Este, în mod oficial, primăvară, anotimpul pe care îl asociem cu natura înflorită, dar și cu curățenia. Dacă ai în plan o curățenie generală a casei sau vrei să îți reorganizezi dulapul cu haine, noi îți recomandăm să nu te oprești acolo și să acorzi atenție și CV-ului tău. Chiar dacă nu îți cauți un loc de muncă, o “curățenie” generală a CV-ului te va ajuta să fii întotdeauna pregătit și să nu ratezi nicio oportunitate.
Specialiștii recomandă un update al CV-ului la fiecare 6 sau 12 luni. Un CV bine structurat, ușor de parcurs și care conține toate informațiile relevante, poate face diferența pentru obținerea unui interviu și ulterior a jobului dorit.
De unde să începi. Cel mai frecvent întâlnite greșeli în CV-uri
CV-ul trebuie să-ți redea parcursul profesional într-un mod care îți evidențiază competențele și abilitățile. Modul în care este acesta redactat reprezintă o carte de vizită a candidatului. Înainte de a te cunoaște personal, recrutorul vede CV-ul tău, având astfel posibilitatea de a-și forma o primă părere, iar un CV bine structurat și informativ va ieși în evidență, cu siguranță.
Am listat mai jos cel mai des întâlnite greșeli în CV-uri pentru a le putea evita și pentru a convinge angajatorul că ești persoana potrivită pentru job. Iată care sunt acestea:
- Datele de contact incomplete sau chiar greșite. A nota greșit datele de contact reprezintă o greșeală frecvent întâlnită, însă este o eroare gravă pe care o poți face în CV-ul tău. Fără date de contact, angajatorului îi poate fi mai dificil sau chiar imposibil să te contacteze. Acest lucru se întâmplă deoarece majoritatea persoanelor se concentrează mai mult pe conținut, decât pe detalii.
- Greșelile de ortografie. Greșelile de gramatică sau de ortografie sunt un semnal de alarmă pentru orice angajator. Verifică textul de mai multe ori sau roagă o persoană apropiată să se uite peste el. De asemenea, o modalitate de a verifica posibile greșeli este să printezi CV-ul, vei observa mai bine potențiale greșeli atunci când îl citești în format fizic.
- Neadaptarea CV-ului la poziția pentru care aplici. O altă greșeală pe care o poți face este să trimiți un CV generic, fără informații relevante. Pentru a atrage atenția angajatorului și a dovedi că ești persoana potrivită pentru locul de muncă, modifică CV-ul înainte să aplici la jobul dorit, adăugând informații relevante despre experiența și abilitățile tale. Adaptarea CV-ului va arăta că ai fost interesat de ce își dorește angajatorul și reprezintă un mod bun de a atrage atenția și a obține interviul dorit.
Citește și: Spațiile goale din CV: cum folosești perioadele de pauză dintre joburi în favoarea ta
- Enumerarea tuturor responsabilităților pentru fiecare job în parte. Un CV nu trebuie să fie o colecție de fișe de post. Prea multe detalii despre fiecare job pe care le-ai avut poate face angajatorul să își piardă răbdarea în încercarea de a găsi abilitățile și experiențele potrivite pentru locul de muncă disponibil. Scrie concis și adaptat jobului pentru care aplici, astfel încât să fie ușor de citit.
- Estetica. Forma CV-ului este primul lucru observat de angajator. Așadar o așezare proastă în pagină, un CV care nu se printează bine sau care are texte de fonturi diferite vor da impresia unei persoane care nu este atentă la detalii sau care nu stăpânește programe elementare precum Microsoft Word. Prima impresie contează foarte mult, așadar ai grijă să ai un CV care arată îngrijit.
- Informații false sau neactualizate. Una dintre cele mai grave greșeli pe care le poți face este să minți în CV. Poate părea o idee bună să accentuezi sau să exagerezi lucrurile pe care le știi, însă la fel de important este să fii realist și să conștientizezi care îți sunt calitățile, să fii sincer și dacă este ceva ce nu știi să faci, să te arăți dispus să înveți.
Ce trebuie să știi despre reactualizarea CV-ului
Redactarea CV-ului este prima și singura parte a procesului de recrutare asupra căreia ai control deplin. Tu decizi ce va citi angajatorul, cum va arăta CV-ul tău și ce va spune despre tine. Actualizează-l în mod frecvent pentru ca atunci când apare oportunitatea ideală de job să poți aplica rapid și fără teama de a pierde deadline-uri.
Câteva sfaturi pentru reactualizarea CV-ului:
- Elimină informațiile care nu mai sunt de actualitate.
Dacă ești o persoană cu experiență în domeniul medical și ai avut mai multe joburi în trecut, poți doar menționa primele locuri de muncă fără să oferi foarte multe detalii 𑁋 despre ce ai învățat în urmă cu peste 15 ani, de exemplu. Acest lucru este valabil dacă experiența recentă este mai relevantă și mai potrivită pentru locul de muncă pentru care aplici. Poți menționa, în schimb, calitățile și abilitățile deprinse în toată această perioadă și care te fac persoana potrivită pentru jobul pe care ți-l dorești.
Citește și: De ce să ții cont când aplici simultan la mai multe joburi
- Actualizează sarcinile și responsabilitățile pe care le-ai avut.
Fiecare post anterior sau rol de voluntariat din CV trebuie să includă o scurtă listă de responsabilități și realizări. Asigurați-vă că toate sunt actualizate, prezentate clar și concis și că reflectă responsabilitățile pe care vi le-ați asumat, astfel încât angajatorul să poată înțelege cu ușurință ce ați făcut.
- Punctează abilitățile și calificările care te fac candidatul potrivit.
Atunci când vă verificați CV-ul gândiți-vă la lucrurile noi învățate de la ultima dată când l-ați actualizat: ce ați învățat la locul actual de muncă sau la cursuri, prin activități extracurriculare, traininguri sau practică într-un spital sau clinică. Folosiți exemple concrete despre cum ați dobândit aceste abilități. Spre exemplu, nu menționați doar abilitatea de a lucra în echipă, ci dezvoltați spunând că ați dobândit abilitatea de lucru în echipă în perioada rezidențiatului, sau lucrând în echipa unei secții sau a unei săli de operații. Angajatorul va vedea că aceste abilități nu sunt o opinie personală și va înțelege contextul mai amplu. De asemenea, nu omiteți articole sau studii publicate în reviste de specialitate, pot fi detaliul care face diferența între candidați.
- Adaptează CV-ul pentru jobul dorit.
Chiar dacă vă actualizați în mod regulat CV-ul, și aplicați pentru mai multe joburi, nu fiți tentați să îl trimiteți fără să îl verificați. Aruncați o privire la descrierea specifică a postului dorit, în special abilitățile și calificările esențiale. Parcurgeți CV-ul și personalizați-l în funcție de job, asigurându-vă că subliniați abilitățile și experiența care se potrivesc cu ceea ce caută angajatorul. CV-urile clare și ușor de parcurs pentru angajator, din care reiese experiența dorită, au un avantaj clar în fața celorlalte.
Citește și: Cum să scrii un CV medical reușit – sfaturi, ce să cuprindă și scurt exemplu
- Creează un design atractiv.
Așa cum spuneam și mai sus, forma CV-ului este primul lucru observat de angajator, iar prima impresie contează foarte mult. Evită fonturile greu de citit sau template-urile încărcate și optează pentru paragrafe simple, clare și utilizează bulletpoints acolo unde este posibil.
- Verifică CV-ul cu atenție.
Verifică dacă ai informațiile actualizate, în special datele de contact și corectează greșelile de redactare.
- Cere și o a doua opinie.
Uneori, după ce scriem și edităm un text, ne este mai dificil să vedem posibile greșeli. Apelează la un apropiat și roagă-l să verifice textul și să ofere feedback constructiv.
Citește și: Ai trimis CV-ul greșit unei companii? Iată ce trebuie să faci (cu exemple)
- Actualizează și paginile de social media sau LinkedIn.
Potențialii angajatori vă pot căuta pe rețelele de socializare 𑁋 deci, dacă aveți un cont LinkedIn sau o pagină de Facebook, asigurați-vă că aveți și acolo informații corecte și actualizate. Înainte de a posta ceva public pe unul dintre conturile de pe rețelele sociale, gândiți-vă ce ar crede un potențial angajator dacă l-ar citi. Dacă nu ești convins că este genul de informație pe care ar aprecia-o, setează contul privat sau fă postarea vizibilă doar pentru prieteni.
În concluzie, este mai ușor să menții curățenia decât să o faci de la zero. Același lucru este valabil și când vine vorba de actualizarea CV-ului. Nu aștepta până când ai nevoie de el și trebuie să aplici pentru un job, nu știi ce oportunități se ivesc pe parcurs, iar o punere în perspectivă a tuturor lucrurilor pe care le-ai învățat și a progreselor făcute în timp te vor motiva în obținerea postului dorit. Mult succes!
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.