Site icon MEDIjobs

6 lucruri pe care as fi vrut sa le stiu inainte de a deveni asistent medical

In momentul in care alegi sa devii asistent medical, exista sansa ca de-a lungul carierei tale sa ajungi sa te supraspecializezi si in alte domenii, precum… psihologia, tehnologia, medierea etc. Iata cateva dintre lucrurile pe care asistentii medicali si-ar fi dorit sa le stie inainte de a isi incepe cariera:

  1. Vei primi mereu poze, mesaje pe Whatsapp, telefoane, mailuri de la prieteni si familie care iti vor cere sfaturi medicale.

Apropiatii iti vor povesti detalii despre starea lor de sanatate tot timpul, cand va intalniti in vizite, in oras sau la mese in familie. Desi nu ai vrea sa profesezi si in timpul tau liber, tii la toti cei din jurul tau si vrei sa ii ajuti cu sfaturi benefice pentru sanatatea lor.

  1. Ii vei simti pe colegi la fel de apropiati ca pe membrii familiei

Te vei apropia de cei cu care lucrezi foarte rapid – asta fiindca de multe ori vei petrece sarbatorile cu ei, in timpul garzilor, veti impartasi nenumarate bucurii legate de starea pacientilor sau, din contra, veti fi alaturi unii de altii in cazul unor intamplari mai putin fericite. Colegii tai vor fi oamenii cu care iti vei petrece cea mai mare parte din zi, ei vor fi cei care iti vor intelege cel mai bine stresul la care esti supus si pasiunea ta pentru aceasta meserie, mai bine decat toti ceilalti oameni din viata ta.

  1. Iti vei dezvolta simtul umorului.

Cateodata, vei reusi sa treci peste unele intamplari neplacute din viata ta cu zambetul pe buze. Viata in sistemul medical te va “cali” si te va face sa devii mai puternic, sa dezvolti niste mecanisme de a face fata mai bine stresului, inclusiv prin glume sau prin destinderea atmosferei in momente mai tensionate.

  1. Scoala nu te va pregati pentru primul sau al 20-lea deces.

Decesele fac parte din viata unui specialist din sistemul de sanatate. Din pacate, in timpul scolii, un viitor asistent medical nu va fi pregatit pentru cum sa fie puternic dupa primul sau pacient decedat. Multi asistenti si-ar fi dorit sa stie cum sa comunice mai bine cu membrii familiei unui pacient decedat. Unii asistenti si-ar fi dorit sa stie cum sa reactioneze in momentul in care un batran le va spune “Sunt pregatit sa mor”. Niciun asistent medical nu poate ramane total imun la efectele pe care le are decesul unui pacient de-al sau.

  1. Daca nu ai o memorie forte, e important sa gasesti un sistem care sa te ajute sa iti aduci aminte tot.

In calitate de asistent medical, trebuie sa tii minte detalii legate de starea de sanatate a pacientilor tai. Doctorii vor conta pe tine si se vor baza ca vei avea toate raspunsurile la intrebarile pe care le au vis-à-vis de evolutia fiecarui pacient. Pregateste-te sa ai tot timpul dupa tine un pix si un carnetel pentru a putea nota cat mai multe detalii, de-a lungul zilei.

  1. Cateodata te vei confrunta cu dureri ale intregului corp.

Vei sta in picioare multe ore in sir, s-ar putea sa nu ai timp sa ajungi la toaleta, vei ridica pacienti care cantaresc si 150 de kilograme… sunt doar cateva din provocarile de care vei avea parte, din punct de vedere al solicitarii fizice, dar carora le poti face fata daca acorzi importanta odihnei si sportului (pentru a-ti intari musculatura).

Voi ce ati fi vrut sa aflati despre aceasta meserie inainte de a deveni asistent medical?

Daca acest material ti-a fost de folos, nu uita sa te abonezi la newsletter-ul nostru pentru a primi regulat, direct pe email-ul tau cele mai recente articole.

 

Exit mobile version