6 optiuni de cariera in medicina sportiva

6 optiuni de cariera in medicina sportiva

Indiferent daca sunteti un fost sportiv sau doriti sa lucrati cu sportivii, medicina sportiva si domeniile de sanatate conexe, cum ar fi reabilitarea fizica sau antrenamentul atletic, ofera numeroase optiuni de cariera. 

Medicina sportiva se refera in general la tratarea sportivilor de catre o echipa de profesionisti cu diferite niveluri de educatie. Acesta este un domeniu vast care contine mai multe trasee de cariera. Cei interesati de medicina sportiva ar putea explora o cariera de medic, kinetoterapeut, antrenor atletic etc. Cea mai mica cerinta educationala pentru oricare dintre aceste cai este o diploma de licenta, iar cea mai mare este o diploma de doctorat.

Domeniul medicinei sportive se concentreaza pe prevenirea si tratarea leziunilor legate de sport si imbunatatirea miscarii si a performantei nu numai la sportivi, ci si la pacientii care cauta programe de exercitiu eficiente si pentru pacientii cu dizabilitati care doresc sa-si extinda capacitatile fizice.

Medicina sportiva este asigurata de o echipa interdisciplinara de profesionisti, incluzand medici, asistenti medicali, kinetoterapeuti, terapeuti, antrenori atletici, asistente medicale si altii. Fiecare program educational difera in functie de cerintele de instruire, durata pregatirii si sfera de practica.

Iata ce optiuni veti avea daca alegeti o cariera in medicina sportiva:

1. Chirurg ortoped

Chirurgii ortopezi trateaza cele mai severe leziuni cauzate de sport si probleme musculo-scheletice. Chirurgia ortopedica este una dintre cele mai bine platite meserii din medicina sportiva, dar necesita, de asemenea, o pregatire ampla. 

Daca aveti studiile necesare pentru a fi chirurg si puteti functiona bine sub presiune si in circumstante extrem de stresante, asa cum fac deseori chirurgii, este posibil ca aceasta meserie sa vi se potriveasca de minune.

2. Antrenor de atletism

Antrenorii de atletism nu trebuie confundati cu antrenorii personali pentru ca acestia lucreaza cu echipe sportive pentru a ajuta la prevenirea si gestionarea accidentarilor. Antrenorii de atletism au cel putin o diploma de licenta, iar unii au studii de master. Adesea sunt angajati in scoli sau echipe profesionale de sport.

3. Kinetoterapeut

Kinetoterapeutii se concentreaza, de asemenea, asupra beneficiilor pentru sanatate ale exercitiilor fizice. Ei dezvolta si supravegheaza programe de exercitii pentru a ajuta oamenii sa-si recapete puterea si mobilitatea in urma unei accidentari sau a unei boli. 

Ei dezvolta planuri de exercitii terapeutice, inclusiv exercitii acvatice si ajuta oamenii sa invete din nou cum sa mearga sau sa foloseasca un membru protetic. Kinetoterapeutii nu lucreaza numai cu sportivi sau doar cu leziuni sportive, dar aceasta cariera este populara in randul sportivilor din cauza presiunii fizice a activitatii lor.

4. Terapeut prin dans

Daca dansul este sportul preferat, atunci o cariera ca terapeut prin dans poate fi potrivita. Astfel de terapeuti au cel putin o diploma de licenta, dar cei mai multi au studii superioare urmate in cadrul unui program acreditat de terapie prin dans. Terapia prin dans este adesea folosita pentru a trata o varietate de probleme, atat fizice, cat si psihologice.

5. Psiholog sportiv

Obtinerea succesului in lumea sporturilor profesionale sau olimpice poate fi extrem de stresant. Pentru a castiga, sportivii au nevoie nu numai de abilitati fizice si de atletism, ci si de rezistenta mentala si de duritate pentru a ramane puternici si motivati chiar si atunci cand se confrunta cu presiuni extreme sau cu circumstante provocatoare. 

Psihologii sportivi sunt profesionisti din domeniul sanatatii mintale care se specializeaza in nevoile de sanatate mintala a sportivilor, cum ar fi motivatia, ameliorarea stresului, a anxietatii si tehnici de imbunatatire a performantei.

6. Fiziolog

Fiziologia este studiul proceselor de viata. Potrivit specialistilor, fiziologii sportivi sunt oameni de stiinta care efectueaza investigatii pentru a gasi raspunsuri si adaptari la activitatea musculara, de aceea utilizeaza subiecti umani sau animali intr-un cadru clinic, un institut de cercetare sau o institutie academica.

Majoritatea fiziologilor sportivi au cel putin o educatie la nivel de master. Cu toate acestea, daca va intereseaza partea de cercetare sau rolurile academice, un doctorat ar fi necesar.

Domeniul medicinei sportive este in plina expansiune, avand una dintre cele mai rapide rate de crestere a oricarui domeniu de asistenta medicala. Medicii din domeniul sportului, antrenorii si alti profesionisti trateaza atat sportivii, cat si pacientii obisnuiti, ceea ce extinde domeniul de aplicare a practicilor lor si numarul de persoane pe care le ingrijesc.

In timp ce exista multe oportunitati de cariera in medicina sportiva, majoritatea profesionistilor din industrie se ocupa in general de prevenirea si tratarea accidentarilor sportive. 

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment