Primul transplant de trahee din istorie a fost realizat la o femeie din SUA, după ce timp de mulți ani a avut probleme mari de respirație și a trăit cu teama că s-ar putea sufoca în somn.
Transplantul, efectuat la un spital din New York, este o premieră mondială, întrucât până în prezent au fost realizate numai transplanturi de trahee sintetică, realizată din celule stem.
Citește și O substanță chimică a dus la creșterea explozivă a cazurilor de Parkinson
Transplantul de trahee, o premieră mondială
Femeia, în vârstă de 56 de ani, a suferit un atac de astm în 2014 și a avut nevoie de ventilator, ceea ce i-a deteriorat traheea. De atunci, a trecut prin mai multe intervenții chirurgicale în speranța că problema se va remedia, dar acestea au provocat și mai multe daune căilor respiratorii. Mai mult, aceasta a fost nevoită să respire printr-o gaură creată chirurgical în gât, procedură numită traheostomie.
Eric Genden, chirurgul care a condus echipa care a făcut operația de transplant, a făcut cercetări în domeniu timp de 30 de ani, de când era la facultatea de medicină.
Operația de transplant de trahee a durat aproximativ 18 ore și au fost implicați aproximativ 50 de specialiști: chirurgi, asistenți medicali, anesteziști, specialiști în căile respiratorii și medici rezidenți.
Citește și Laserele ultra-precise elimină celulele canceroase fără a deteriora țesutul din apropiere
Cel mai mare obstacol în realizarea transplantului a fost transferul sângelui în traheea donatorului, din cauza structurii complexe a organelor de vase de sânge minuscule.
Cercetările efectuate de dr. Genden au descoperit că vasele de sânge mai mari, aproximativ de mărimea unei spaghete din esofag și glanda tiroidă, ar putea asigura fluxul sanguin către traheea donatorului.
Chirurgul Eric Genden monitorizează starea și evoluția pacientei sale, iar până în prezent, nu sunt semne că organismul femeii ar respinge noua trahee.
„S-a descurcat incredibil de bine, sincer, mai bine decât am crezut vreodată. Ceea ce este cu adevărat interesant e faptul că celulele ei cresc în traheea donatorului. Așadar, traheea donatorului devine încet a ei”, a spus medicul.
Citește și Depistarea precoce a Parkinsonului cu ajutorul tehnologiei
Transplantul de trahee ar putea oferi o nouă speranță pacienților care au suferit leziuni ale traheei cauzate de arsuri, defecte congenitale sau au fost conectați mai mult timp la ventilator, inclusiv bolnavilor de COVID-19 care prezintă leziuni severe după ce au fost intubați.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.