Aproape 70% dintre medicii din România sunt vaccinați împotriva Covid-19

Aproape 70% dintre medicii din România sunt vaccinați împotriva Covid-19

Mai mult de jumătate dintre angajații din sistemul sanitar au anticorpi împotriva virusului SARS-CoV2 în urma imunizării sau a trecerii prin boală. Este concluzia reprezentanților Federației Sanitas, care au realizat un sondaj în rândul salariaților din sistem. 

Potrivit primelor rezultate ale studiului, 60,14% dintre angajați fie sunt vaccinați, fie au trecut prin boală în ultimele 6 luni și au dobândit anticorpi. 

Te-ar putea interesa și Studiu MedLife: România va atinge o rată a imunizării de 70% în 4 ani. Cei care au trecut prin boală nu sunt suficient de protejați împotriva tulpinii Delta

„Tot în această valoare procentuală a fost inclusă și categoria celor care au contraindicații medicale la vaccinare, dar numărul persoanelor înregistrate la această secțiune este foarte mic (sub 0,01%). Datele sunt valabile atât pentru personalul medical, cât și pentru personalul TESA și administrativ”, explică Sanitas într-o informare publică. 

La polul opus, aproape 40% dintre angajați (39,86%) nu au primit ser anti-Covid19. 

În ceea ce privește situația pe categorii profesionale din Sănătate, cifrele studiului arată că aproape 70% (68,52%) dintre medici au fost vaccinați cu schema completă și aproape 3 procente au trecut prin boală în ultimele 6 luni. 28,42% dintre medicii din România nu sunt încă imunizați. Doar 0,22% dintre profesioniștii chestionați au spus că au contraindicații medicale la vaccinare. 

Schema completă este întâlnită și la 54,61% dintre asistenții medicali, iar 0,67% au primit doar prima doză. 40,36% dintre asistentii medicali supuși evaluării nu au primit deloc ser anti-Covid19.  

În cadrul celorlalte categorii de personal medical din spitale (cum ar fi farmacisti, biologi, chimiști, fizioterapeuți, kinetoterapeuți etc.), cifrele arată în felul următor: 53,23% au primit ambele doze, iar 0.58% au primit deja prima injecție. La polul opus, 40,73% dintre aceștia nu au fost până acum vaccinați, iar 5,12% au trecut deja prin boală. 

Citește și Dr. Adrian Marinescu: “Vreau să cred că suntem pregătiți pentru ce va urma”

Dacă raportăm aceste date la cele făcute publice de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, constatăm că rata procentuală medie de vaccinare a angajaților din sănătate (60,14%) este de aproape două ori și jumătate mai mare decât rata de vaccinare a întregii populații din România (25,67%). Este și acesta un argument în plus pentru a demonstra că personalul angajat în Sănătate NU reprezintă un risc major de infectare!”, este concluzia autorilor studiului. 

Datele sunt valabile pentru finele lunii iulie 2021. Evaluarea a fost realizată pe un eșantion care cuprinde și instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătății, dar și pe cele care funcționează în rețele de instituții publice de sănătate (Justiție, Minister de Interne, Serviciul Român de Informații, Academia Români etc.). Informațiile colectate se referă la peste 90.300 de angajați din sistemul de sănătate din România. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment