Care sunt cele mai comune posturi în medicină pe care le ai în vedere când îți alegi rezidențiatul?

Care sunt cele mai comune posturi în medicină pe care le ai în vedere când îți alegi rezidențiatul?

Există numeroase ramuri pe care le poți urma în calitate de rezident, fiecare fiind potrivită pentru un anumit tip de persoană sau în funcție de vocația pe care ți-o alegi în viață. Urmează să faci alegerea în ceea ce privește rezidențiatul tău sau poate te gândești să îți schimbi specializarea și ești curios care sunt cele mai comune ocupații și specializări din domeniul medicinii care ți-ar putea influența alegerea? Atunci descoperă care sunt cele mai comune posturi în medicină pe care le au în vedere mulți studenți atunci când își aleg rezidențiatul.

Medic de familie

Medicina de familie este una dintre specialitățile de îngrijire primară. Medicii care vor să ajungă cu titulatura de „medic de familie” văd pacienți de toate vârstele, oferă îngrijiri de bază pentru o varietate de afecțiuni comune, sunt de obicei primii care recunosc probleme majore de sănătate și pot comanda teste diagnostice sau pot face o trimitere către un specialist. Este o poziție destul de căutată, extrem de versatilă și bună pentru o dezvoltare continuă.

Medic pediatru

Pediatrii au grijă de pacienții mai tineri, de la vârsta fragedă până la vârsta de 18 ani. Pediatrii oferă asistență medicală primară copiilor, inclusiv imunizări, controale pentru bebeluși, controale pentru învățământ și tratamentul tusei, răcelilor și gripei stomacale, printre multe alte lucruri. Pacienții mai grav bolnavi sau complicați pot fi chemați la un sub-specialist pediatric pentru tratament specializat. Pediatria este o ramură dedicată persoanelor care pot colabora bine cu pacienții mai tineri, care au nevoie de mai multă răbdare sau înțelegere.

Citește și: Ești student la medicină? Află cum să-ți alegi specializarea potrivită

Obstetrician / ginecolog 

Un medic ginecolog este un medic specializat în sănătatea femeilor, dar și a bărbaților, care include sănătatea reproducerii, menopauză și probleme hormonale. Un medic obstetrician oferă îngrijiri femeilor care sunt însărcinate și sunt instruite pentru a naște bebelușii. Adesea, aceste specialități sunt combinate, caz în care medicul este denumit Obstetrician / ginecolog. Deși prezintă similarități aceste două specializări, sunt destul de diferite, fiecare având punctele sale centrale.

Psihiatru

Un psihiatru este specializat în sănătate mintală și tratează problemele emoționale și de comportament printr-o combinație de consiliere personală (psihoterapie), psihanaliză, spitalizare și medicamente. Psihiatrii pot fi cu sediul în birou, cu sediul în spital sau o combinație între cele două variante. Există o serie de domenii de specialitate diferite în psihiatrie. De exemplu, unii psihiatri se pot concentra pe psihiatria copiilor și adolescenților, medicamentelor pentru dependență sau tulburărilor alimentare.

Cardiolog

Cardiologia este una dintre numeroasele sub-specialități ale medicinei interne. Cardiologii se concentrează pe tratamentul inimii și al vaselor de sânge, care pot include managementul insuficienței cardiace, bolilor cardiovasculare și îngrijirilor postoperatorii. Pregătirea pentru a deveni cardiolog este destul de vastă, deoarece sunt necesari câțiva ani buni de practică și decizie înainte de a putea trata „inima” cuiva.

Dermatolog

Dermatologia este un domeniu foarte competitiv pentru medici. În mod obișnuit, numai studenții la medicină de top sunt acceptați în programele de rezidență în dermatologie. Acest lucru se datorează faptului că dermatologii sunt foarte bine compensați datorită procedurilor elective estetice, cum ar fi tratamentele cu laser și multe altele. În plus, calitatea vieții este excelentă în comparație cu alte specializări din medicină, fiind necesar puțin timp sau deloc de gardă datorită naturii muncii și a urgențelor apărute.

Endocrinolog

O sub-specialitate a medicinei interne, endocrinologii tratează sistemul endocrin – glandele care produc și secretă hormoni care controlează și reglează aproape toate funcțiile organismului. Persoanele cu diabet sau boli tiroidiene sunt adesea tratate de un endocrinolog.

Gastroenterolog

O sub-specialitate a medicinii interne, gastroenterologii tratează funcțiile și bolile sistemului digestiv. Acest domeniu atrage medicii care se bucură să facă proceduri, dar cărora le place să vadă pacienții într-un cadru ambulatoriu.

Oftalmolog

Oftalmologii sunt medici care tratează boli sau tulburări ale ochilor/vederii, cum ar fi cataracta și glaucomul. Ei efectuează o intervenție chirurgicală atunci când este necesar. Corecția vederii care nu poate fi tratată de un optometrist, poate fi tratată de un oftalmolog.

Radiolog

Radiologul este un medic care este instruit să privească și să interpreteze testele de diagnosticare ce presupun radiografii. De multe ori, medicul curant trebuie să se uite și la test, dar interpretarea și raportul radiologului pot oferi informații sau sfaturi suplimentare pentru testarea ulterioară.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment