Saptamana aceasta ne-am indreptat atentia catre specialitatea Ortopedie si, cu ajutorul www.qmed.com, am facut o lista cu cateva dintre cele mai importante descoperiri recente in acest domeniu, de la solutiile pentru regenerarea tesutului osos la membrele bionice.
- Descoperire importanta la MIT privind cresterea oaselor
Inginerii chimisti de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au proiectat un fel de tesut implantabil acoperit cu factori de crestere osoasa care se elibereaza lent, in timp, determinand organismul sa formeze rapid tesut nou care arata si functioneaza la fel ca tesutul original. Acest tesut ar putea sa schimbe paradigma in tratamentul leziunilor osoase si a altor defecte care incetinesc cresterea oaselor.
- Folosirea hidrogelului pentru a ajuta celulele stem in repararea oaselor
Atunci cand celulele stem sunt folosite pentru a repara tesutul osos, multe dintre ele migreaza departe de locul repararii. Cercetatorii de la Universitatea Rochester din New York au dezvoltat o metoda de a mentine celulele stem in loc, rezultand intr-o regenerare mai rapida si mai eficienta a tesuturilor. Cheia succesului consta in invelirea celulelor stem in hidrogel. Hidrogelul imita tesuturile naturale ale corpului, dar este special conceput pentru a se degrada si disparea inainte ca organismul sa il detecteze ca fiind corp strain si sa declanseze raspunsul imunitar, pentru a nu compromite procesul de vindecare (o caracteristica vitala pentru procesul de reparare).
- Folosirea nanotuburilor pentru a face implanturile mai “prietenoase” cu oasele
Nasseo, companie care fabrica dispositive medicale, a obtinut aprobarea FDA (Food and Drug Administration) pentru sistemul TiArray Dental Implant System, care foloseste o suprafata speciala formata din nanotuburi din dioxid de titan pentru a face suruburile din titan mult mai prietenoase fata de cresterea oaselor. Cercetatorii spera sa creeze o legatura intre implant si os suficient de rapid, pentru a preveni aparitia inflamatiei.
- O mana protetica cu simt tactil
Cercetatorii de la Institutul Federal de Tehologie din Elvetia au inregistrat recent progrese in ceea ce priveste protezele care pot transmite senzatii tactile. Au reusit acest lucru prin introducerea unui set de electrozi in nervii ulnari si median ai pacientului. Fortele de apucare detectate de senzorii incorporate in varful degetelor unei maini protetice au fost transformate in stimuli electrici livrati direct catre electrozi.
- Matasea si magneziul – materiale potrivite pentru implanturi
Placutele si suruburile realizate din proteine din matase nu doar ofera posibilitatea unei remodelari mai eficiente a osului, dar pot fi absorbite de corp in timp, conform cercetatorilor de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universitatii Tufts si de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess.
- Bratul bionic
In 2014, FDA a aprobat primul brat bionic care poate executa mai multe miscari simultane, controlate de semnale electrice generate de electrozi EMG. Bratul se numeste LUKE (Life Under Kinetic Evolution), a fost creat de Mobius Bionics si lansat pe piata in 2016.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.