Deși este o perioadă plină de bucurie, cu ocazia sărbătorilor trebuie să faci față și la mai mult stres. În primul rând, ai mai puțină lumină naturală, te duci și te întorci de la muncă pe întuneric, lucru care îți poate afecta negativ starea fizică și psihică.
Mai apoi, pe lângă problemele obișnuite de la muncă se adaugă și cele asociate cu pregătirile de sărbători (curățenie, mâncare) și găsirea cadourilor potrivite pentru familie și prieteni. Ca să nu te lași copleșit de stres, trebuie să folosești câteva strategii de management al timpului.
Ia aminte la sfaturile de mai jos dacă vrei să fii relaxat de sărbători:
Citește și: Asistent medical: cum să te bucuri de sărbători, chiar dacă ești nevoit să lucrezi
Care sunt simptomele la care trebuie să fii atent
Pentru început, este bine să știi care sunt simptomele stresului astfel încât să le recunoști și să faci schimbările de care ai nevoie ca să te simți bine:
- La nivel fizic, este posibil să ai dureri de cap, tensiune musculară, oboseală, probleme cu somnul, dereglări alimentare;
- La nivel mental e posibil să îți fie greu să gândești clar, să nu te poți concentra și să ai gânduri negative;
- Pe plan emoțional, e posibil să simți că nu ești în control, să fii nervos și să ai stări anxioase;
- E posibil să observi și schimbări la nivel de comportament precum agresiune.
1. Ai grijă la alimentație
O alimentație incorectă îți va afecta atât starea fizică, cât și cea psihică. E important să ai grijă să mănânci în fiecare zi câte trei mese principale, iar fiecare din ele să conțină legume, proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați.
Dacă știi că urmează o zi grea la muncă sau vei fi plecat toată ziua căutând cadouri încearcă să ai mereu gustări la tine ca să previi stările hipoglicemice. O idee foarte bună sunt nucile sau fructele uscate.
2. Nu uita să faci mișcare
Chiar dacă nu ai timp să mergi la sală, nu înseamnă că nu te poți bucura de beneficiile exercițiilor, în principal eliberarea dopaminei, hormon responsabil cu starea de fericire și relaxare.
Poți încerca să mergi mai mult pe jos (spre muncă, spre cumpărături), de preferabil cât este soare afară astfel încât să asimilezi și cantitatea de vitamina D necesară pentru funcționarea corectă a corpului.
Citește și: 20 de citate motivationale, pe care orice asistent trebuie sa le citeasca cel putin o data
În special dacă ești o persoană introvertită, e posibil să îți fie greu să refuzi oamenii. Spre exemplu, dacă te invită să ieși în oraș și tu știi că ești foarte ocupat, îți este frică să nu superi pe nimeni și accepți să te vezi cu ei.
Trebuie să înveți să ai mai multă grijă de tine și să spui nu atunci când ceva nu este potrivit pentru tine. Poți explica politicos că nu ești disponibil în acest moment și să oferi altă soluție care îți convine și ție.
4. Nu lăsa totul pe ultima sută de metri
Este ușor să procrastinezi și să lași toate lucrurile pe ultima sută de metri. Dar astfel vei ajunge foarte stresat și este posibil să nu reușești să faci tot ce ți-ai propus. E mai bine să te organizezi din timp cu liste pentru toate treburile.
Spre exemplu, fă o listă cu toate persoanele pentru care vrei să cumperi cadouri și cu câteva idei. Mai apoi, poți comanda de pe internet ca să salvezi timp. La fel și pentru gătit sau decorat, nu te complica, cumpără ingredientele cu câteva zile înainte și nu prepara mai multe lucruri decât e nevoie.
5. Lasă-ți timp pentru hobby-uri
Unul din cele mai ușoare moduri să scapi de stres este să faci ceva distractiv. Cum perioada sărbătorilor are tendința să te aglomereze foarte mult, e important să îți rezervi câteva ore ca să faci o activitate care îți aduce plăcere.
Poate fi ceva simplu precum o plimbare în natură, prânzul cu prietenii sau, dacă ai un hobby, sigur îți va face bine să îți dedici câteva clipe pentru a-ți dezvolta pasiunea pentru gătit, fotografie sau orice alt domeniu.
Este foarte important să nu uiți de tine în perioada aglomerată a sărbătorilor. Cu ajutorul sfaturilor de mai sus, vei reuși să te relaxezi, să faci ce poți și să te bucuri de timp de calitate alături de cei dragi.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.