Site icon MEDIjobs

Afla care sunt principalele atributii ca asistent medical debutant intr-o institutie medicala

asistenti debutanti

Daca te esti la inceputul carieriei, vei afla ca in primele sase luni de munca, conform legii, esti considerat asistent medical debutant, pozitie care vine cu drepturi si obligatii, cu salariu specific pentru aceasta pozitie si o Fisa a postului care ti se va comunica din primele zile de activitate.

Aceste sase luni sunt considerate o perioada de acomodare, de invatare si de insusire a principalelor tehnici si manevre medicale pe care le vei aplica pe pozitia pe care o vei ocupa in cadrul echipei medicale. In aceasta perioada, in functie de politica de salarizare a fiecarei institutii, vei fi remunerat conform postului de asistent medical debutant. La finalul celor sase luni, vei trece printr-o evaluare realizata de seful tau direct, de asistenta sefa si in unele cazuri, si de departamentul de resurse umane al institutiei.

Care sunt principalele aspecte pe care va trebui sa ti le insusesti si sa le perfectionezi pe durata celor sase luni?

Exista mai multe tipuri de activitati si de cunostinte pe care va trebui sa le stapanesti si cu care sa te familiarizezi in cele sase luni, le regasiti structurate mai jos:

1. Integrarea in echipa medicala si insusirea activitatilor de organizare zilnica in cadrul echipei medicale, cu privire la:

Exista de asemenea o serie de legi si de paragrafe legislative cu privire la activitatile medicale pe care trebuie sa le parcurgi si este bine sa le si cunosti:  

–       O.U. nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, moasei si asistentului medical;

–       Codul de etica si deontologie al asistentilor medicali generalisti, maoselor si asistentilor medicali din Romania;

–       Legea nr. 46/21 ian.2003 privind drepturile pacientului;

–       Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii cu modificarile si completarile survenite;

–       Legea nr. 19/2000 privind Asigurarile Sociale;

–       Legea nr. 487/2002 privind bolnavii periculosi;

–       Codul muncii – Legea 53/2003;

–       O.G. nr. 13/30.01.2003 in care se interzice complet fumatul in unitatile sanitare.

2. Responsabilitati la internarea, primirea si externarea pacientului

3. Responsabilitati in evaluarea diagnostica

4. Responsabilitati pentru ingrijirea curenta si supravegherea pacientului

5. Responsabilitati cu privire la comunicarea cu echipa medicala si administrative

– Monitorizarea si comunicarea cu medicul simptomele si starea pacientului post–administrare substanta medicamentoasa.

– Efectuarea interventiilor recomandate de medic in cazul aparitiei eventualelor reactii secundare.

– Consemnarea in raportul de predare/primire a activitatii planului de ingrijire si tratamentului efectuat in timpul serviciului, eventualele modificari in starea pacientului, parametrii functiilor vitale si orice alt eveniment petrecut in sectie /compartiment.

–  Asumarea responsabilitatii calitatii actului medical efectuat.

– Educatia pacientul si apartinatorii pentru respectarea conduitei terapeutice, efectuarea investigatiilor clinice si paraclinice, a regimului igieno–dietetic, cunoasterea afectiunii, respectarea controalelor periodice.

– Activitati si programe de educatie pentru sanatate, consiliere si demonstratii practice pacientilor si apartinatorilor (exemplu: administrare de insulina, betaferon, anticoagulante, monitorizarea valorilor glicemiei prin sange capilar, etc.).

De asemenea, pe langa toate acestea, nu uitati de faptul ca asistentul medical debutant sau cu experienta, alaturi de intreaga echipa medicala, poarta individual sarcina de asumare asupra actului medical efectuat, pastrarii secretului medical si respectarii normelor de etica si dentologie fata de colegi, pacienti si apartinatorii acestora.

Exit mobile version