Pasiunea cu care își desfășoară activitatea și dorința de a ajuta oamenii la nevoie au ajutat-o pe Claudia Ciortea să devină un specialist în kinetoterapie, apreciat de pacienții săi.
„Sunt un kinetoterapeut care își dorește să valorifice pasiunea pentru domeniul kinetoterapiei în cadrul unei instituții medicale, contribuind la îmbunătățirea sănătății pacienților”, spune Claudia.
În prezent, Claudia este kinetoterapeut la o clinică privată. A ajuns unde și-a dorit datorită ambiției sale și a pregătirii sale în domeniu: studii Universitare Licență în Kinetoterapie și Motricitate Specială și studii Universitare de Master: Recuperare – Reeducare Motrică și Somato – Funcțională.
„Îmi place foarte mult să citesc, să practic diverse sporturi, să dansez, să editez poze și să fac afișe în diverse programe, să călătoresc, să petrec timpul cu câinele meu, să experimentez activități noi etc. Sunt o fire foarte spontană”, mai spune ea.
1. Cum ați descrie experiența cu platforma MEDIjobs? Ați recomanda și altor persoane să își facă un cont?
A fost o experiență foarte productivă și, cu siguranță, o să recomand platforma MEDIjobs și altor persoane.
2. Povestiți-ne cum a decurs colaborarea cu recrutorul MEDIjobs
Colaborarea cu recrutorul MEDIjobs a decurs excelent. O doamnă extraordinară care mi-a răspuns la toate întrebările pe care le-am avut, care a reușit să-mi obțină un interviu și implicit un loc de muncă. A fost foarte implicată în tot procesul și îi mulțumesc din suflet pentru acest lucru.
3. Timpul este o resursă prețioasă, mai ales în cazul celor care au nevoie de un loc de muncă. Considerați că v-a fost mai ușor să interacționați cu platforma MEDIjobs decât să aplicați individual la mai multe companii?
Da, consider că a fost mult mai ușor să interacționez cu platforma MEDIjobs.
4. Cât de dificil credeți că este să găsești un loc de muncă în timpul pandemiei? Cum a contribuit MEDIjobs la parcursul dvs. profesional în aceste momente de criză sanitară?
Este foarte dificil, mai ales în sistemul sanitar, deoarece în perioada pandemiei majoritatea posturilor disponibile sunt pe o perioadă determinată. După 3 luni de încercări în care am trimis CV-ul la numeroase clinici care nici nu mă chemau la interviu, am primit un sfat să îmi fac acest cont, din acest moment totul a fost mai ușor. MEDIjobs a reușit să îmi facă rost de un loc de muncă și o ofertă salarială nu bună, ci foarte bună.
5. Care este parcursul de formare al unui kinetoterapeut?
Urmarea unor studii universitare, postuniversitare, doctorat și cursuri de specialitate pentru domeniul de activitate în funcție de ramura de recuperare dorită (traumatologie, reumatologie etc.).
Citește și De ce sa alegi Kinetoterapie?
6. Care sunt elementele comune în formarea unui medic de altă specialitate și un kinetoterapeut?
Elementele comune sunt faptul că lucrăm cu scopul de a face oamenii bine, de a-i ajuta atunci când cel mai important lucru, sănătatea, este la pământ. Medicul și kinetoterapeutul trebuie să formeze o echipă. În ceea ce privește formarea atât medicul, cât și kinetoterapeutul trebuie să urmeze o facultate și să meargă anual la cursuri de specializare.
7. De ce ați ales această specializare?
Întotdeauna mi-am dorit să pot ajuta oamenii la nevoie și să fac o diferență în lume. Mie mi se pare o meserie extraordinară să ajuți un om după un accident rutier de exemplu care ajunge în cabinet în scaun cu rotile, iar la finalul recuperării pleacă pe propriile picioare. Este o satisfacție și o împlinire sufletească enormă.
