6 sfaturi care să te ajute să îți alegi cel mai bun mentor

6 sfaturi care să te ajute să îți alegi cel mai bun mentor

În timpul facultății de medicină, un mentor te poate ajuta în mai multe privințe: să te descurci cât mai bine la cursuri, cum să înveți cât mai eficient, să îți alegi specializarea și să iei cele mai bune decizii legate de carieră. 

Dar cum să alegi cel mai potrivit mentor pentru tine? Ce factori să ai în vedere ca să te asiguri că persoana respectivă te poate ajuta pe tine să fii cea mai bună versiune a ta? Îți prezentăm în acest articol câteva sfaturi care te vor ajuta să iei cea mai bună decizie.

Citește și INTERVIU Cosmin Gheorghe, student medicina: “Nu știam cum aș putea să ajut și trupul, nu doar mintea și sufletul, iar medicina a fost răspunsul”

1. Poți avea mai mulți mentori

Dacă ți se pare că nu ai în jurul tău nicio persoană care să te ajute pe toate planurile, ai în vedere că nu trebuie să te limitezi la un singur om. Poți apela la ajutorul mai multor specialiști, în funcție de domeniul în care excelează.

Astfel, unii mentori te pot ajuta cu alegerea cursurilor pe care să le urmezi, alții cu sfaturi de carieră și alții îți vor arăta cum să te descurci în perioada rezidențiatului. Nu îți fie frică să întrebi specialiștii dacă te pot sfătui atunci când ai nevoie.

2. Cere părerea colegilor tăi

Cu siguranță nu ești singurul dintre colegii tăi de la facultatea de medicină care își dorește un mentor. Dacă știi despre alți prieteni care deja și-au găsit, întreabă-i cum este relația lor, dacă se simt confortabil atunci când sunt îndrumați.

Este important să ai o relație onestă cu mentorul tău, trebuie să simți că îi poți cere ajutorul și atunci când greșești. Ideal ar fi să găsești o persoană care are aceleași valori ca tine, astfel eviți eventualele conflicte.

Citește și Metode simple pentru a face bani ca student la medicina 

3. Dacă primești un test, nu îl ignora

Unii mentori aleg să își testeze studenții înainte să accepte să îi îndrume. Este modul lor de a se asigura că ai cunoștințele necesare ca să reușești în domeniul medicinii și că ești un student serios, dispus să muncească.

Dacă mentorul îți cere să citești o carte sau un articol de specialitate, asigură-te că vei face asta în cel mai scurt timp. Trebuie să fii capabil să îi arăți acestuia că ai înțeles ce ai citit și că ești interesat de subiect.

4. Fii pregătit cu o listă de probleme

Ești în căutarea unui mentor deoarece ai nevoie de ajutor cu anumite probleme. Astfel, cel mai bine ar fi să le treci pe o foaie ca să fii pregătit atunci când vei merge la întâlnire cu specialistul.

În acest mod, nu îți vei pierde nici tu timpul și nici mentorul. În plus, nu există șansa să uiți să întrebi anumite lucruri importante din cauza emoției sau grabei. Dacă ai adresa de e-mail a specialistului, îi poți trimite întrebările din timp ca să se poată pregăti și el/ea.

5. Mulțumește-i mentorului pentru ajutor

Trebuie să conștientizezi că persoana respectivă își folosește timpul și resursele pentru a te ajuta pe tine să reușești. Astfel, dacă vrei să ai în continuare o colaborare frumoasă, e bine să îi mulțumești mentorului pentru efort.

Nu este necesar să faci asta folosind cadouri sau să exagerezi cu declarații de adorație sau laudă. Este de ajuns să îi explici în timpul întrevederilor voastre cum un anumit sfat te-a ajutat să iei o decizie bună.

Citește și INTERVIU Georgiana Pară, studentă la medicină ȋn anul IV: „Nu toţi eroii poartă pelerină”

6. Fii sincer cu mentorul tău

Dacă vrei să ai succes, este foarte important să fii sincer cu mentorul tău. Spre exemplu, dacă primești o sarcină de îndeplinit care nu îți stârnește interesul sau care nu se potrivește cu profesia pe care vrei să o urmezi, este mai bine să îi explici asta de la început.

De asemenea dacă nu înțelegi ceva la cursuri sau ai făcut o greșeală, nu îți fie frică să recunoști. Cel mai probabil vrei să fii printre primii mereu, dar acest lucru nu este posibil tot timpul. Trebuie să îți cunoști limitele și problemele, pentru a fi în stare să le rezolvi.

Atât timp cât ești student, dar și pe parcursul carierei, nu trebuie să te oprești niciodată din învățat. Pe lângă efortul pe care îl depui tu, îți va fi de ajutor și un mentor care să te îndrume să iei cele mai bune decizii.

Despre Autor

Otilia Dobos

Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.

Facebook Comment