Odată cu creșterea numărului de pacienți cu probleme de sănătate complexe, care anunță să aglomereze spitalele și clinicile din toată lumea, sistemul de sănătate devine la rândul său unul complex, creând schimbări în rolurile și responsabilitățile profesioniștilor din domeniul medical.
Ca rezultat, vedem deja cum cele mai căutate joburi ale viitorului țin de medicină (asistenți medicali pe diferite secții, fizioterapeuți, dieteticieni etc.) se înmulțesc pe zi ce trece. Pentru a face față schimbărilor continue (la nivel de profesie, cât și de organizație și de rezultate în rândul pacienților), e nevoie nu doar de o echipă de specialiști, calificată și pregătită pentru provocările meseriei, dar și de un leadership capabil.
Chiar la nivel mondial, vedem cum rolul asistenților-șefi în spitale și clinici a devenit azi mai mult ca oricând indispensabil în evoluția profesiei de asistent, dar și în îmbunătățirea calității îngrijirii medicale pe care o primesc pacienții.
Prezența asistenților-șefi în spitale și clinici – calea către leadership medical performant și siguranța optimă a pacienților
În mod normal, un asistent medical ar trebui să aibă grijă de cel mult 12 pacienți pentru a putea acoperi nevoile bolnavilor, fără riscuri. Din cauza numărului mare de bolnavi, mulți asistenți ajung să aibă grijă de mai mulți pacienți, situație care pune în pericol ambele tabere.
De cele mai multe ori, asistenții ajung să sufere de stres și oboseală, pot deveni nemulțumiți, depășiți de situație, neglijați și lipsiți de autonomie în munca lor, în timp ce involuntar pun la risc și tipul de tratament și îngrijire oferite bolnavilor pentru că nu au condițiile adecvate sau un leadership relevant. Astfel, pentru o parte dintre aceștia devine ușor să demisioneze sau să își piardă energia de-a ajuta oamenii.
Pentru a evita acest lucru, spitalele și clinicile certificate trebuie să ajungă la un număr adecvat de personal. Și la fel de important este să existe personal coordonator pentru fiecare secție pentru a superviza și a asigura îngrijirile corecte, mai ales în situații critice. Aspect încurajat şi de managerii de spitale din România.
Există multe cercetări calitative din domeniu care dovedesc importanța posturilor de asistent-șef în clinici și spitale. Chiar unele recente arată că un asistent-șef de secție pregătit pentru provocările actuale și de viitor ale profesiei are rol de lider al asistenților medicali și este responsabil de acțiunile și intervențiile asistenților aflați sub coordonarea sa. Pe scurt, calitatea îngrijirilor medicale și satisfacția ridicată privind jobul de asistent depind de calitatea leadershipului, de o cultură organizațională puternică și de coeziunea echipei din care fac parte – atribuții care revin în mare parte celor aflați pe posturi de asistenți-șefi.
Dacă într-un articol anterior ai aflat care sunt condițiile necesare pentru a deveni asistent-șef pe o secție, descoperă mai jos care sunt rolurile-cheie ale unui asistent-șef pregătit pentru a fi lider în îngrijirea medicală modernă.
Rol în asistenţă medicală
Un asistent-şef este angajat de către administraţia spitalului pentru a menţine standardele clinice şi de îngrijire a pacienţilor. Acest lucru înseamnă asigurarea faptului că aceştia beneficiază de îngrijirile medicale potrivite şi de siguranţă în cadrul spitalului. De aceea, acest rol coordonator presupune lucrul îndeaproape cu doctorii şi cu conducerea spitalului (după caz), pentru a asigura valabilitatea resurselor necesare.
Asistentul-șef este și liant între echipa de asistenți și conducere – el poate oferi informații despre cum se poate îmbunătăți calitatea serviciilor medicale și, de asemenea, este responsabil de implementarea unor noi strategii de lucru. Prin urmare, un asistent-șef trebuie să dețină cunoștințe avansate despre procedurile medicale, regulile de personal și politicile medicale, nu doar experiență de cel puțin 5 ani în îngrijirea medicală.
Rol administrativ
Lista de responsabilități ale unui asistent-șef este una complexă și include mai ales obligații administrative, acționând adeseori precum un administrator-șef al spitalului. El urmărește repartizarea personalului cât mai corectă în funcție de necesitate, se preocupă de procurarea materialelor sanitare necesare desfășurării activității medicale, controlează modul în care se asigură pacienților internați regimul de îngrijire, de odihnă și de hrană, planifică și supraveghează activitățile zilnice și se asigură că totul se desfășoară conform planului. Acest plan include și organizarea și coordonarea serviciilor medicale și de sănătate în acord cu reglementările și politicile guvernamentale.
Rol în leadership
Tocmai pentru că este un liant între personalul medical și doctori și manageri, postul de asistent-șef presupune o poziție de lider care reușește să îi inspire pe ceilalți prin menținerea standardelor înalte și a celor mai bune practici atunci când se ocupă de pacienți și nu numai. Practic, asistenții șefi ajută la crearea unui mediu de lucru performant și armonios prin abilitățile de organizare, coordonare, evaluare și de comunicare, cât și prin strategiile de colaborare pe care le propun.
În plus, un asistent-șef poate evalua și certificările și competențele personalului pentru a se asigura că respectă reglementările profesionale. De aceea, este nevoie ca persoanele aflate pe aceste posturi să-și șlefuiască abilitățile de leadership și management și să privească fiecare situație din toate perspectivele (nu doar medicale).
Rol consultativ
Asistenții-șefi își cunosc cel mai bine echipa. Prin urmare, aceștia joacă un rol major în managementul spitalelor sau ale clinicilor. Având post de supervizare, ei oferă recomandări privind recrutarea de personal (pot selecta, evalua și angaja asistenți medicali dacă li se permite), având ca scop și acomodarea și integrarea personalului nou privind fișa postului, structura secției și cele mai bune practici.
Totodată, aceștia oferă și consultanță privind bunul mers al instituției în care lucrează pe baza rapoartelor și rezultatelor de evaluare făcute în cadrul profesiei lor, pentru a ajuta conducerea să adopte cea mai bună abordare atunci când situația o cere. Ocazional, un asistent-șef poate ajuta în planificarea bugetelor.
Rol în relația optimă cu medicii
Multe spitale, în general, luptă să păstreze o relație perfectă de lucru între medici și asistenți. Iar un asistent-șef acționează zilnic ca cea mai strânsă legătură între medici, asistenți și administratorii spitalului. El se asigură că personalul medical și auxiliar oferă cel mai bun sprijin posibil medicilor din secțiile în care lucrează: de la preluarea informațiilor despre pacienți și tratarea pacienților pe baza instrucțiunilor medicilor, la furnizarea instrumentelor de diagnostic adecvate și alte responsabilități specifice asistenței medicale.
Rolul posturilor de asistent-șef in spitale implică și organizarea și participarea zilnică la raportul asistenților medicali și al moașelor, la raportul de gardă al medicilor, la vizita efectuată de medicul șef de secție și la alte rapoarte necesare pentru a se asigura că este întotdeauna la curent cu situația spitalului.
A ajunge asistent-șef pe secție este următorul pas în cariera unui asistent medical competent și decis să facă față complexităților unui astfel de job.
Însă tocmai datorită acestui ecosistem medical în continuă schimbare, experiența temeinică trebuie mereu însoțită de cunoștințe avansate, abilități de comunicare foarte bune, o putere foarte mare de atenție, leadership și, evident, compasiune – atât pentru pacienți, cât și pentru echipa care se bazează pe tine.
Pentru că, atunci când vei fi pregătit cu adevărat pentru acest rol, vei face diferența atât pentru viitoarele generații de asistenți medicali, cât și în calitatea rezultatelor pacienților tăi.
Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni – așa cum au nevoie.