România a obținut recunoașterea automată a diplomelor de asistent medical generalist emise înainte de 2007

România a obținut recunoașterea automată a diplomelor de asistent medical generalist emise înainte de 2007

Țara noastră a obținut recunoașterea automată a diplomelor de asistent medical generalist care au fost eliberate de școli postliceale sau de facultăți înainte ca România să adere la Uniunea Europeană. 

Ministerul Educației a informat, recent, că într-un raport al Comisiei Europene (publicat în data de 11 mai 2020) este menționat faptul că diplomele de asistent medical generalist eliberate de instituțiile de învățământ din țara noastră sunt recunoscute automat de statele membre ale UE. Recunoașterea acestor atestate profesionale vine chiar dacă ele au fost emise de instituții de învățământ înainte să aderăm la acest parteneriat european. 

Măsura vine odată cu modificarea Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind recunoașterea calificărilor profesionale.

În urma demersului Ministerului Educației și Cercetării, Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), în calitate de Coordonator Național pentru Recunoașterea Calificărilor Profesionale, a propus Comisiei Europene și statelor membre, cu ocazia revizuirii Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale, includerea și a diplomelor de asistent medical generalist emise de instituții de învățământ din România anterior datei aderării la Uniunea Europeană”, transmite printr-un comunicat de presă Ministerul Educației și Cercetării.  

Citește și Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS): „Este nevoie de inca 6 milioane de asistenti medicali la nivel global”

Experții Comisiei Europene și cei ai statelor membre UE au întocmit un program și, ulterior, după ce au fost analizate rezultatele, s-a decis ca fiind oportună această modificare.

Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor este autoritate competentă în domeniu și a transmis permanent Comisiei Europene toate informațiile și clarificările de care a fost nevoie pentru întocmirea unui raport privind aplicarea programului de recunoaștere a diplomelor.

Aceste informații și clarificări transmise către Comisia Europeană au fost furnizate de către școlile postliceale și instituțiile de învățământ superior de profil, precum și de către Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR)”, mai subliniază Ministerul Educației.

Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc în data de 1 ianuarie 2007.

Citește și 6 etape pe care să le urmezi când cauți un job ca asistent medical, în timpul pandemiei

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment