Site icon MEDIjobs

Atributiile specialistilor in oncologie in functie de specializare

atributii specialisti

Oncologia este o ramura a medicinei care se ocupa de tumori si cancere. Un medic oncolog, numit si specialist in cancer, este specializat in diagnosticarea si tratarea cancerului, boala cauzata de o diviziune necontrolata a celulelor anormale intr-o anumita parte sau in mai multe parti ale corpului.

Exista trei tipuri principale de medici specializati pe cancer – medicii oncologi, chirurgi oncologi si radiologi oncologi. Oncologii se specializeaza in administrarea de medicamente pentru a ucide celulele canceroase. Chirurgii oncologi, dupa cum sugereaza si numele, efectueaza proceduri chirurgicale pentru identificarea si eliminarea tumorilor canceroase. Radiologii oncologi trateaza cancerul prin radioterapie.

Atributiile unui medic oncolog in functie de specializare

Medicul oncolog trateaza cancerul folosind chimioterapie sau alte medicamente, inclusiv terapie directionata si imunoterapie. Pentru multi pacienti, medicul oncolog actioneaza ca medic primar in timpul tratamentului cancerului. De multe ori, el este cel care coordoneaza ingrijirea si tratamentul oferit de alti medici si specialisti. Acest medic gestioneaza, de asemenea, simptomele cancerului si efectele secundare cauzate de tratamente. Pe scurt, sarcina primara a medicului oncologic este gestionarea cancerului.

Chirurgii oncologi sunt medicii care diagnosticheaza si tratateaza cancerul prin proceduri chirurgicale. Specializarea lor include efectuarea biopsiilor care le permit sa examineze tesutul indepartat si sa determine prezenta, cauza sau extinderea cancerului pacientilor sai.

Radiologii oncologi se specializeaza in tratarea cancerului prin radioterapie sau prin folosirea de raze X de inalta energie pentru a ucide celulele canceroase. Planificarea, cunoscuta si sub denumirea de cartografiere, face parte din activitatea radiologilor oncologi. Aceasta implica utilizarea de software si computere sofisticate pentru a delimita si a preciza corect modul in care radiatia ar trebui sa fie livrata pe anatomia pacientului.

Radiologia oncologica este o specializare din ce in ce mai ravnita. Progresele semnificative in domeniul tehnologiei medicale ofera oportunitati extinse de cercetare si de intrare in practica. Chiar daca radiologii oncologi se concentreaza asupra utilizarii radiatiilor in tratamentul cancerului, acestia sunt oncologi in primul rand si trebuie sa inteleaga cancerul ca boala, biologia sa si modelele sale de raspandire.

Alte tipuri de oncologi sunt:

Oncologii ginecologi se concentreaza in primul rand pe ingrijirea si tratamentul femeilor cu cancer ovarian, uterin si cervical. In unele cazuri, acestia isi asuma, de asemenea, rolul oncologilor chirurgi, prin aceea ca proiecteaza protocoale de chimioterapie si efectueaza interventii chirurgicale pentru a trata aceste tipuri de cancer.

Oncologii hematologi au cunostinte in domeniul hematologiei si oncologiei si se specializeaza in diagnosticarea si tratamentul cancerelor legate de sange, cum ar fi leucemia, limfomul non-Hodgkin, limfomul Hodgkin si mielomul.

In diferite grade, in functie de diagnosticul pacientilor, specialistii descrisi mai sus vor juca un rol important in:

Care este diferenta dintre un oncolog si un patolog?

Patologii diagnosticheaza boala si oncologii o trateaza. Cele doua specializari sunt legate una de cealalta, insa sunt semnificativ diferite.

Patologii sunt, in esenta, detectivii domeniului medical. Isi petrec zilele in laborator. Ei examineaza fluidele corporale, celulele si tesuturile pentru a ajuta la identificarea bolilor. Desi patologii au un rol esential in determinarea a ceea ce poate fi gresit din punct de vedere fizic in cazul unui pacient, acestia au un contact mic, daca este cazul, direct cu un pacient. Oncologii, dimpotriva, petrec mult timp cu pacientii. Cu toate acestea, ambii pot fi implicati in ingrijirea pacientului.

Oncologii sunt specialisti in cancer, insa patologii diagnosticheaza toate afectiunile si bolile medicale, nu doar cancerul. Acestia se pot specializa in diagnosticarea tulburarilor pediatrice sau genetice, a bolilor de piele, a bolilor sistemului nervos si a muschilor scheletici, a bolilor care afecteaza celulele sanguine, in medicina de transfuzie sau in patologia criminalistica.

Indiferent de specializare, oncologia este o sectie in care cadrele medicale sunt supuse unor situatii stresante, de aceea este indicat ca acestea sa aiba rezistenta la stres, sa poata empatiza cu pacientii si sa le ofere sprijin neconditionat.

Exit mobile version