Site icon MEDIjobs

Momente Potrivite Și Momente Nepotrivite Pentru A-ți Negocia Salariul

salariu

Negocierea salariului, este o acțiune care îi sperie atât pe actuali angajați, cât și pe cei care sunt în căutarea unui loc de muncă. Ar trebui să negociem întotdeauna salariul? Sau ar trebui să nu o facem niciodată? Sau depinde de situație? Nu este întotdeauna atât de complicat precum pare, de aceea vă oferim câteva sfaturi cu privire la momentul în care este loc de negociere și când nu.

Luați în considerare o negociere atunci când:

1. Aveți oferta (scrisă) în mână

Este un pas greșit atunci când un candidat negociază dur în privința salariului chiar înainte de a avea o ofertă de la presupusul angajator. Regula de bază a negocierii:  Ai mai multă putere atunci când știi că o companie te vrea în echipa lor. Așadar, dacă primești o ofertă și nu este chiar ceea ce anticipaseși, acum ar fi un moment decent pentru a propune subtil o contraofertă. Dacă încă aștepți un răspuns, mai ai răbdare, încă nu este cazul să negociezi. 

2. Puteți preciza în mod clar ce avantaje aduceți

Așa cum angajații sunt interesați de beneficiile primite, și angajatorii sunt interesați de ceea ce le poate oferii un potențial angajat. Așadar, dacă aveți o ofertă în fața dumneavoastră și sunteți gata să negociați, este absolut necesar să arătați că sunteți pe aceeași lungime de undă, ceva care să demonstreze că meritați bani în plus. Ce aduceți dumneavoastră în plus în companie astfel încât să demonstrați că investiția suplimentară are un sens? Faceți din asta un punct de negociere.

3. Puteți renunța rapid la ofertă

Dacă atunci când te uiți la cifra pe care tocmai ți-au prezentat-o, te simți neliniștit sau stresat, gândește-te cum te vei simți într-o lună, șase luni sau trei ani dacă răspunzi pozitiv unei oferte de salariu care nu este deloc favorabilă pentru tine.  Meritați o slujbă de care să vă bucurați și pentru care să vă simțiți recompensați îndeajuns de bine.

4. Veți renunța dacă salariul nu este mai mare

În majoritatea cazurilor candidații renunță la ofertele de muncă atunci când primesc un salariu mai mic decât sperau. Mai degrabă decât un refuz clar, ia în considerare propunerea unui pachet salarial mai favorabil ție.

Gândiți-vă de două ori dacă negociați atunci când:

1. Ați acceptat deja cifra mai mică

Ai fost entuziasmat de ofertă și ai răspuns rapid „Da!Da!Da!”. Apoi, ajuns acasă ți-a amintit de rata la bancă sau că ai primit o invitație la o nuntă extravagantă, iar aceste lucruri necesită costuri suplimentare? Ar trebui să încercați să mai scoateți câțiva bani în plus de la noul dumneavoastră angajator? Nu, nu ar trebui.  Acesta se va supăra și se va întreba dacă a făcut o alegere bună în privința ta. Este întotdeauna cel mai bine să mulțumim potențialului angajator pentru ofertă și apoi să mergem mai departe. Acorda-ți ceva timp de gândire înainte să te implici în ceva ce vei regreta mai târziu.

2. Angajatori vă spun că aceasta este cea mai bună ofertă a lor

Atunci când noua ta echipă te dorește cu adevărat – mai ales atunci când șțiu că salariul pe care îl ceri este situat la limita de sus a bugetului lor – s-ar putea să vină cu cea mai puternică ofertă a lor. Deseori, ei vor însoți oferta menționată cu: „ Vrem într-adevăr să vă alăturați echipei, așa că vă oferim cea mai bună ofertă a noastră”. Dacă ai de gând să refuzi această ofertă este destul de riscant să ceri mai mult în acest moment. Vei părea că ai o problemă de percepție sau că nu îți pasă câtuși de puțin de bugetul companiei. 

3. Pur și simplu nu ai nicio justificare

Dacă ți-ai făcut temele și știi că salariul oferit este potrivit cu calificarea și experința ta, nu negocia doar de dragul de a o face. Dacă nu ai nicio justificare pentru cererea ta, gândește-te mult și bine înainte de a cere o mărire.

Mai presus de toate, trebuie să realizezi că fiecare situație este diferită. Trebuie să evaluezi avantajele și dezavantajele în timp ce iei în considerare o negociere. Gândește-te cât de mult îți dorești sau ai nevoie de acest loc de muncă. Caută indicii. Dacă decizi să alergi după mai mulți iepuri, construiește o ofertă cu care să îi convingi pe viitorii angajatori că merită sa investească în tine. 

Exit mobile version