor să-ți găsești un job după absolvire, indiferent de profesia pe care ai ales-o în sectorul medical. Fie că ești medic, asistent medical, infirmier, farmacist sau brancardier – oamenii au nevoie de tine, mai ales acum, cât și în următoarea perioadă. 

Însă cât de ușor este procesul de angajare pentru absolvenții de studii medico-sanitare? În ce specialități se caută personal medical în această perioadă, și sub ce condiții? Și ce merită să iei în considerare ca să te asiguri că îți găsești un loc de muncă potrivit pentru tine și visurile tale?

În acest articol, ai să descoperi care sunt opțiunile tale și ce poți face ca să te angajezi cât mai curând după absolvire.

Ce joburi pot avea absolvenții de școli postliceale sanitare și studii universitare?

În primul rând, există mai multe căi profesionale pe care le poți urma în domeniul sănătății, în funcție de deciziile luate cu privire la studii și carieră:

Poți deveni medic:

Citește mai mult despre parcursul unui medic primar și medic specialist

Poți deveni asistent medical:

Află tot ce trebuie să știi despre meseria de asistent medical

Poți deveni farmacist sau asistent de farmacie:

Poți deveni brancardier sau infirmier:

Află tot ce presupune meseria de infirmier

De asemenea, descoperă și ce înseamnă meseria de brancardier. 

Actele necesare pentru a fi angajat după absolvire – medici, farmaciști, asistenți debutanți

Înainte de a te angaja, trebuie să îți iei cele 3 acte foarte importante pentru exercitarea profesiei alese de tine, ca medic, asistent de farmacie sau asistent medical debutant:

Acestea îți vor fi cerute la jobul primit și e nevoie de ele pentru a-ți face meseria. 

Cum îți găsești ușor un job după absolvire, în sistemul medical

Sectorul medico-sanitar este, probabil, unul dintre cele mai dinamice la ora actuală. Spre deosebire de alte industrii, unde multe companii și instituții au fost nevoite să scadă investiția în recrutare și chiar să pună pe pauză activitățile, în domeniul sănătății, lucrurile stau invers. 

Pandemia face victime de la o zi la alta, iar unitățile sanitare nu fac față la cererea crescută de pacienți bolnavi. Vorbim de peste o mie de cazuri confirmate în fiecare zi, din ultima săptămână, lucru care anunță o altă probabilă situație de urgență în țară. 

Unele spitale au ajuns deja la capacitate maximă. Cadrele medicale și personalul auxiliar sunt epuizate și gestionează situația critică din spitale, cu resurse limitate. Iar cererea crescută de personal calificat nu se referă doar la medici și asistenți medicali din spitale și clinici, ci și la domeniul farmaciei, spre exemplu. 

Aceste schimbări trebuie privite cu sensibilitate și gândire critică – pe de o parte, crește numărul de locuri de muncă pentru atât de multe specialități și meserii din domeniu, indiferent de experiența avută. Pe de altă parte, crește și posibilitatea unui job stresant și, uneori, riscant în această perioadă a pandemiei. 

Alegerea trebuie făcută cu atenție, claritate și responsabilitate, punând pe primul loc siguranța și profesionalismul, nu așteptările salariale (dacă nu este decisiv pentru a supraviețui în această perioadă).

Iată cât de ușor poate fi să îți găsești un loc de muncă după absolvire, chiar dacă nu ai experiență profesională, cât și domeniile medicale cele mai căutate în 2020.  

Legea carantinei (2020) va permite angajările fără concurs

Pe 22 iulie, ministrul Sănătății a aprobat modalitatea de aplicare a unor măsuri de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-COV-2, conform noilor prevederi legale din Legea carantinei și izolării. 

Modificările stipulate în lege sunt de interes atât pentru persoanele confirmate sau suspecte de coronavirus, cât și cadrele medicale. Astfel, „Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic” menționează câteva condiții privind detașarea medicilor și angajările temporare fără concurs. 

Despre posibilitatea detașării unui cadru medical nu vom vorbi aici. În schimb, ce te va interesa, ca proaspăt absolvent de medicină, este măsura luată pentru a acoperi deficitul de personal din spitalele românești: angajarea de cadre medicale fără concurs. Vorbim, desigur, de locuri de muncă în sectorul public, de stat, unde de obicei se fac angajări pe bază de concurs pentru diferite posturi disponibile.

Potrivit noii legi a carantinei și izolării, se permite angajarea temporară fără concurs a personalului medical în unitățil sanitare și în cadrul direcțiilor de sănătate publică deficitare, cât și în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Poți afla mai multe despre subiect aici

Există numeroase posturi disponibile în multe dintre orașele din țară, pe bază de contract determinat (temporar), fără concurs – de la posturi vacante de infirmiere și brancardieri, la cele de asistenți medicali generaliști și medici specialiști.

Printre cele mai căutate cadre medicale și personal auxiliar în această perioadă, disponibile pentru angajare fără concurs pe perioadă determinată, se numără:

Cu siguranță dorești un loc de muncă stabil și de viitor, după absolvire. Însă fii deschis și la oportunități de lucru temporar. Acestea îți oferă și un pachet salarial consistent, dar cel mai important: acumulezi experiență foarte importantă pentru a ajunge mai aproape de ce îți dorești.

Urmărește specialitățile medicale căutate în perioada pandemiei

Poți să te orientezi și spre angajările în sistemul privat de sănătate, dacă este mai de interes pentru tine, ca proaspăt absolvent. Cu toate acestea, este important să iei în calcul faptul că se dorește mobilizarea forței de muncă spre sistemul de stat, pentru a face față bolnavilor în stare gravă din spitale. 

Recrutarea în companiile medicale private, pe perioada pandemiei de COVID-19 a explodat în mai toate orașele țării, acolo unde este cea mai mare nevoie de personal medical. Ofertele salariale sunt tot mai multe în orașele mai mari și cele cu centre universitare (de exemplu, București, Iași, Brașov, Constanța). 

Iar salariile nu sunt deloc de neglijat, la fel ca și beneficiile extrasalariale oferite. Acestea pot trece de câteva mii de lei.

Așa cum reiese din statisticile platformei noastre MEDIjobs, nu este nevoie doar de medici și asistenți medicali cu vechime. Pentru a acoperi deficitul de personal, se caută medici debutanți pe diferite specialități. 

Printre cele mai căutate și bine plătite specialități medicale de către diferite clinici și spitale private din țară, de când a început pandemia, se numără:

De asemenea, au apărut tot mai multe locuri de muncă și pentru farmaciști și asistenți medicali, infirmieri și bracardieri, conform statisticilor MEDIjobs de la începutul pandemiei. Companiile farmaceutice și platformele de telemedicină au crescut numărul de oferte de joburi pentru că sunt foarte active în această perioadă. Și, de vreme ce pandemia nu pare să se oprească prea curând, vor continua să fie active pe piața de recrutare medicală.

Aplică pe platforme de recrutare medicală online

Indiferent de profesia pe care ai ales-o după absolvirea facultății de medicină și farmacie sau a cursurilor de specialitate – medic generalist, medic rezident, medic specialist, asistent medical, infirmier, brancardier, farmacist șamd. – ai toate șansele să descoperi angajatori care au nevoie de pregătirea ta, de bagajul de cunoștințe medicale și de skill-urile pe care le-ai dobândit în ultimii ani.

Ia în calcul faptul că nu contează doar anii de studiu, ci și abilitățile interpersonale atât de necesare astăzi, mai ales dacă îți cauți primul tău loc de muncă: empatia și reziliența, gândirea critică și flexibilitatea, puterea de concentrare și capacitatea de decizie, curiozitatea de-a învăța permanent să devii mai bun în ceea ce faci.

Totul trebuie să se regăsească și în CV-ul tău online

Pandemia a influențat și recrutarea în sistemul medical, astfel că te poți aștepta la discuții și interviuri video, din confortul casei, înainte de a-ți exersa rolul profesional acolo unde e nevoie de tine. De aceea, după absolvire, nu uita să îți actualizezi CV-ul și să îți scoți în evidență calitățile care pot fi de mare ajutor în aceste vremuri dificile. 

Actualizează-ți și profilul de candidat de pe platformele de recrutare medicală – cum spuneam, totul se întâmplă digital pentru a evita riscul îmbolnăvirilor și a infecției cu COVID-19. Angajatorii petrec mult mai mult timp online, pentru a-și găsi candidații potriviți pentru posturile disponibile

Adaptează-te și tu, din timp, pentru noul format de recrutare, dacă dorești să-ți fie ușor să te angajezi după absolvire. 

Nu te feri nici de proiectele de voluntariat, dacă ai ocazia, pentru a-ți ajuta comunitatea și a acumula experiență valoroasă în domeniu. Indiferent de studiile urmate, poți face diferența câteva ore pe săptămână, chiar și de la distanță, oferind suport celor care au nevoie, ca voluntar medical.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version