De cele mai multe ori, persoanele care sufera de afectiuni reumatice au de-a face cu daune majore la nivel articular, de aceea este important sa fie diagnosticate timpuriu, astfel incat sa primeasca tratament cat mai devreme, iar boala sa nu evolueze rapid. Iata ce trasaturi te transforma dintr-un medic reumatolog bun, intr-unul exceptional:
1. Compasiunea
Cand pacientul vine la reumatolog are deja o multime de ganduri si intrebari, asa ca medicul ar trebui sa il priveasca pe acesta cu compasiune si empatie, sa il incurajeze, sa ii vorbeasca despre boala sa si sa il asigure ca totul va fi bine. Multe boli autoimune si reumatologice au simptome greu de identificat, insa medicul reumatolog nu ar trebui sa isi ingrijoreze pacientul, spunandu-i ca nu stie (inca) ce diagnostic sa stabileasca. Cu cat pacientul va simti ca medicul este mai implicat si mai intelegator, cu atat mai mult se va linisti si va avea incredere ca lucrurile se vor aseza.
2. Disponibilitatea
Nu este vorba neaparat de timpul acordat consultului, ci mai degraba de implicarea de care medicul da dovada. Pacientul are nevoie sa i se acorde atentie, sa fie ascultat si inteles, apoi examinat in liniste. Medicul nu trebuie sa grabeasca pacientul, ci dimpotriva trebuie sa il faca pe acesta sa simta ca situatia sa este foarte importanta si va primi atentia cuvenita.
3. Spiritul de echipa
De multe ori, medicul reumatolog va trebui sa lucreze in echipa cu alti specialisti (cardiolog, gastroenterolog, psiholog etc) pentru a stabili diagnosticul corect si pentru a trata cum se cuvine afectiunea de care sufera pacientul. De aceea, acesta trebuie sa stie cum sa lucreze in echipa, sa tina cont de sugestiile altora si sa dea randament.
4. Atenția la detalii
Spiritul de observatie este important, in general, in medicina. Insa pentru medicul reumatolog este esential sa aiba acest spirit pentru ca altfel poate trece cu vederea semne, simptome si indicii ce ar putea ajuta in stabilirea diagnosticului corect.
5. Setea de cunoastere
Experienta este necesara pentru a deveni un medic bun, insa trebuie sa mentionam si setea de cunoastere printre trasaturile unui medic reumatolog de exceptie. Asta pentru ca reumatologia este o arie in care se fac cercetari si descoperiri in permanenta, iar reumatologul trebuie sa fie mereu la curent cu noutatile, astfel incat sa ii ofere pacientului cea mai buna ingrijire. Daca vrei sa excelezi in profesia aleasa si sa iti pastrezi pacientii ani la rand, e important sa te straduiesti in permanenta sa devii mai bun.
Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.