Alin Teodosiu este medic rezident si unul dintre fondatorii proiectului Rezidentiat+.
Am gasit aceasta platforma anul trecut, cand ma pregateam pentru examenul de Rezidentiat. Am fost placut surprinsa cand am descoperit filmulete si informatii adaptate si explicate care respectau bibliografia (nu tocmai fericita) a examenului de Rezidentiat. Proiectul Rezidentiat+ se adreseaza studentilor care se pregatesc pentru acest examen si este intr-o continua dezvoltare.
Va invit sa cititi interviul de mai jos:
1. Ce specialitate ti-ai ales si de ce?
Sunt in cursul rezidentiatului de neurologie, dar am in plan (tentativ momentan) si o posibila a doua specialitate in psihiatrie. Intotdeauna am fost fascinat de natura umana – de modul in care oamenii rationalizeaza si actioneaza, iar neurologia iti ofera o privire detaliata asupra acestor aspecte si nu numai.
Momentul care mi-a consolidat decizia a fost in timpul facultatii cand am avut prilejul sa particip la un modul de neurostiinte de 3 luni a profesorului Leonard White de la Universitatea Duke. A fost o experienta incredibila ce mi-a demonstrat ce impact poate avea un mentor adevarat.
In momentul actual sunt pasionat de patologiile de somn (tulburarile hipnice), atat cele neurologice cat si cele psihiatrice precum si educatia medicala moderna.
2. De cand a aparut aceasta platforma online? A cui a fost ideea? Cine este implicat in proiect?
Totul a luat nastere imediat dupa ce eu si co-fondatoarea proiectului (actuala sotie) am absolvit examenul de rezidentiat din 2016. Am fost amandoi dezamagiti de intreaga experienta. Desi eram si suntem constienti de dificultatea unui sistem educational sa menajeze toti studentii sai in mod personalizat si sa tina cont de abilitatile individuale, tot exista loc de imbunatatire.
Am inceput prin a pune la un loc toate notitele si schemele pe care le-am creat in timpul studiului nostru si le-am distribuit colegilor ce ne-au succedat. Am avut parte de un feed-back incredibil si asa a luat nastere 📚 Rezidentiat+. Patru ani mai tarziu ne aflam cu o platforma de cursuri online, materiale auxiliare si primele doua podcast-uri cu specific medical din Romania. Absolut totul fiind pro bono cu posibilitatea de donatie.
In momentul de fata suntem implicati, eu si Corina (co-fondatoarea mai sus mentionata). Ea este medic rezident nefrolog cu un interes particular in sfera patologiilor metabolic-nutritionale si in momentul de fata isi finalizeaza internshipul la NSMC (Nephrology Social Media Collective).
Citeste si: Grile-admitere: platforma adresata viitorilor studenti la Medicina
3. Care este scopul ei? Care sunt avantajele? Ce ofera mai exact?
Scopul proiectului Rezidentiat+ este de a veni in ajutorul studentilor cu materiale utile pentru examenul de rezidentiat intr-un format cat mai accesibil si captivant. Noi suntem de parere ca, pentru captivarea atentiei studentilor, este necesara o platforma multimedia bine intocmita, care sa fie atat educativa cat si atragatoare. Proiectul pune la dispozitie cursuri video si notite de curs cu informatii provenite din bibliografia de examen, suplimentate cu scheme si exemple care sa faciliteze procesul de invatare.
In plus, proiectul nostru are format in jurul sau 💬 o comunitate de ~4.000 de studenti si absolventi. In cadrul acesteia implementam elemente de educatie medicala moderna (precum teoria educatiei sociale – Bandura) pentru a ne completa cunostintele. Retelele de socializare pot fi incredibil de utile pentru studiu. In fond ele deja ne capteaza o buna parte din atentia de zi cu zi; trebuie doar sa fim inventivi in modul in care le utilizam.
4. Am gasit si sectiunea Podcast – Medicinistul multipotent. Poti detalia ce vor gasi utilizatorii aici si care este scopul ei?
Podcastul 🎙️ Medicinistul Multipotent este o oportunitate oferita viitorilor rezidenti sa afle mai multe despre specialitatile care ii intereseaza direct de la viitorii colegi. Aici pot descoperi lucruri care nu fac neaparat parte din programul curricular – cum decurge o zi obisnuita, care este atmosfera la locul de munca, care sunt asteptarile si care sunt problemele cu care se vor confrunta. Intotdeauna este util sa stim cu ce ne vom confrunta, dincolo de dificultatile pur medicale despre care invatam in facultate.
De asemenea, proiectul nostru mai gazduieste un podcast – 🎧 Kidney & The Brain de data aceasta dedicat medicilor rezidenti atat proaspat absolventi cat si veterani in care discutam diverse aspecte medicale si zeitgeist-ul aferent.
5. Care a fost feedback-ul primit pana acum? Ce planuri de viitor ai? Care crezi ca va fi evolutia in timp?
Per total foarte bun, suntem intotdeauna incantati cand cursurile/resursele/podcast-urile ii ajuta pe colegii nostri. Chiar daca ar fi vorba doar de un singur coleg ce ar beneficia de munca noastra, tot merita din plin efortul pe care-l depunem.
Daca ar fi sa mentionam un feedback usor negativ este faptul ca (in momentul de fata) proiectul nostru nu este inca gata. Multe capitole nu sunt acoperite. Avand o slujba full time ne este foarte dificil sa lucram la proiect in afara timpului nostru liber, timp ce variaza foarte mult in functie de cantitate de munca de la spital, numarul de garzi din luna respectiva etc. Dar intotdeauna ne straduim sa mentinem un ritm de lucru constant.
Pe viitor avem in plan o platforma de educatie medicala online cu o curricula strict ca a noastra. Sa putem crea cursuri si materiale de calitate de la zero pe termenii nostri, fara a fi constransi de o bibliografie prestabilita.
6. Ce sfaturi ai pentru studentii care se pregatesc de examenul de Rezidentiat?
Cand privim inapoi, intotdeauna vom vedea cu o claritate 20/20. Cu alte cuvinte nu exista un sfat concret pe care pot sa-l dau pentru a rezolva problema rezidentiatului.
Singurul lucru pe care pot sa-l recomand, un lucru de care mi-am dat seama doar dupa ce am trecut de examen – nu este in nici un caz un capat de drum. Cariera voastra nu va fi afectata chiar asa de mult pe cat avem cu totii impresia datorita unui simplu punctaj. Iar acest punctaj nu reflecta cunostintele voastre medicale reale, indiferent ca este 650 sau 947.
Ar trebui sa va axati pe cunostintele pe care doriti sa le stapaniti si dezvoltati pe tot parcursul vietii. Acestea va vor diferentia de colegii vostri si vor avea un impact asupra carierei voastre.
Citeste si: INTERVIU Andrei Voicu, Creatorul Podcastului iT MaTTers
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.