Site icon MEDIjobs

Cum să ceri concediu la noul loc de muncă, dacă abia te-ai angajat ca asistent medical

concediu asistent medical

Asistenții medicali care s-au angajat recent, la primul lor job, neglijează deseori să se informeze despre drepturile pe care le au. Bucuroși de noul loc de muncă și dornici de afirmare, prea puțini dintre ei se gândesc la zilele libere la care au dreptul și, cu atât mai puțin, la concediu. Iată de ce, dacă ești în această situație, ar fi bine să te informezi și să-ți cunoști bine drepturile stabilite prin legislația muncii, pentru că este păcat să nu te poți bucura de concediu.

Potrivit Codului Muncii, un angajat are dreptul să ceară concediu de odihnă chiar din prima lună de activitate, pentru că acest drept este dobândit prin încheierea contractului individual de muncă. În concluzie, nu este nevoie să treacă un interval minim de timp ca să poți pleca în concediu, singura condiție este să te înțelegi, desigur, cu angajatorul tău.

Asta înseamnă că tu ai dreptul să ceri concediu atunci când dorești, dar angajatorul nu este obligat să ți-l acorde chiar atunci, dacă va considera că nu poți lipsi în perioada respectivă. El va fi însă obligat să-ți acorde aceste zile libere ulterior, pentru că durata minimă a concediului de muncă este de 20 de zile lucrătoare pe an.

Citeste si 4 moduri de a te reincarca cu energie pozitiva in zilele libere

Concediul de odihnă este plătit de către angajator, iar intervalul în care va fi acordat trebuie stabilit cu tine, de comun acord. Dacă ai planificat deja o plecare în concediu și apoi ți-ai găsit un loc de muncă, ar fi bine să discuți cu angajatorul despre acest aspect chiar de la interviul de angajare. În acest fel nu vor apărea neînțelegeri, șeful tău o să știe când și câte zile vrei să pleci, iar tu, la rândul tău, vei afla dacă poți merge în concediu în perioada aleasă sau e cazul să-ți schimbi puțin planurile.

La fel de important este să știi că ai dreptul la zile libere suplimentare dacă lucrezi de sărbătorile legale sau în week-end. Uneori, te poți înțelege cu angajatorul ca, în loc de acordarea zilelor libere care ți se cuvin, el să-ți plătească în plus orele lucrate. Nu există însă o regulă generală în acest sens, de aceea trebuie să discuți din timp despre asta sau să-i întrebi pe colegii tăi cu vechime care este procedură la acel loc de muncă.

Unii angajatori acordă și o primă de concediu, pe lângă îndemnizația obligatorie stabilită prin Codul Muncii și care este egală cu salariul prevăzut în contractul tău. Astfel, e posibil ca în perioada în care pleci în concediu să primești, pe lângă salariu, și această primă de vacanță. Desigur, ea este facultativă și fiecare angajator în parte va decide dacă dorește s-o acorde și sub ce formă (bani sau vouchere de vacanță).

Cum să discuți cu șeful tău despre concediu

Concediul de odihnă ar trebui cerut din timp, cât mai devreme posibil și cu cât vrei să lipsești mai multe zile, cu atât ar trebui să anunți mai repede. Este normal să fie așa, pentru că echipa trebuie reorganizată, turele schimbate, astfel încât activitatea secției unde lucrezi să nu fie afectată de plecarea ta. În perioadele foarte aglomerate, angajatorul are dreptul să-ți ceară să amâni concediul, dar nu-ți poate interzice acest drept pe toată durata anului.

Un alt aspect pe care trebuie să-l discuți cu șeful tău este legat de numărul de zile de concediu pe care le poți lua consecutiv. Nu există o lege în acest sens și fiecare angajator stabilește propriile sale reguli, în funcție de specificul activității și de nevoile pe care le are. Spre exemplu, unele clinici pot acorda asistenților chiar și 2 sau 3 săptămâni de concediu, în timp ce altele nu permit mai mult de 7 zile consecutive. Nu este vorba de vreun abuz sau de ceva ilegal, cât timp angajații sunt informați din timp și pot să beneficieze, cumulat, de cele 20 de zile lucrătoare de concediu anual, așa cum prevede legea.

Nu uita care sunt drepturile tale și discută sincer, deschis și informat cu șeful tău despre zilele libere le care ai dreptul și despre concediu chiar dacă te-ai angajat de curând.

Citeste si Cum sa ceri o marire de salariu si chiar sa o primesti

 Ești asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version