Care sunt opțiunile de carieră ale farmaciștilor

Care sunt opțiunile de carieră ale farmaciștilor

Farmacistul este cunoscut, de regulă, drept profesionistul autorizat să elibereze medicamente prescrise de un medic – pacienților, iar cei mai mulți sunt întâlniți în farmaciile comunitare (cu circuit deschis) sau în cele din cadrul unor spitale (circuit închis). Absolventul facultății de Farmacie nu are, însă, doar aceste opțiuni de carieră la dispoziție, chiar dacă profesia de farmacist este asociată cu persoana în halat alb din spatele unei tejghele.

Farmaciștii pot urma mai multe profesii, precum:

În domeniul retail – poate fi definit prin farmacia comunitară, care presupune interacțiunea cu pacientul care vine cu o rețetă sau care cere un sfat în privința unui medicament (adminsitrare, efecte adverse, interacțiune de evitat cu alte medicamente etc.) Farmacistul din retail este cel cu care populația intră în contact.

Farmacia din spitale – farmacistul din instituțiile spitalicești este cel care prepară medicamentele ce urmează a fi administrate pacienților internați, celor care sunt la Reaminare sau cei care urmează să fie supuși unor intervenții chirurgicale.

Centrele de îngrijire (pentru bătrâni, creșe, unități de dezintoxicare și dezalcoolizare) – Și în astfel de instituții este nevoie de un farmacist, deoarece sunt administrate medicamente. De obicei, pacienții din astfel de centre au probleme medicale care necesită îngrijire pe termen lung, de aceea atenția la interacțiunea între substanțe este crucială.

Farmacist în domeniul medicinei nucleare – Aceasta este o categorie a medicinei în care sunt utilizate substanțe radiofarmaceutice ce conțin o substanță activă transportoare și un izotop radioactiv, care sunt, ulterior, introduse în organism (intravenos). Aceste substanțe sunt distribuite în corp, iar traseul este detectat de un aparat special, fiind obținut, astfel, o imagine a corpului sau a organului ce urmează a fi analizat. Farmacistul este cel care prepară acest material radioactiv.

Centre de fabricare a perfuziilor – Un farmacist care lucrează în astfel de structuri prepară medicamente pentru chimioterapie sau imunosupresoare. Unele din aceste tipuri de tratament pot avea serioase implicații și reacții.

Farmaciștii pot lucra, la rândul lor, în mediul administrativ al sistemului sanitar:

Mediul academic – Absolvenții de Farmacie pot opta pentru o carieră în mediul universitar. Trebuie avut în vedere că un farmacist ajunge la catedră după o perioadă îndelungată de activitate științifică, documentare, studiere și cercetare.

Companiile farmaceutice – industria acestor companii farmaceutice este tot mai înfloritoare, ceea ce înseamnă că au și nevoie de farmaciști bine pregătiți. Aceștia pot desfășura diferite activități precum: reprezentant medical, dezvoltarea de noi medicamente, crearea de strategii de marketing și de comunicare medicală, efectuarea de cercetări, sau responsabil de farmacovigilență (depistează și previne apariția de efecte adverse sau a oricăror probleme ce vizează medicamentele).

Regulatory affairs – specialiștii au drept atribuție înregistrarea medicamentelor în România și relația cu autoritățile.

Studii clinice – acestea sunt programe de cercetare pe voluntarii care se înscriu pentru a oferi informații cu privire la efectele unui medicament, vaccin sau alt tip de terapie. Prezența farmaciștilor este imperioasă.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment