INTERVIU | Alina Adam, asistent medical generalist: „Pacientului trebuie să îi furnizezi informații clare despre tehnică, să îi explici și să îl încurajezi. Este important să se simtă în siguranță”

INTERVIU | Alina Adam, asistent medical generalist: „Pacientului trebuie să îi furnizezi informații clare despre tehnică, să îi explici și să îl încurajezi. Este important să se simtă în siguranță”

Mă numesc Alina Adam, am absolvit Școala Postliceală Sfântul Ioan din București, cu specializarea asistent medical generalist. A fost o întâmplare să ajung în acest domeniu, nu am fost atrasă la început, a fost o încercare, o curiozitate, însă pe parcurs oamenii pe care i-am întâlnit m-au motivat, m-au inspirat, să cunosc, să descoper, să învăț tot ceea ce știu astăzi. În prezent lucrez la o clinică din București.

1. Care a fost momentul în care ai știut că meseria de asistent medical este drumul profesional pe care dorești să-l urmezi?

Momentul în care am știut și am simțit că meseria de asistent medical este potrivită pentru mine a fost după primul stagiu de practică, acolo conștientizezi decizia de a-ți dedica viața în scopul îngrijirii pacienților bolnavi, dorința de a-i ajuta să se însănătoșească.

2. Cum arată o zi din viața unui asistent medical într-o clinică privată din România?

„Cine se trezește de dimineață departe ajunge”,  așa că ziua începe la ora 07:00, îmbraci uniforma și te încarci cu răbdare pentru o nouă zi. O nouă zi în care nu știi cu ce situații o să te confrunți. Aplici tehnicile conform procedurilor.

3. Care sunt principalele atribuții ale unui asistent medical?

Principalele atribuții ale asistentului medical sunt reprezentate de comunicarea și pregătirea pacientului pentru investigațiile corespunzătoare, administrează medicația, efectuează tratamente, pansamente și recoltează probe biologice la recomandarea medicului.

Citește și: INTERVIU | Andreea Gheorghe, student școala postliceală de asistenți medicali generaliști

4. Ce calități ar trebui să aibă un asistent medical?

Calitățile asistentului medical sunt profesionalismul, empatia, integritatea și asumarea responsabilității, curajul și răbdarea.

5. Cum ai descrie relația pacient-asistent medical pe durata tratamentului?

Pacientului trebuie să îi furnizezi informații clare despre tehnică, să îi explici, să îl încurajezi. E important să se simtă în siguranță.

6.  Cât de importantă este comunicarea cu pacientul?

Partea de comunicare în mediul medical necesită mai multă atenție datorită faptului că acesta are în centru pacientul, care se prezintă în plină suferință și incertitudine în fața medicului.  „A știi să asculți este prima condiție a unui dialog.”

7. Ne poți spune o experiență memorabilă cu un pacient al clinicii, ceva ce te-a impresionat?

Experiențe memorabile poți avea în fiecare zi, lucrez în același centru medical de aproape patru ani, sunt pacienți care vin cu regularitate în clinică și mă solicită pentru recoltare și alte investigații, este minunat să simți că pacientul apreciază efortul și munca depusă.

8. Care sunt provocările cu care se confruntă un asistent medical într-o zi de lucru?

Fiind o profesie care are în centru interacțiunea umană este foarte important felul în care se realizează comunicarea și raportarea la ceilalți. Asta e adevărata provocare în fiecare zi.

9. Care sunt cele mai frecvente cazuri pe care le tratați la clinică?

În clinica în care lucrez de obicei sunt frecvente cazurile de infertilitate și sunt medici profesioniști care la sfârșit au rezultate minunate.

10. Cum vezi în acest moment situația sistemului medical din România? Ce ar trebui îmbunătățit după părerea ta?

Situația sistemului sanitar… România are cea mai mare rată a infecţiilor intraspitaliceşti, cea mai mare rată a mortalităţii infantile şi se află pe primele locuri la mortalitatea cauzată de cancer şi de bolile cardiovasculare. Vinovați? Cei care ar putea aloca un buget mai mare pentru aparatură performantă, pentru echipamente medicale, dar nu o fac. Sistemul sanitar ar trebuii să fie prioritar.

11. Care consideri că sunt cele mai importante realizări din cariera ta?

Consider că cele mai importante realizări din cariera mea sunt reprezentate de calitățile de a asculta pacientul, de a da un sfat și cel mai important, de a avea răbdare.

12. Ce îi sfătuiești pe asistenții medicali care sunt la început de drum?

Să fie toleranţi și să aibă răbdare. De asemenea, trebuie să fie receptivi, doar așa poţi să te înţelegi bine cu colegii tăi şi cu celelalte cadre medicale. Să î⁠și însuşească noi deprinderi pentru a rămâne un asistent eficient.

Citește și: INTERVIU | Denisa David, asistent oftalmolog

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment