Meseria de asistent medical este dificilă și nimic nu te protejează de problemele cu care se confruntă angajații din alte domenii de activitate. Una dintre marile temeri ale oricărui salariat este concedierea, iar motivele unei asemenea decizii sunt comune în aproape toate profesiile.
Sigur că există și situații limită, când trebuie disponibilizați mai mulți medici și asistenți, însă în afară de aceste cazuri destul de rar întâlnite, nu ar trebui să-ți faci griji că-ți vei pierde locul de muncă, cât îți faci corect meseria. Iată care sunt principalele motive pentru care sunt concediați asistenții medicali.
Fură produse sau echipament
Poate îți este greu să crezi, dar unul dintre cele mai des întâlnite motive pentru concediere este furtul din bunurile companiei. Prin urmare, este un „obicei” destul de răspândit, inclusiv în rândul asistenților medicali și un motiv cât se poate de firesc pentru concediere.
Desigur, furtul de echipament nu înseamnă că vreun asistent a încercat să plece acasă cu un ecograf sau un stativ de perfuzii. Este vorba de „mărunțișuri”, cum ar fi însușirea unor seringi, halate, mănuși, a unor medicamente sau chiar a unor consumabile de papetărie ori cafea sau veselă din cabinetul medical. Angajații necinstiți nu sunt concediați din cauza pagubei pe care au produs-o companiei, ci pentru lipsa lor de moralitate lor, care este normal să fie pedepsită. Un asistent care fură din bunurile spitalului sau cabinetului nu va fi niciodată dedicat pacienților și meseriei sale.
Minte pacienții sau își minte șeful
Se știe că minciuna are picioare scurte, dar mulți angajați tind să ignore acest lucru. De aceea, al doilea motiv frecvent pentru concediere este minciuna. Sigur că unele minciuni sunt aparent nevinovate, cum ar fi păcălirea șefului că te simți rău atunci când de fapt vrei doar o zi liberă, să te odihnești. Alte minciuni sunt însă extrem de grave și pot aduce daune serioase spitalului, clinicii sau pacienților și nu pot fi trecute cu vederea sub nicio formă.
Dincolo de imaginea proastă pe care și-o face un asistent medical care minte, această problemă de credibilitate se va răsfrânge și asupra clinicii sau spitalului unde lucrează și chiar asupra întregii sale bresle. Prin urmare, este normal ca minciuna să nu fie tolerată sub nicio formă într-o companiei, dar cu atât mai puțin într-o meserie în care informarea corectă este esențială și face deseori diferența dintre viață și moarte.
Hărțuiește colegii
Hărțuirea la locul de muncă poate lua multe forme și, dacă nu ai grijă, e posibil să ai probleme și chiar să-ți pierzi jobul. Astfel, hărțuire nu înseamnă doar aluzii sexuale explicite sau jignirea colegilor, ci și unele remarci mai subtile, care pot fi însă extrem de supărătoare. Printre acestea se numără criticarea ținutei colegilor, a obiceiurilor legate de stilul lor de viață, cum ar fi alimentele pe care le mănâncă în pauza de masă sau faptul că un anumit coleg este prea slab sau prea gras. Și remarcile referitoare la unele defecte fizice intră în această categorie.
Cumulate, în timp, toate aceste discuții răutăcioase, chiar dacă nu sunt neapărat rău intenționate, pot deveni un adevărat coșmar pentru respectivul coleg și e doar o chestiune de timp până când vei primi observații din partea șefilor sau de la HR și chiar sancțiuni. Prin urmare, dacă nu îți place să lucrezi cu un anumit coleg sau te deranjează ceva legat de el, jignirea sau ironizarea nu este o soluție. Păstrează pentru tine remarcile care îi pot face pe alții să se simtă prost.
Nu își face treaba
Oricine poate avea o zi proastă la muncă, iar asta se întâmplă cu atât mai des în cazul unor meserii foarte solicitante, cum este cea de asistent medical. Dar atunci când un asistent nu lucrează eficient timp de săptămâni sau luni de zile, când nu este interesat de activitatea lui sau nu se concentrează pe ceea ce face, ori pare pur și simplu plictisit și fără chef de muncă, este clar o problemă serioasă.
Și cum în această profesie atenția și dedicarea față de pacient sunt esențiale, este clar că un asistent medical care nu își poate face meseria așa cum trebuie nu are ce să mai caute în acest domeniu. Desigur, dacă te simți surmenat ar trebui să discuți cu șeful tău și să ceri un concediu medical sau să recunoști că ai nevoie de ajutor din partea colegilor, că nu poți face totul singur. Important este să comunici sincer și să cauți soluții la problemele tale, nu să renunți pur și simplu și să mergi la serviciu doar pentru a face act de prezență.
Lipsesc foarte des sau întârzie mereu
Un angajat care ajunge mereu cu întârziere la program sau cere zile libere fără motiv nu poate fi de încredere, prin urmare va fi până la urmă concediat. Nu includem aici cazurile reale, când te simți rău sau ai de rezolvat probleme personale, pentru că șefii vor înțelege aceste situații. Însă dacă un asistent vine mereu cu scuze prea puțin credibile pentru absență sau întârziere, este clar că nu e dedicat muncii sale și ar trebui să plece.
Dacă ai de rezolvat probleme personale sau de sănătate, poți cere concediu medical sau concediu fără plată, pentru că ai acest drept. Însă nu încerca să profiți de bunăvoința șefului și a colegilor care sunt nevoiți să facă ore suplimentare din cauza absenței tale, pentru că în cele din urmă va fi clar că nu ai motive reale să lipsești.
Prin urmare, având în vedere care sunt cele mai frecvente motive pentru care asistenții medicali sunt concediați, nu ai de ce să-și faci griji pentru locul tău de muncă. Dacă ești un angajat serios, muncitor și cinstit, dedicat meseriei tale, cu siguranță vei fi apreciat și ai toate șansele să rămâi mult timp în această funcție.
Sunt jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă, îmi place să scriu în special articole despre știință, tehnologie, sănătate. Sunt pasionată și de istorie, literatură și psihologie.