Site icon MEDIjobs

Ce Să Iei În Considerare Și Ce Nu Atunci Când Alegi Rezidențiatul?

rezidentiat

Alegerea rezidențiatului este un pas foarte important pentru fiecare student la medicină. Înainte de a face această alegere, cel mai indicat este să se acorde atenție mai multor detalii, să se întrebe și să se țină cont de anumiți factori. De cealaltă parte, există câteva aspecte care nu ar trebui să influențeze decizia rezidențiatului. Află în continuare de care factorii să ții cont și de care nu, atunci când urmează să îți alegi rezidențiatul, pentru a te putea asigura să iei cea mai bună decizie pentru viitorul tău.

Vrei să te muți din orașul în care ai făcut facultatea?

Indiferent de orașul în care ai parcurs facultatea, te poți decide că vrei să te muți și să aplici la rezidențiat în alt oraș sau poate la capitală. Acest lucru implică mai mulți factori și mai multe cheltuieli și trebuie gândit bine. Ești pregătit să te muți din orașul natal? De asemenea, există și varianta în care deja ai plecat din orașul natal, te-ai înscris la facultate în alt oraș, iar acum vrei să aplici la rezidențiat în altă parte. În acest caz, planificarea trebuie făcută din timp, mai ales în ceea ce privește elementele de logistică – locuință, transport și necesități financiare. Dacă vei lămuri aceste aspecte din timp, vei diminua stresul din perioada rezidențiatului, perioadă în care principala grijă trebuie să fie studiatul și odihna.

Îți place instituția în care vei efectua rezidențiatul?

În calitate de viitor rezident, după atâția ani de studiu, poți lua o decizie care să fie în totalitate potrivită pentru tine. Interesează-te (dacă nu știi deja), unde îți vei efectua rezidențiatul în funcție de specializarea pe care o alegi. Locația instituției poate conta, dotările de care aceasta beneficiază, doctorii renumiți care lucrează acolo, iar lista poate continua, fiecare student având criterii diferite în ceea ce privește opinia despre o anumită instituție.

Ți se potrivesc personalitatea și caracterul cu profesia aleasă?

Fiecare student este diferit și deși toți sunt pregătiți la fel în cadrul facultății, atunci când vine vorba despre personalitate, caracter și compatibilitate cu pacienții, este foarte important ca studentul să le aibă în vedere atunci când face alegerea rezidențiatului. Unele persoane sunt mai liniștite, mai calme, înzestrate cu multă răbdare, în timp ce alte persoane sunt mai alerte, dornice de adrenalină și activitate. În funcție de aceste trăsături personale, studenții pot opta fie pentru o carieră în pediatrie sau reumatologie sau într-un axată pe terapia intensivă. De asemenea, fiecare specializare vine cu anumite cerințe. De exemplu, în cazul unei specializări în chirurgie, indiferent de domeniu, se necesită rezistență la statul în picioare și control de sine ridicat pentru a rezista în sala de operații pentru perioade cât mai lungi. 

Ce factori nu ar trebui să îți influențeze decizia?

Atunci când alegi rezidențiatul, unul dintre factorii pe care nu ar trebui să îi iei în calcul este venitul. Deși este un aspect important în viață, în cazul alegerii rezidențiatului, partea financiară ar trebui să se afle la sfârșitul listei atunci când te decizi cu privire la specializarea. Specialiștii recomandă ca viitorii medici să nu se gândească la sumele pe care le pot câștiga în viitor deoarece nu vor putea profesa cu fericire și entuziasm. Astfel, ei vor munci doar pentru bani și nu vor avea satisfacția unei sarcini bine îndeplinite din pură pasiune, iar în timp, orele petrecute peste program și munca obositoare își vor spune cuvântul.

De asemenea, indiferent de cât de apropiată este relația dintre viitorul rezident și familie/grupul de prieteni, persoanele dragi nu ar trebui să aleagă specializarea studentului. Este adevărat că familia dorește doar binele și succesul, însă dacă părinții tăi își doresc pentru tine o carieră strălucită în chirurgie plastică, iar ție nu îți place această ramură și ai merge mai degrabă spre dermatologie, atunci asta ar trebui să faci. De asemenea, dacă grupul de prieteni vrea să meargă pe aceeași ramură, nu ar trebui să urmezi aceeași cale și tu, mai ales dacă nu îți place. Deși familie și prietenii îți vor binele, dacă tu nu ești pasionat de o anumită ramură și nu îți dorești să evoluezi în această direcție, atunci pe termen lung riști să te plafonezi. Ține minte, rezidențiatul și specializarea aleasă reprezintă unul dintre cei mai importanți pași pentru viitorul tău!

Exit mobile version