In ultimii ani, eforturile de promovare a egalitatii de gen la locul de munca din toate industriile, devin din ce in ce mai vizibile. Cu toate acestea, in zona serviciilor medicale de sanatate, si mai ales a asistentei medicale, ponderea asistentilor medicali – barbati – este mult mai mica in totalul fortei de munca, definita in general de asistente medicale.
In 2018, de exemplu, in Marea Britanie, barbatii ocupau doar 11 la suta din totalul fotei de munca angajate in zona serviciilor de asistenta medicala. Desi la noi nu exista astfel de statistici recente, putem intui ca procentul nu variaza foarte mult nici in Romania si nici in alt stat european. Disproportia este evidenta.
Sunt doua motive pe care sociologii si psihologii le invoca pentru aceasta disproportie:
1. Asistenta medicala este o profesie in care femeile se simt confortabil si natural, datorita predispozitiei profund umane de “a avea grija de ceilalti”.
2. Efectul de bulgare de zapada: Cu cat mai multe femei sunt integrate in sistemul de asistenta medicala, cu atat mai multe femei se gandesc sa urmeze aceasta cariera. In acest context, barbatii se simt „stigmatizati” sau se gandesc ca e o alegere „ciudata” sau „nepotrivita” pentru cariera lor.
Astfel, poate dezvoltarea a mai multe campanii care pot incepe chiar de pe bancile scolii si in care aceasta profesie sa fie promovata si barbatilor, in egala masura ca si femeilor, ar diminua din aceasta diproportie.
Aflati aici De ce meseria de asistent medical este potrivita pentru barbati.
Distributia inegala a fortei de munca si deficitul de asistenti medicali pune presiune pe profesionistii din Romania
Statisticile europene arata ca, la nivelul statelor membre EU, Luxemburg are cel mai mare numar de profesionisti care practica asistenta medicala pe cap de locuitor, cu 1 172 de profesionisti la 100 000 de locuitori, urmat indeaproape de Irlanda, cu 1 161 profesionisti profesionisti in domeniul asistentei medicale la 100 000 de locuitori. In acelasi timp, Suedia, Germania, Finlanda si Franta au inregistrat mai mult de o mie de profesionisti care practica asistenta medicala la 100 000 de locuitori. In general, numarul de profesionisti care practica asistenta medicala este in general cuprins intre 400-1000 la 100 000 de locuitori in majoritatea statelor membre ramase, precum Slovenia (307), Grecia (190, doar asistentii medicali care lucreaza in spitale), Croatia (144 ).
In acest tablou, Romania are 66 de asistenti medicali la 100.000 de locuitori. Exprimate intr-un mod diferit, fiecare asistent medical din Luxemburg a acoperit in medie 85 de locuitori, in timp ce in Romania acelasi raport sugereaza ca fiecare asistenta medicala a acoperit o medie de 1 526 de locuitori.
Statisticle complete le poti gasi in Raportul european despre personalul angajat in serviciile de asistenta medicala.
Astfel, serviciile medicale de sanatate si de asistenta medicala sunt o industrie in crestere si cu potential extraordinar de mare de dezvoltare in Romania, pentru a putea acoperi o cerere din ce in ce mai mare pentru aceste servicii si pentru profesionistii extrem de necesari din asistenta medicala, indiferent de gen.
Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.
Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.