Site icon MEDIjobs

5 sfaturi pe care le-am retinut din conferinta “Doctorii vorbesc” #3

Editia a 3-a a conferintei “Doctorii vorbesc” a avut-o ca invitat special pe Doamna Doctor Raluca Ioana Teleanu, seful sectiei de Neuropediatrie din cadrul Spitalului de Copii “Victor Gomoiu”. Este un medic apreciat atat de parinti cat si de studenti, rezidenti si indragit de micii pacienti. Pasiunea pentru neuropediatrie si dorinta de a aduce imbunatatiri in ceea ce priveste grija pentru copii cu probleme neurologice a dus la infiintarea unei asociatii “NEUROCARE” (click aici).

Tema discutiei a fost despre cariera doamnei doctor si lectiile invatate de dumneai pe parcursul timpului.  Am avut ocazia sa ascultam cateva sfaturi despre cum sa ne pastram motivati la inceput de drum profesional, cum sa lucram mai bine in echipa si cum sa realizam un echilibru intre viata profesionala si cea personala. Iata cele cateva idei principale pe care noi le-am extras din discursul doamnei doctor:

1. Continua sa visezi!

Daca ai un vis si esti constient de necesitatea lui si implicatiile asupra pacientilor, nu renunta!

Doamna Doctor Raluca Teleanu este o persoana optimista, care a stiut ce inseamna sa “infrangi” niste bariere impuse de societate. Neuropediatria este un domeniu in care, din pacate, nu activeaza foarte multi specialisti. De asemenea exista anumite zone ale tarii in care nu sunt sectii de neuropediatrie. Asociatia NEUROCARE  a aparut din dorinta dumneaei de ajuta copii, fiind un proiect in care doamna doctor s-a implicat in proportie destul de mare. Fara o echipa de PR, fara pregatiri de specialitate, doar cu echipa medicala si cu multa vointa din partea celor care au aceleasi viziuni despre sanatate, doamna doctor Teleanu impreuna cu echipa sa de la NEUROCARE au reusit sa aduca un plus acestei specializari si o raza de speranta parintilor ce aveau nevoie de sprijin.

2. Accepta ca ai nevoie de ajutor.

O echipa medicala trebuie sa fie unita. Nu este normal sa existe atitudini negative sau rautacioase fata de colegii tai. Intotdeauna o a doua parere sau o mana de ajutor este binevenita. Doamna Doctor Raluca Teleanu este cel mai bun exemplu in acest caz. Fiind Seful Sectiei de Neuropediatrie si-a dat seama ca atitudinea adoptata de ea va fi un model pentru ceilalti. Cu alte cuvinte: “Primesti ceea ce esti”. O echipa care se sincronizeaza si este coordonata intr-un mod adecvat va avea mai mult randament si rezultate bune decat un medic pe cont propriu.

Cu totii avem zile mai putin bune, insa in domeniul medical este practic imposibil sa-ti permiti sa faci greseli in functie de starea pe care o ai. De aceea e important sa ai pe cineva care sa-ti ofere ajutorul in situatiile acestea.  O echipa medicala este formata atat din medici specialisti cat si din medici rezidenti, asistente medicale, infirmieri, brancardieri. Respectul trebuie sa existe pentru toata lumea din cadrul sectiei, indiferent de functie.

O pozitie universitara ar trebui sa te faca mai responsabil si constient de faptul ca vei fi mentorul cuiva. Doamna Doctor Raluca Teleanu ne explica aici un principiu de viata pe care ea il are: “Sunt si medic si sef de lucrari la catedra de Neuropediatrie. Poate ca in meseria de medic nu sunt cea mai buna, dar faptul ca reusesc sa influentez studentii si medicii rezidenti din jurul meu sa fie mai buni si sunt un mentor apreciat, asta ma face pe mine sa excelez.”

3. “Imi pasa” – Despre importanta inteligentei emotionale

“Cred ca succesul vostru profesional vine de la aceasta sintagma: Imi pasa”. Inteligenta emotionala este un element esential in cariera oricarui medic. Reprezinta capacitatea de a-ti gestiona emotiile si de a stii cum sa comunici eficient cu ceilalti, pentru a-ti indeplini scopul final. Ca medic este important sa-i intelegi pe cei din jurul tau si sa creezi un mediu propice dezvoltarii productivitatii si a imaginii personale. Chiar daca in facultate nu se pun bazele acestui concept si nu exista cursuri speciale care sa te invete cum sa comunici cu pacientii sau sa faci fata situatiilor dificile, iti recomand sa investesti timp intr-un research pe aceasta tema. Exista si o carte: Inteligenta Emotionala scrisa de Daniel Goleman, pe care v-o recomand.

In momentul in care iti pasa de pacientii tai cu siguranta vei avea un randament mai bun. Insa exista o diferenta intre imi pasa profesional si imi pasa la modul intim, famililal.

In aceasta specializare esti inconjurat de copii si parinti si poate una dintre cele mai mari “capcane” in care cad medicii este aceea de a se pune in pielea lor. Trebuie sa inveti sa fii empatic si sa nu te implici emotional in cazurile pe care le ai la spital. Poate suna rautacios, insa asta nu inseamna sa nu tratezi cazurile cu aceeasi responsabilitate sau sa nu iti dai interesul.  Trebuie sa fii capabil, indiferent de complexitatea patologiei, sa ai o viziune obiectiva.

4. Gaseste timp si pentru celelalte pasiuni ale tale.

Pe langa a fi un medic foarte bun, Doamna Doctor Raluca Teleanu este si un fan al cititului. Daca doresti sa vezi cartile recomandate de doamna doctor in cadrul conferintei, te invit sa vizionezi intregul filmulet aici. Ideea de a avea si alte pasiuni pe langa medicina, te poate ajuta la dezvoltarea personala. Cititul pana acum este preferatul invitatilor din cadrul conferintelor noastre si poate e un “defect profesional”, insa asa iti poti imbogati cultura generala. Meseria de medic este un stil de viata si un hobby te poate ajuta sa te detasezi.

5. Familia este un punct de sprijin.

Echilibrul personal are o mare importanta in desfasurarea activitatilor zilnice. O familie care te intelege si te sustine are un efect benefic. Mai ales atunci cand esti femeie ai nevoie de intelegere si ar trebui sa fii pregatita pentru multe nopti petrecute in spitale si ganduri si griji indreptate catre pacientii tai. Daca iti doresti copii trebuie sa-ti stabilesti prioritatile. Nu poti gasi oricum un moment perfect pentru a face copii, iar concediul postnatal, indiferent de perioada pe care o alegi sa stai acasa, departe de meseria ta, te cam tine pe loc. Nu este usor, dar nici imposibil, iar un copil iti poate aduce cele mai mari satisfactii emotionale.

 

Urmareste intregul discurs al Doamnei Doctor Raluca Teleanu de la cea de-a treia editie a conferintei “Doctorii vorbesc” aici.

De asemenea, poti citi despre sfaturile si ideile dezbatute la celelalte editii ale seriei “Doctorii Vorbesc” in articolele de mai jos:

“Doctorii vorbesc #4: Dr. Bogdan O. Popescu”: click aici.

“Doctorii Vorbesc #5: Dr. Doina Hrehoret”: click aici.

 

Exit mobile version