Cadrele medicale care nu își primesc sporurile de până la 30% din salariu pot demisiona fără a mai trece prin perioada de preaviz.
Federația „Solidaritatea Sanitară” subliniază că mai multe spitale au anunțat salariații că nu le vor putea plăti în august sporurile pe care le merită. Motivul pentru această decizie este faptul că sumele corespunzătoare nu au fost decontate.
„Federația „Solidaritatea Sanitară” avertizează managerii de spitale și guvernanții că dacă vor proceda astfel atunci salariații vor fi în situația prevăzută de art. 81 alin. 8 din Codul Muncii, având dreptul de a demisiona fără preaviz în situația în care le sunt încălcate drepturile din CIM (contract individual de muncă – n. .r)”, se arată într-o informare a sindicaliștilor. Este vorba, de fapt, de alineatul 8) din articolul 81 („Demisia”) din Codul Muncii.
Ce spune alineatul 8: „Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligatiile asumate prin contractul individual de muncă”.
Potrivit Federației Solidaritatea Sanitară, „lipsa de diligență a unităților și guvernanților” în privința plății acestor drepturi salariale pentru cadrele medicale creează cadrul juridic care anulează interdicția demisiei pe perioada stării de alertă, introdusă de autorități, prin intermediul blocării curgerii termenului de preaviz.
Cei mai afectați de lipsa acordării sporului sunt salariații de la Terapie Intensivă și cei care lucrează în mod direct cu pacienții confirmați cu Covid-19.
Citește și Covid-19: Consiliere psihologică online pentru cadrele medicale. Cum poți accesa aceste servicii?
Potrivit unui ordin emis de Guvern, cadrele medicale și personalul din spitale primesc sporuri pentru condiții de pericol deosebit. Acest spor este menit să recunoască meritele celor care au lucrat sau lucrează cu pacienții Covid-19.
Valoarea concretă a sporului acordat (care poate ajunge și la 30% din salariu) este stabilită în funcție de condițiile de muncă ce îi pot aduce salariatului o eventuală infecție cu noul coronavirus.
O discuție similară a fost ridicată și în perioada stării de urgență. În luna aprilie, au avut loc demisii în lanț în mai multe spitale din țară. Cadrele medicale au demisionat pentru că au refuzat să lucreze cu pacienții confirmați cu virusul Sars-Cov-2 fără a avea echipamentele de protecție, care erau insuficiente. La acel moment, au fost juriști care au subliniat că, în cazul în care angajatorul nu ia măsuri pentru a asigura securitatea în muncă, poate expune personalul medical la riscul infectării. Această situație echivalează cu nerespectarea obligației pe care angajatorul o are față de salariat, conform contractului individual de muncă.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.