Site icon MEDIjobs

Angajarea personalului medical în centrele de vaccinare

vaccinare

Guvernul României a aprobat, pe 15 aprilie 2021, Ordonanța de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii.

Ce completări aduce?

Potrivit noului act normativ, personalul medico-sanitar care activează în centrele de vaccinare poate încheia contracte de prestări servicii ca persoane fizice. Aceste acte încheiate vor fi considerate vechime în muncă și stagii de cotizare.

Prin acest act normativ, Ministerul Sănătății urmărește creșterea capacității de vaccinare prin cooptarea personalului medical pentru continuarea și accelerarea campaniei de vaccinare.

Citește și: Ministerul Sănătății a anunțat că rapelul nu poate fi făcut cu un alt vaccin

Sub ce formă lucrează personalul medico-sanitar în centrele de vaccinare?

Potrivit OUG nr. 3/2021, unitățile sanitare și autoritățile administrației publice locale care organizează centrele de vaccinare împotriva COVID-19 au obligația de a asigura personalul medico-sanitar necesar funcționării acestora, în una dintre următoarele modalități:

a) delegare;

b) detașare;

c) contract de prestări servicii.

Personalul medico-sanitar care își desfășoară activitatea la un furnizor de servicii medicale care are încheiat un contract de furnizare de servicii medicale cu o casă de asigurări de sănătate, poate desfășura activitate în cadrul centrului de vaccinare împotriva COVID-19 în afara programului de activitate stabilit și prevăzut în cadrul contractului încheiat cu aceasta.

Personalul medico-sanitar delegat sau detașat pentru a desfășura activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 beneficiază de drepturile salariale stabilite în conformitate cu prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.

În cazul în care personalul medico-sanitar nu este angajat la un furnizor de servicii medicale, acesta își va desfășura activitatea în centrele de vaccinare pe baza unui contract de prestări servicii.

Citește și: Farmaciile se pregătesc pentru testările rapide: care sunt condițiile și regulile ce trebuie respectate

Cum este plătit personalul medico-sanitar din centrele de vaccinare?

Cheltuielile privind plata personalului medico-sanitar, cu excepția personalului delegat sau detașat, care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 se finanțează în limita sumelor aprobate prin buget, respectiv:

a) din transferuri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății către bugetele locale;

b) din transferuri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 personalul medico-sanitar, cu excepția personalului delegat sau detașat, beneficiază de plată pentru timpul efectiv lucrat la un tarif orar diferențiat în baza contractului de prestări servicii, după cum urmează:

a) 90 lei/oră pentru medici;

b) 45 lei/oră pentru asistenți medicali;

c) 20 lei/oră pentru registratorii medicali.

În schimb, medicii de familie cu liste proprii, aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării și raportării reacțiilor adverse pentru persoanele aflate pe listele proprii, beneficiază de un tarif pe serviciu după cum urmează:

a) pentru primii 50% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 30 lei/serviciu;

b) peste pragul de 50,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 50 lei/serviciu;

c) peste pragul de 60,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 60 lei/serviciu.

Citește și: Medicii care vaccinează populația primesc 90 lei/oră. Care sunt tarifele pentru medicii de familie

Reguli pentru persoanele fizice care desfășoară activități în centrele de vaccinare pe baza unui contract de prestări servicii

Pentru sumele acordate persoanelor fizice aflate în situația de a-și desfășura activitatea în centrele de vaccinare în baza unui contract de prestări servicii, se datorează impozit pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, în cotele prevăzute la art. 64 alin. (1), adică 10% din venit, art. 138 lit. a) și art. 156 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și se aplică regimul fiscal prevăzut la art. 78 alin. (2) lit. b) din aceeași lege.

Obligația de calcul, reținere, plată și declarare a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii datorate revine plătitorului de venit. Declararea obligațiilor fiscale se efectuează prin depunerea declarației prevăzute la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Termenul de plată și declarare a obligațiilor fiscale datorate este data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata.

Citește și: Când își vor primi banii cadrele medicale implicate în campania de vaccinare

Pentru sumele acordate persoanelor care lucrează în centrele de vaccinare pe baza unui contract prestări servicii, însă nu au un contract separat cu un furnizor de servicii medicale, nu se datorează contribuția asiguratorie pentru muncă prevăzută de Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Prin excepție, în cazul în care contractul de prestări servicii este încheiat cu cabinete medicale individuale sau cu entități înregistrate fiscal potrivit legislației în materie, care desfășoară activități independente, sunt aplicabile prevederile titlurilor IV „Impozitul pe venit“ și V „Contribuții sociale obligatorii“ din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru veniturile din activități independente, iar obligațiile fiscale se declară prin Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și se plătesc de către persoanele fizice beneficiare la termenul prevăzut la art. 122 alin. (1) din aceeași lege.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Exit mobile version