Atunci când studiezi ca să devii asistent medical, ai obligatoriu și un curs de flebotomie, unde înveți cum să faci injecții pentru a extrage sânge. Dar, chiar dacă este ceva obișnuit pentru această meserie, este posibil să ai o reținere în această privință.
Nu te îngrijora, nu ești singur. Mulți asistenți medicali se simt inconfortabil sau au chiar o stare de anxietate atunci când trebuie să facă injecții. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să ai mai multă încredere în tine atunci când recoltezi sânge:
Citește și Asistent debutant: Cum să te descurci cu pacienții în vârstă
Cum să te simți mai confortabil când faci injecții
După ce ai învățat cum să faci injecții pe un braț fals, vei avea ocazia să faci asta și pe oameni. În timpul cursurilor, vei recolta sânge mai întâi de la colegi și în timp, direct de la pacienți. Este posibil să te simți inconfortabil în timpul injecțiilor deoarece îți e frică că vei răni persoana respectivă.
Iată cum să depășești această frică:
- Trebuie să înțelegi că durerea este temporară, aceasta este mai puternică exact când perforezi vena. Mai apoi, pacientul aproape nici nu va simți acul;
- Explică procedura pacienților: dacă le povestești oamenilor procedura prin care urmează să treacă, clar și cât mai în detaliu, aceștia se vor simți mai confortabil și te vor ajuta și pe tine să te destinzi;
- Învață să te relaxezi și să îți controlezi emoțiile: dacă tu ești relaxat și pacientul va fi mai calm, deci va simți mai puțin disconfort în timpul recoltării.
Este posibil ca anxietatea pe care o simți față de injecții să pornească de la frica de sânge sau sânge care poate fi contaminat cu HIV sau hepatită.
Dacă nu este vorba despre hematofobie (teama patologică de sânge), te-ar putea ajuta să te gândești la sânge ca o parte normală a corpului uman, care joacă un rol foarte important pentru a ne ține în viață.
Ca să fii sigur că nu intri în contact cu sângele contaminat trebuie să te protejezi: poartă mănuși, ochelari de protecție și o haină impermeabilă. Mai apoi aruncă acele în coșurile special amenajate.
Sigur ai auzit de proverbul “Repetiția este mama învățăturii”. Zicala se aplică și în acest caz, dacă vrei să devii mai bun la a recolta sânge și să îți depășești frica de injecții, trebuie să profiți de fiecare ocazie în care poți repeta mișcarea.
Citește și Cum să îți alegi uniforma ca asistent medical debutant
Ce faci dacă nu îți poți depăși frica
Pentru a absolvi, trebuie să treci cu bine și peste cursul de flebotomie. Dar, dacă îți dai seama că recoltarea analizelor te face să te simți foarte inconfortabil, nu înseamnă că trebuie să renunți la profesia de asistent medical.
Alege, în schimb, să te specializezi într-un domeniu unde flebotomia nu este o cerință, precum farmacie sau radiologie. Pe viitor, dacă vei reuși să scapi de anxietatea provocată de injecții, poți să faci oricând o schimbare de carieră.
Cum să devii mai bun la flebotomie
Așa cum am subliniat mai sus, devii mai bun după ce ai repetat de nenumărate ori aceeași mișcare. În plus, te poate ajuta și să devii cât mai confortabil cu echipamentul folosit și fiecare pas al procedurii.
Există două moduri prin care se face prelevarea de sânge: prin puncție venoasă sau puncție capilară (în deget sau în călcâi). Este important să exersezi ambele feluri de recoltare și să utilizezi fiecare tip de ac și seringă până te simți stăpân pe orice instrument.
Deși frica de făcut injecții este ceva comun pentru mulți oameni din domeniul medical, te va ajuta foarte mult în carieră să reușești să te simți mai confortabil cu seringa în mâna. Într-un final, recoltarea sângelui este doar un mod prin care ajuți oamenii, chiar dacă pe moment poate părea dureros.
Citește și Afla care sunt principalele atributii ca asistent medical debutant intr-o institutie medicala
Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.