Site icon MEDIjobs

Ministrul Sănătății a adoptat noile măsuri pentru asigurarea disponibilității medicamentelor

medicamente

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul de modificare și completare a cadrului legal pentru asigurarea disponibilității medicamentelor folosite pentru a rezolva anumite nevoi speciale.

Conform ordinului, ministerul introduce o nouă procedură, mai clară, pentru acordarea autorizației de furnizare a medicamentelor destinate nevoilor speciale. În acest mod ”se creează cadrul legal pentru selectarea ofertei distribuitorului angro având ca prim criteriu punerea pe piață a medicamentului în cel mai scurt timp, într-un interval propus printr-un anunț publicat pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), ulterior urmând a fi aleasă oferta cea mai avantajoasă ca preț”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătății.

Citește și Ordin al Ministerului Sănătății pentru a asigura medicamentele esențiale pacienților

De asemenea, modificările vizează anumite obligații explicite pentru distribuitorii de medicamente care beneficiază de această autorizație. Obligațiile au rolul de a asigura stocurile adecvate pe piață și de a evita o penurie, inclusiv pentru categoria de medicamente dedicate nevoilor speciale.

Totodată Agenția Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România va putea retrage autorizația distribuitorilor care nu respectă asigurarea disponibilității efective a medicamentelor pentru pacienți. Agenția va trebui să comunice lunar o situație a tuturor autorizațiilor pentru aceste medicamente și totodată să evidențieze informațiile legate de stoc, punerea pe piață a respectivelor medicamente, penurii sau întreruperi de distribuție, precum și orice alte probleme apărute pe lanțul de distribuție.

Lista medicamentelor poate fi găsită în Monitorul Oficial nr. 710/19 iulie, pag. 7-10.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Sursă imagine: Ministerul Sănătății

Exit mobile version