Site icon MEDIjobs

5 lucruri importante pe care sa le faci dupa ce ai fost concediat

Portrait of young unhappy stressed beautiful female sitting in modern urban cafe with notebook pc, drinking coffee and holding her head in hands with frustrated expression. Shot through window

Momentul in care iti pierzi jobul este, pentru majoritatea oamenilor, un lucru neplacut, nedorit, cateodata neasteptat. Se intampla ca atunci cand esti concediat sa nu te simti in stare sa incepi sa cauti imediat un job nou. E de inteles – esti poate inca debusolat si incerci sa iti dai seama ce ti-ar placea sa faci mai departe. Cu toate acestea, chiar daca nu te apuci in secunda doi sa cauti sa te angajezi, noi iti sugeram 5 lucruri importante pe care sa le faci dupa ce ai fost concediat:

1. Fii constient de ceea ce simti si mergi mai departe

Dupa ce ai fost demis, e foarte posibil sa treci printr-o varietate de stari: de la stresul ca nu vei mai avea un venit constant lunar, la entuziasmul ca acest lucru poate marca un nou inceput in viata ta profesionala, la dezamagirea pe care o poti avea cand te vei gandi la toate orele petrecute peste program la ultimul tau angajator… lista poate continua.

Incearca sa nu te lasi coplesit de starile negative si sa fii constient de faptul ca tot ce simti este normal. Da-ti sansa sa treci peste si sa te concentrezi pe ce ai vrea sa faci in viitor. Profita de aceasta pauza in viata ta profesionala si reflecteaza asupra parcursului tau profesional – daca ai fost concediat din cauza unor greseli pe care le-ai facut la locul de munca, e momentul sa inveti din ele si sa fii un mai bun profesionist la viitorul job.

2. Spune-le tuturor celor din jurul tau ce s-a intamplat

Chiar daca ai fi tentat sa pastrezi secreta concedierea ta, nimeni din jurul tau nu va avea posibilitatea sa te ajute daca nu vor sti ce s-a intamplat. Primul pas esential in cautarea unui nou job este sa ii anunti pe cei apropiati de acest lucru, mai ales pe cei care profeseaza in acelasi domeniu ca tine (sau in domeniul in care te-ar interesa sa lucrezi mai departe).

Networking-ul poate fi eficient cand oamenii din jurul tau isi doresc sa te ajute sa treci peste acest moment dificil. Sfat: cand vorbesti cu ceilalti ca iti cauti job, concentreaza-ti povestea pe ce ai dori sa faci mai departe, nu pe ce s-a intamplat sau cat de neserios a fost ultimul tau angajator cu tine. De exemplu: “Mi-am pierdut jobul la clinica X si cel mai mult mi-e dor de copiii pacienti cu care interactionam zi de zi. La urmatorul job mi-ar placea sa lucrez tot pe o specialitate pediatrica, de preferat intr-o clinica de dimensiune medie”. Aceasta formulare suna mult mai bine decat “Am fost dat afara pentru ca seful meu nu stiesa-si aprecieze angajatii si habar nu am cu ce o sa platesc chiria luna aceasta. Vreau orice job disponibil pe piata!”

3. Tine sub frau bugetul de care dispui

Dupa ce treci peste socul initial al concedierii, e important sa arunci un ochi pe economiile pe care le-ai facut pana in acest moment si sa inveti sa le gestionezi. Asigura-te ca platesti intai facturile legate de casa si/sau banca si apoi, imparte-ti bugetul pe zile, astfel incat sa stii ca in fiecare zi nu ai voie sa depasesti cheltuirea unei anumite sume de bani. De asemenea, nu uita ca poti aplica la ajutor de somaj, daca perioada in care iti cauti un loc de munca se extinde pe mai mult timp.

Ce trebuie sa iei in considerare: avand in vedere ca, pentru o perioada (cu putin noroc, scurta) nu vei mai avea venitul cu care te-ai obisnuit luna de luna, este important sa iti tii cheltuielile sub control. E posibil sa nu mai poti lua cina in oras atat de des cat ti-ar placea dar e si un mic avantaj in aceasta situatie – faptul ca nu te mai poti bucura de anumite lucruri te poate motiva sa iti gasesti un loc de munca mai rapid.

4. Investeste in imaginea ta de candidat

In cazul de fata, “a investi” nu presupune neaparat cheltuirea unei sume de bani – mai ales ca, asa cum mentionam mai sus, e important sa iti tii bugetul sub control. Aici ma refer mai degraba la timp: e important sa iti investesti timpul pe care il ai la dispozitie in imbunatatirea felului in care te prezinti la interviu, de exemplu. Poti incepe prin citirea articolelor din sectiunea dedicata acestui subiect de pe blogul nostru. De asemenea, nu uita de CV-ul si incearca sa il faci cat mai atractiv pentru angajatorii cu care ti-ai dori sa iei contact.

5. Pregateste-ti speech-ul

Felicitari! Tocmai ai primit prima ta propunere de interviu. Si acum, rasare intrebarea: “Sa mint despre faptul ca am fost concediat la ultimul loc de munca?”

Cu siguranta, in timpul interviului, cel care cu care vei discuta te va intreba de ce ai plecat de la ultimul loc de munca. Noi te sfatuim sa spui adevarul intr-o maniera profesionista, fara sa ii critici pe angajatorii tai anteriori si sa detaliezi sarcinile pe care le indeplineai cu succes la ultimul job si pe care ai fi bucuros sa le primesti si la urmatorul.

 

Daca nu ai inca un cont si vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri medicale, fa-ti un cont gratuit pe MEDIjobs, in doar 5 minute aici.

Exit mobile version