Site icon MEDIjobs

Este tot mai mare nevoie de asistenti medicali scolari. Ce presupune acum aceasta specializare?

asistenti medicali scolari

Recent, Ministerul Sanatatii a anuntat printr-un comunicat ca isi propune sa identifice resursele financiare suplimentarea unui numar de 264 posturi medici scolari, 534 posturi asistenti medicali pentru cabinete scolare, 109 posturi medici dentisti, 145 posturi asistenti medicali pentru cabinete stomatologice

In contextul actual al starii de alerta din cauza pandemiei COVID-19,  cifrele la nivel national arata ca sunt doar 3630 de asistenti medicali ce lucreaza in institutiile de invatamant (3262 cu specialitatea medicina generala si 368 cu specialitatea stomatologie).

In contextul epidemiologic din acest an, elevii si prescolarii nu mai sunt obligati sa duca cu totii aviz epidemiologic de la medic la inceperea noului an scolar, ci doar prescolarii si elevii care incep un nou ciclu de invatamant – gradinita, clasa a I-a la scoala sau a IX-a la liceul.

Dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicina de Familie, coordonatorul grupului de vaccinologie din Ministerul Sanatatii si coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) a afirmat recent ca “sarcina avizelor epidemiologice si a adeverintelor de intrare in colectivitate pentru elevi a fost preluata de medicii de familie in lipsa medicilor scolari, care in cele mai multe cazuri nu exista. Faptul ca nu exista medici scolari reprezinta principala problema care trebuie rezolvata cat mai repede. De ce? Pentru ca rostul acestui aviz este sa confirme comunitatii ca acest copil nu reprezinta un pericol. Medicul, o persoana avizata, confirma comunitatii ca acest copil nu poseda o boala infecto-contagioasa care poate sa se raspandeasca mai departe, in colectivitate,” a spus Dr. Gindrovel Dumitra.

Ce presupune activitatea unui asistent medical in institutiile de invatamant? 

Un asistent medical, in colaborare si de dorit, permanenta comunicare cu un medic, are in vedere urmatoarele activitati principale in cadrul cabinetelor scolare: 

Citeste si: Ce spun experții în epidemiologie: câte cazuri COVID-19 vor apărea în următoarele luni?

In ceea ce priveste invatamantul pre-scolar ( gradinite), lucrurile sunt mai sesibile si mai complicate. Astfel, un asistent medical are in vedere urmatoarele tipuri de activitati: 

Ce inseamna Triajul epidemiologic? 

Triajul epidemiologic este o metoda activa de supraveghere a starii de sanatate, practicata in colectivitatile de copii si adolescenti dupa fiecare vacanta scolara (crese, gradinite, centre de plasament, scoli generale, scoli profesionale, licee), conform Ord. M.S. 1668 din 9 decembrie 2011/ Ord. M.Ed. 5298 din 9 decembrie 2011, Ord. M.S. nr.1955/1995 (art.19). 

Acesta se efectueaza prin: 

Citeste si: Coronavirus | Medicii și asistentele, în prima linie. Care sunt drepturile și obligațiile cadrelor

Exista unele aspecte particulare ale triajului epidemiologic legate de grupul de control, astfel: 

Cu privire la triajul epidemiologic specific starii de alerta COVID-19, accesati reglementarile stabilite de Ministerul Sanatatii in acest an aici.

Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version