Daca te esti la inceputul carieriei, vei afla ca in primele sase luni de munca, conform legii, esti considerat asistent medical debutant, pozitie care vine cu drepturi si obligatii, cu salariu specific pentru aceasta pozitie si o Fisa a postului care ti se va comunica din primele zile de activitate.
Aceste sase luni sunt considerate o perioada de acomodare, de invatare si de insusire a principalelor tehnici si manevre medicale pe care le vei aplica pe pozitia pe care o vei ocupa in cadrul echipei medicale. In aceasta perioada, in functie de politica de salarizare a fiecarei institutii, vei fi remunerat conform postului de asistent medical debutant. La finalul celor sase luni, vei trece printr-o evaluare realizata de seful tau direct, de asistenta sefa si in unele cazuri, si de departamentul de resurse umane al institutiei.
Care sunt principalele aspecte pe care va trebui sa ti le insusesti si sa le perfectionezi pe durata celor sase luni?
Exista mai multe tipuri de activitati si de cunostinte pe care va trebui sa le stapanesti si cu care sa te familiarizezi in cele sase luni, le regasiti structurate mai jos:
1. Integrarea in echipa medicala si insusirea activitatilor de organizare zilnica in cadrul echipei medicale, cu privire la:
- Structura si organizarea activitatii din sectie / compartiment.
- Circuitele functionale din sectie / compartiment (in functie de specific) pentru: personal, medicamente, laborator; lenjerie, alimente, vizitatori.
- Gradul de autonomie in cadrul responsabilitatilor profesionale.
- Criteriile de delimitare a manifestarilor, semnelor si simptomelor pe termen scurt, mediu si lung.
- Manevrele medicale si de colaborare medic – asistent medical.
Exista de asemenea o serie de legi si de paragrafe legislative cu privire la activitatile medicale pe care trebuie sa le parcurgi si este bine sa le si cunosti:
– O.U. nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, moasei si asistentului medical;
– Codul de etica si deontologie al asistentilor medicali generalisti, maoselor si asistentilor medicali din Romania;
– Legea nr. 46/21 ian.2003 privind drepturile pacientului;
– Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii cu modificarile si completarile survenite;
– Legea nr. 19/2000 privind Asigurarile Sociale;
– Legea nr. 487/2002 privind bolnavii periculosi;
– Codul muncii – Legea 53/2003;
– O.G. nr. 13/30.01.2003 in care se interzice complet fumatul in unitatile sanitare.
2. Responsabilitati la internarea, primirea si externarea pacientului
- Cunoasterea si respectarea procedurile de internare, care pot fi specifice fiecarei institutii medicale, dar care respecta aceleasi principii.
- Consimtamantul informat al pacientului, familiei sau reprezentantului legal pentru internare (Legea 95/2006 cap. III, art. 649–651 Acordul pacientului informat)
- Consemnarea refuzului pacientului pentru internare.
- Informarea pacientului, familiei sau reprezentantului legal cu privire la regulamentul de ordine interioara afisat in unitate.
- Inregistrarea datelor de identitate si completarea foii de observatie pe tip de spitalizare continua sau spitalizare de zi.
- Solicitarea de identificare pentru organele abilitate in cazul pacientilor inconstienti, fara acte, familie sau apartinatori.
- Pregatirea pacientilor pentru examinare sau eventuale prelevari de produse biologice si patologice.
- Aplicarea primelor masuri terapeutice de mare urgenta in caz de necesitate, in limita competentelor profesionale.
- Instituirea masurilor de izolare in cazul pacientilor suspicionati de boli infecto–contagioase.
3. Responsabilitati in evaluarea diagnostica
- Evaluarea starii pacientului, masurarea, inregistrarea functiilor vitale.
- Pregatirea psihica si fizica a pacientului pentru examinare clinica, recoltarea produselor biologice si patologice.
- Organizarea mediului ambiant pentru examinare, din punctul de vedere al: luminozitatii, temperatura ambientala, respecatrea normelor de igiena si de intimitate a pacientului.
- Pregatirea psihica si fizica a pacientului pentru explorari paraclinice.
- Insotirea pacientului la investigatii in conditii de securitate adaptate la starea acestuia.
- Respectarea si efectuarea protocoalelor/procedurilor, explorarilor paraclinice.
- Consemnarea, etichetarea, conservarea (la nevoie) si transportului probelor biologice si patologice la laborator.
- Respectarea protocoalelor/procedurilor pentru tehnici speciale de investigatie (testari biologice, substante de contrast, izotopi radioactivi).
- Monitorizarea specifica si acordarea ingrijirilor post–explorare.
- Inregistrarea rezultatelor conform competentelor profesionale.
4. Responsabilitati pentru ingrijirea curenta si supravegherea pacientului
- Identificarea problemelor de ingrijire curenta in functie de nevoi.
- Stabilirea prioritatilor, elaborarea si implementarea planului activitatilor de ingrijire ale pacientului conform rolului autonom si delegat.
- Asigura si participa la ingrijiri generale pentru toaleta, schimbarea pozitiei in pat, dezbracarea si imbracarea, servirea la pat, schimbarea lenjeriei ori de cate ori este nevoie.
- Monitorizarea, consemnarea si raportarea valorilor functiilor vitale, vegetative ale pacientului (temperatura, puls, TA, respiratie, diureza, scaun, varsaturi, expectoratie, greutate corporala, talie) in foaia de temperatura.
- Supravegherea comportamentului pacientului.
- Participarea la vizita si contravizita medicala si noteaza recomandarile facute de catre medic in caietul de vizita al sectiei / compartimentului cu privire la ingrijiri medicale.
- Informarea medicului curant /medic de garda despre modificarea starii pacientului ori de cate ori este nevoie.
- Monitorizarea, consemnarea si raportarea catre medicul curant/de garda, a aparitiei de manifestari patologice, reactii secundare ale substantei medicamentoase administrate.
De asemenea, in fisa postului standard pentru orice asistent medical, debutant sau cu experienta, veti regasi intotdeauna specificatii cu privire la modul de administrare al substantelor medicamentoase:
– modul de administrare al medicamentului prescris de medic
– dozajul
– orarul
– ordinea de administrare
– incompatibilitatea si interactiunile dintre substantele medicamentoase
– timpii de executie
– frecventa de administrare
– contraindicatiile
– efectele secundare
– eficienta administrarii
5. Responsabilitati cu privire la comunicarea cu echipa medicala si administrative
– Monitorizarea si comunicarea cu medicul simptomele si starea pacientului post–administrare substanta medicamentoasa.
– Efectuarea interventiilor recomandate de medic in cazul aparitiei eventualelor reactii secundare.
– Consemnarea in raportul de predare/primire a activitatii planului de ingrijire si tratamentului efectuat in timpul serviciului, eventualele modificari in starea pacientului, parametrii functiilor vitale si orice alt eveniment petrecut in sectie /compartiment.
– Asumarea responsabilitatii calitatii actului medical efectuat.
– Educatia pacientul si apartinatorii pentru respectarea conduitei terapeutice, efectuarea investigatiilor clinice si paraclinice, a regimului igieno–dietetic, cunoasterea afectiunii, respectarea controalelor periodice.
– Activitati si programe de educatie pentru sanatate, consiliere si demonstratii practice pacientilor si apartinatorilor (exemplu: administrare de insulina, betaferon, anticoagulante, monitorizarea valorilor glicemiei prin sange capilar, etc.).
De asemenea, pe langa toate acestea, nu uitati de faptul ca asistentul medical debutant sau cu experienta, alaturi de intreaga echipa medicala, poarta individual sarcina de asumare asupra actului medical efectuat, pastrarii secretului medical si respectarii normelor de etica si dentologie fata de colegi, pacienti si apartinatorii acestora.
Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.