Căutarea unui nou loc de muncă este o activitate stresantă și adesea frustrantă, iar de multe ori alegem să discutăm despre acest lucru cu cei apropiați. În această situație, colegii dumneavoastră actuali, cei care știu binele și răul din compania în care lucrați, pot părea alegerea ideală. Dar ar trebui să le spuneți cu adevărat colegilor dumneavoastră că sunteți în căutarea unui nou loc de muncă?
Există câteva lucruri pe care trebuie să le luați în considerare înainte de a căuta un loc de muncă – inclusiv ce fel de relație aveți cu colegii de muncă, cum este șeful dumneavoastră și dacă potențialele beneficii sunt mai mari decât riscurile. Uneori este bine să discutați cu colegii, dar de multe ori poate fi periculos. Ceea ce este sigur, este că, nu este o decizie care se ia ușor.
Iată câteva întrebări pe care ar trebui să vi le puneți pentru a vă ajuta să decideți dacă și când să spuneți colegilor că vreți să aplicați pentru alt job.
Cât de mult aveți încredere în ei?
Pentru răspunsul la această întrebare, uitați-vă la trecutul dumneavoastră alături de colegi. Sunt acele persoane cu care ați interacționat în trecut și ați discutat despre șefii dumneavoastră, ați discutat de la probleme de sănătate până la lucruri banale? – și ei au păstrat aceste secrete și au dovedit că pot fi de încredere? Dacă știți cu adevărat că pot păstra un secret, mergeți mai departe (dar nu uitați să le spuneți că informațiile nu sunt publice). Uneori poate fi util să vorbiți despre căutarea unui loc de muncă cu cineva care vă cunoaște bine. Însă dacă nu sunteți sigur 110% că pot păstra secretul – dacă aveți îndoieli – este mai înțelept să nu le spuneți că sunteți în căutarea unui nou loc de muncă. Chiar nu vă doriți ca aceștia să lanseze zvonuri înainte să plecați.
Vă pot ajuta ei cu ceva?
Colegii dumneavoastră pot fi o mină de aur cu informații utile pentru căutarea unui loc de muncă: pot avea contacte la alte companii, recomandări pentru evenimente și alte informații. Ca un bonus, ei sunt familiarizați cu munca dumneavoastră și știu că sunteți un bun colaborator (nu?). Dacă există un beneficiu tangibil de câștigat și sunteți absolut sigur că puteți avea încredere în ei, atunci puneți la punct un discurs în care le spuneți că sunteți interesat de un nou loc de muncă și întrebați în mod special ce doriți de la ei. Cu toate acestea, dacă nu vă pot ajuta în vreun fel, atunci găsiți pe altcineva cu care să discutați – un prieten, partenerul dumneavoastră, mama sau un fost coleg de muncă.
Sunteți cu siguranță gata de plecare?
Cel mai rău scenariu este acela ca un coleg să îi spună șefului dumneavoastră că sunteți în căutarea unui alt loc de muncă, iar șeful să reacționeze neprofesionist, făcându-vă viața mizerabilă până când găsiți un nou loc de muncă, sau chiar dându-vă imediat afară. Așadar, dacă aveți o strategie concretă de plecare, având în vedere o dată de încheiere a actualului contract și sunteți hotărât să plecați indiferent de situație, riscul este mult mai mic ca scenariul de mai sus să vă afecteze parcursul profesional. Dar dacă trebuie să păstrați acest loc de muncă până acceptați o nouă ofertă și stabiliți o dată de început, atunci fiți discret față de colegi sau angajator.
Cum este șeful tău?
Unii șefi se așteaptă ca cei ce le raportează direct să furnizeze fiecare bârfă sau cel puțin să împărtășească cu ei toate informațiile. Angajații care nu se încadrează în acest tipar s-ar putea confrunta cu repercusiuni. Acest lucru poate însemna ca șeful dumneavoastră să afle despre căutarea dumneavoastră și să vă concedieze anticipat sau dacă nu reușiți să plecați, va refuza să vă mai promoveze sau să investească în dumneavoastră.
Cum rămâne cu colegii dumneavoastră? Vă puteți imagina ce ar face șeful dumneavoastră, aflând că cei mai buni colegi știau de plecare? Dacă șeful dumneavoastră este unul care ține ranchiună, atunci încercați să păstrați secretul plecării din companie.
Este tentant să spuneți colegilor dumneavoastră despre căutarea unui loc de muncă – nu numai pentru că v-ar putea ajuta, ci pentru că este o schimbare majoră și puteți simți o ușurare împărtășind cu ei ceva ce ați păstrat ascuns mult timp. Cu siguranță, în cele mai multe cazuri riscul depășește orice potențiale beneficii, așadar gândiți-vă cu atenție și asigurați-vă că ați luat măsuri de precauție înainte de a spune și altora.
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.