8. Care sunt caracteristicile esențiale pe care trebuie să le dețină un kinetoterapeut?
Caracteristicile esențiale ale unui kinetoterapeut ar trebui să fie: deprinderi de comunicare, abilităţi empatice, capacitate de lucru în echipă, devotament, cunoaștere atât a anatomiei corpului uman, sistemul osos, articular și muscular, cât și a diverselor patologii cu care se va confruntă și foarte multă răbdare pentru că recuperarea este un proces relativ lung, iar oamenii bolnavi sunt destul de dificili.
9. Care sunt atribuțiile principale ale unui kinetoterapeut?
Evaluarea pacientului, stabilirea obiectivelor generale și specifice de recuperare, elaborarea planului terapeutic și aplicarea procedurilor specifice de fizioterapie și kinetoterapie în vederea educării și reeducării unor deficiențe fizice, prevenirea sau recuperarea unor dizabilități ca urmare a unor boli, traumatisme, efectuarea de masaj terapeutic sau masaj sportiv, precum și supravegherea efectuării corecte a programului terapeutic de către pacient și educarea pacientului pentru a preveni recidiva.
Citește și Ce tipuri de terapie poti practica in medicina
10. Cât de importantă este relația cu pacientul în această meserie?
Relația dintre terapeut și pacient este extrem de importantă. Pacientul trebuie să aibă încredere în omul care îl tratează pentru că în lipsa ei, procesul de recuperare va stagna din imposibilitatea de a interveni ca terapeut dacă pacientul nu este de acord.
Pentru a câștiga această încredere din partea pacientului, terapeutul trebuie să îi explice de la început pacientului, ce înseamnă și ce implicații are patologia acestuia, ce presupune recuperarea, cu aproximație cât va dura recuperarea și nu în ultimul rând parcursul recuperării trebuie oferite explicații la fiecare pas, de exemplu: facem acest exercițiu pentru a îmbunăți mobilitatea.
11. Ce ar trebui să facă un kinetoterapeut pentru a-și motiva/ambiționa pacienții?
Un kinetoterapeut trebuie să își asculte pacientul, să vadă ce frustrări are, dacă are susținere din partea familiei sau nu, cum este situația financiară etc., iar în funcție de toate aceste aspecte noi trebuie să ne transformăm în psihologi în speranța de ai ajuta să gândească pozitiv. Într-un proces de recuperare, psihicul pacientului este extrem de important.
12. Care sunt principalele probleme ale pacienților dvs.?
Principalele probleme ale paciențiilor mei sunt: deviații ale coloanei vertebrale (cifoze, lordoze, scolioze), diverse fracturi osoase la care s-a intervenit chirurgical sau nu, spondilodiscartroze, leziuni osoase sau de părți moi în urma unor traumatisme, accidente vasculare cerebrale, patologii congenitale la copii etc.
13. Cât de solicitantă este această meserie?
Depinde cu ce pacienți lucrezi sau mai bine spus pe ce ramură de recuperare. De exemplu, un pacient cu o durere de spate poate să facă singur exercițiile, kinetoterapeutul i le arată, le explică după care îl supraveghează și îl corectează dacă este cazul, în schimb, dacă pacientul are hemiplegie ședința este mult mai solicitantă pentru kinetoterapeut deoarece acesta trebuie să mobilizeze pasiv membrele pacientului.
14. Ce ar trebui să știe persoanele care vor să devină kinetoterapeuți?
Persoanele care vor să devină kinetoterapeuți trebuie să știe că această meserie implică devotament, cunoaștere și multă răbdare. De asemenea, trebuie să știe că vor lucra cu oameni de toate vârstele de la bebeluși la vârstnici și cu patologii din toate ramurile, asta până își aleg ei ramura dorită sau pot să nu aleagă și să le practice pe toate, doar că din punctul meu de vedere este greu să fii specialist în toate.
15. Ce sfaturi le oferiți celor care sunt la început de drum în această meserie?
Să fie perseverenți, să se înarmeze cu multă răbdare și să facă tot posibilul să devină profesioniști. Cu aceste 3 calități pot aduce o diferență în viața multor oameni.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.