Factorii care ii influenteaza pe pacienti in alegerea medicului

Factorii care ii influenteaza pe pacienti in alegerea medicului

Potrivit statisticilor, 6 din 10 pacienti isi aleg medicul care sa ii trateze in functie de cat de apropiat este spitalul fata de locatia in care se afla, insa, pe langa acest aspect foarte important, sunt si alte criterii relevante care ii ajuta sa ia decizia potrivita, precum parerea celor din jur, reusitele medicului, personalul prietenos etc.

Procesul de cautare a medicului potrivit este amplu, de cele mai multe ori, mai ales cand vine vorba despre sanatata copiilor si a familiei, de aceea, pentru a fi printre preferintele pacientilor, medicii trebuie sa cunoasca criteriile esentiale de care tin cont acestia in procesul de selectie a celui mai bun medic. Iata factorii de care trebuie sa tineti cont daca sunteti medic si vreti sa va aflati pe lista pacientilor:

Cum aleg pacientii un nou medic?

Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti este ca alegerea nu este rapida, ci, din momentul constientizarii,  trece prin mai multe etape. Constientizarea necesitatii practicilor medicale este primul pas, dupa care urmeaza procesul de cercetare si examinare. In aceasta etapa, pacientii folosesc mai multe mijloace de informare, pe primul loc fiind internetul si retelele de socializare, dupa care apare nevoia de a cere o parere sincera persoanelor din jur. 

In timpul etapei de cercetare, pacientii vor cauta pareri pro si contra, astfel, potrivit statisticilor, 94% dintre acestia citesc recenzii online pentru a evalua medicii si institutiile medicale. Dupa ce s-au informat si au discutat cu persoanele de incredere din jurul lor, urmeaza sa ia o decizie si sa se programeze. In aceasta etapa, acestia vor tine cont de amabilitatea personalului, de rapiditatea programarii si de dificultatea procesului in sine.

Dupa ce s-au prezentat la control, trebuie sa tineti cont de faptul ca urmeaza sa le povesteasca celor din jur despre experienta la cabinet, despre serviciile pe care le-au primit si nu numai, de aceea trebuie sa va asigurati ca pleaca multumiti si vor reveni, mai mult, ca va vor recomanda si altor persoane. Daca va asigurati ca serviciile medicale pe care le oferiti sunt preferate de pacienti in fiecare etapa a procesului decizional, veti crea relatii benefice pe termen lung, acestia vor deveni pacienti fideli si va vor recomanda.

Citeste si: Care este rolul empatiei în medicină

Factori decisivi in alegerea medicului potrivit

In etapa de cercetare, pacientii vor tine cont de multe aspecte importante:

Proximitatea

Unul dintre cei mai importanti factori de care tin cont pacientii atunci cand isi cauta un medic potrivit este proximitatea fata de locuinta lor. De multe ori, acesta este principalul filtru de cautare in mediul online si nu numai, pentru acestia conteaza ca medicul sa fie cat mai aproape de locatia in care se afla pentru a nu pierde mult timp pe drum, pentru a ajunge usor la spitalul unde va gasi medicul potrivit.

Prezenta in mediul online

Generatia Milenialilor apreciaza prezenta specialistilor in mediul online, mai ales pe site-urile de specialitate sau pe retelele de socializare. De asemenea, recenziile de pe paginile pe care le aveti sunt foarte importante si ii influenteaza pe potentialii pacienti sa va aleaga sau nu.

Reputatia medicului si a spitalului

De cele mai multe ori, recomandarile venite din partea familiei sau a prietenilor au o importanta semnificativa asupra deciziei unui pacient. Cu toate acestea, este bine sa va asigurati ca sunteti apreciat si recunoscut in mediul online, sursa principala de informatii pentru generatia actuala. Nu exista un sablon al pacientului, trebuie sa stiti ca pacientii fac alegeri diferite in situatii diferite.

Informatiile comparative par sa aiba o influenta relativ limitata asupra alegerilor luate de multi pacienti, care isi bazeaza deciziile pe o varietate de caracteristici importante. Cu toate acestea, procentul persoanelor care tin cont de acesti factori este relevant, de aceea este indicat sa tineti cont de toate aceste lucruri daca doriti sa fiti apreciat si recomandat de catre pacienti.

Citeste si: Ziua Internațională a Ascultatului – de ce este important să înveți să îți asculți cu atenție pacienții?

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment