Site icon MEDIjobs

Cariera medicala, o optiune pentru dobandirea fericirii

Happines cheerful perforated paper smiley face

O cariera in domeniul medical poate constitui inca un motiv suficient pentru dobandirea fericirii. Dintr-o perspectiva larga, integratoare, fericirea ca un concept de sine statator ni se poate parea dificila și complexa de obtinut in societate sau in sfera particulara. Ar putea parea logica aceasta ultima sintagma, dar daca reflectam atent asupra viziunii lui Bertrand Russell, eseist și filosof englez și laureat al premiului Nobel pentru literatura, fericirea apare intempestiv in viata omului dupa un exercitiu amplu de imaginatie si actiune in spiritul valorilor si a moralei ce-l ajuta pe om sa se defineasca corect in raport cu lumea.

Mai pe scurt, fericirea apare intr-un mod propriu, de sine statator in viata omului si nu castiga sau cumpara la nivel pragmatic cum societatea ar parea ca ne invata dintr-o anumita ratiune practica. Cariera medicala apropie omul de semeni si de nevoile lor imediate nutrindu-i empatia, sensibilitatea si dorinta sustinuta a unui bine comun staruitor.

Aptitudinea de a se bucura de viata – o cheie a fericirii

Aceasta aparitie spontana a fericirii intervine foarte des in domeniul medical, unde satisfactia, multumirea de sine si vointa de a continua pe acest drum se impletesc intr-un manuchi de scopuri comune. Domeniul medical este legat de cunoastere si nu orice tip de cunoastere, cea a omului si a perenitatii sale ce-l ajuta in procesul de cautarea a fericirii. Dintr-o perspectiva a fericirii, cunosterea omului in scopul declarat al binelui este esentiala. In aceasta logica si in acest spirit, cariera medicala, fie ca vorbim de asistente medicale, medici etc., poate fi o caramida buna pentru un om ce cauta cu sinceritatea sa fie fericit in societatea actuala. De aici deriva caracterul absolut voluntar al fericirii, ce izvoraste din ajutorul oferit altora, din vointa exercitata sau orientata catre semenii nostri.

”Eu, daca as fi medic, as prescrie un concediu fiecarui pacient”

Nu întotdeauna mai multa munca inseamna si mai multa fericire. Procesul se dovedeste a fi invers proportional. Eseistul englez pleacă de la convingerea ca in viata moderna oboseala, ca stare ce poate aluneca usor spre o afectiune medicala, este de natura emotionala. ”Eu, daca as fi medic, as prescire un concediu fiecarui pacient care considera munca sa ca fiind importanta. Colapsul nervos care poate fi cauzat de munca este produs, de fapt, in fiecare din cazurile pe care le-am cunoscut personal de cand ma stiu, de o tulburare emotionala de care pacientul incearca sa scape cu ajutorul muncii sale”, scrie Bertrand Russell in cartea sa intitulata – ”In cautarea fericirii”.

Cum poate totusi obtine un individ care activeaza in domeniul medical fericirea, aceasta stare ce tine doar tangential de profesie? Tot Russell ne răspunde:

”Atat pentru femei cat si pentru barbați, aptitudinea de a se bucura de viata constituie secretul fericiii și al echilibrului sufletesc” – Bertrand Russell –

Exit mobile version